Hızlı Erişim Başlıkları
2 Hafta Gebelik’te Bebeğin Gelişimi
Hamilelikte ilk oluşum anından doğuma kadar sürekli bir değişim ve gelişim söz konusudur. İkinci hafta da birinci haftadan farklı olarak bazı gelişim ve değişimler gözlenir. Bu hafta, yumurtanın seçileceği hafta olarak değerlendirilebilir. Endometrium adı verilen rahim ağzı kalınlaşmaya başlar. Bu kalınlaşmanın sebebi, oluşumu başlayan ve devam eden zigotun rahimde rahatça tutunabilmesi ve gelişebilmesidir. Aynı zamanda, bebeğinizin yaşamsal faaliyetlerini yürütebilmesi için oksijen ve besinleri bebeğinize ulaştırması için plesenta oluşumu bu evrede başlar.
2 Hafta Gebelikte Annede Gözlemlenen Değişimler
Fiziksel Değişimler
Hamilelikte 2. haftanın sonlarına doğru, döllenen yumurta çatlamaya ve yumurtalıktan atılmaya başlar. Bu yumurtlamanın başladığı anlamına gelmektedir. Bu haftalar hissiyat olarak hamileliğin çok anlaşılacağı zamanlar olmasa bile, vücutta meydana gelen fizyolojik değişimler, gebeliğin işaretlerini vermektedir. İlk iki haftada, bebeğin oluşumu sırasında, artış gösteren östrojen ve progesteron adı verilen hormonların artışı, göğüslerde hassasiyet ve ağrıya sebebiyet verir.
Özellikle göğüs uçlarındaki hissedilir hassasiyet en büyük belirtilerdendir. Vücutta normal zamanlarda da görülebilen menstruasyon adı verilen bir döngü mevcuttur. Göğüs ağrılarına bazen bu döngü de sebep olabilir. Ancak gebeliği bu döngüden ayıran başka belirtiler mevcuttur. Meydana gelen ağrıların beraberinde yaşanan mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, koku hassasiyeti gibi belirtiler, durumun menstruasyon döngüsünün değil gebeliğin habercisidir.
İlk haftalarda hareket, yeme-içme alışkanlığı gibi konularda dikkatli olmak gerekir. Bebeğe veya anneye zarar verecek yiyecek ve içeceklerden uzak durmak akılcı olacaktır. Alkol, sigara, gazlı içecekler gibi zararlı besinlerden uzak durulmalıdır. Bununla birlikte bu dönemde folik asit, vitamin gibi ek besin kaynaklarına ihtiyaç duyulabilir. Uzman bir doktor kontrolünde bebeğin gelişimi için gerekli olan ek besin ve kaynaklar belirlenebilir. Hem bebeğin hem de annenin sağlığı için bu konular oldukça önemlidir. Alırken dikkat edeceğiniz gıdalar ile birlikte alacağınız ek besin ve vitaminler, bebeğinizin gelişimini büyük ölçüde etkiler.
Ruhsal Değişimler
Hamilelik, genel itibariyle psikolojik bir kabullenme dönemi gerektirir. Öncelikle bebek sahibi olma kararı alırken, vücudunuz ile birlikte zihniniz de kendini buna hazır hissetmeli. Böyle büyük bir sorumluluğun altına girerken en önemli şeylerden biri bunu gerçekten istiyor olmanız. Hem hamilelik döneminde yaşanacak fiziksel değişimlere, hem doğum sonrasında sahip olduğunuz bebeğin maddi manevi sorumluluğuna, hem de bu süreçlerde yaşanacak tedirginlik endişe ve heyecana hazırlıklı olmanız gerekir.
Bunların hemen hemen hepsi, psikolojik olarak kabullenmiş, istekli ve hazır olmanızdan geçer. Bu aşamayı atlattıktan sonra ise, bebeğiniz için heyecanlı ve endişeli hissedeceğiniz dönemler gelecektir. İlk haftalarda bebeğinizde var olan düşük tehlikesi, sizi bir hayli endişeli bir hale sokar. Bu endişe zamanla takıntıya ve istenmeyen başka tepkilere dönüşebilir. Sahip olunan bir bebeği kaybetme düşüncesi elbette his değil. Ancak bu sadece bir risk ve kesinliği yoktur.
Çok büyük bir ihtimalle bebeğinizi sağ salim kucağınıza alacaksınız. Bu nedenle de bu dönemi sıkıntı içinde geçirmenin bir anlamı yok. Zira kendinizi hapsedeceğiniz yersiz düşünceler, hiçbir tehlike olmamasına rağmen stres altında geçireceğiniz gebelik, bebeğinizi kaybetmeye kadar varabilecek istenmeyen durumlara sebebiyet verebilir. Aynı zamanda annenin gebelik sırasında yaşadığı olumsuz durumlar, ilk haftalarda düşükle sonuçlanabileceği gibi, ilerleyen zamanlarda ise bebeğin anneyle olan bağının kuvvetlenmesinden dolayı hissiyat olarak bebeğe geçecektir. Bu da bebeğinizin hem doğum sonrası hem de daha ilerleyen zamanlardaki sosyal yaşamı büyük ölçüde etkilenecektir. Bu nedenle hamileliğinizi ilk hissettiğiniz ve öğrendiğiniz andan itibaren ruhsal sağlığınız konusunda dikkatli olmalısınız.
Olaylara veya durumlara vereceğiniz aşırı asabi veya aşırı duygusal tepkiler elbette olacaktır. Bu hamileliğin getirdiği zaruri denebilecek. Bir durumdur. Bu konuda asıl önemli olan, böyle durumları takıntı haline getirmeden, gelip geçici olduğunun farkında olarak kısa sürede atlatabilmektir. Ayrıca bu dönemde anne adayının aşermek denilen durumla karşı karşıya kalması da olası. Bu bazen vücudun eksik hissettiği besin, vitamin ya da mineral dengesini sağlayabilmek için sinyal verdiği bir durum iken, bazen de sebep gerekmeksizin ortaya çıkabilen bir durumdur.
Her iki koşulda da dikkat edilmesi gereken konu kilo alımıdır. Elbette ki hamilelik sırasında kilo almak çok doğal bir durum. Ancak sebebinin psikolojik ya da fiziksel olması fark etmeksizin, bu dönemde alınan aşırı kilo bebeğin sağlık ve gelişimini etkilediği gibi, annenin sağlığını da etkiler ve doğum sırasında zorlanılmasına sebep olur.
2 Hafta Gebelik Ultrason Görüntüleri
https://www.youtube.com/watch?v=nl26-qWqWLE