KKTC’de yaşayan 72 yaşındaki Rahime Aydenk, Trabzon’da gerçekleştirilen başarılı bir operasyonla boğazındaki 30 santimetrelik tiroit kitlesinden kurtuldu. Tiroid bezinden kaynaklanan rahatsızlığı nedeniyle uzun süre tedavi olmayan Aydenk, Trabzon’da yapılan operasyonla sağlığına kavuştu.
KKTC’de yaşayan Rahime Aydenk, 30 yıl boyunca hipertiroidizme (zehirli guatr) bağlı rahatsızlıklar yaşadı. Ancak korkuları nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvurmayan Aydenk, sonunda Trabzon’da tedavi olmaya karar verdi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi’nde gerçekleştirilen başarılı operasyonla, hastanın boynundaki 30 santimetrelik tiroit kitlesi başarıyla alındı. Yaklaşık 4 saat süren operasyon sonrasında, patolojiye gönderilen kitle üzerinde incelenmek üzere hastaneden ayrıldı.
Ameliyat sonrası kontrol amacıyla hastaneye gelen Rahime Aydenk, 47 yıldır KKTC’de yaşadığını ve sağlık sorunları nedeniyle Trabzon’a geldiğini belirtti. Operasyonun başarılı geçtiğini ve doktorlarından memnun kaldığını ifade eden Aydenk, “Kitle beni çok etkiledi. Vücudum ağırlaştı, kamburlaşmaya başladım, boğazım şişti, başım uyuştu, zayıflamaya başladım, çok zorlandım. Beni zorladığı an doktora gelmeye mecbur kaldım. 30 senedir vardı ama ameliyattan korktuğum için olmadım. Çok şükür kurtuldum ve şimdi çok iyiyim.” şeklinde konuştu.
Operasyonu gerçekleştiren KTÜ Farabi Hastanesi doktorlarından Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Selim Bodur, hastanın boynundaki kitlenin oldukça büyük olduğunu ve nadir görülen bir durum olduğunu belirtti. Rahatsızlığın tiroit hormonlarının bozulmasıyla ortaya çıktığını dile getiren Bodur, hastanın öncelikle endokrinoloji bölümüne yönlendirildiğini ve ardından ameliyat için uygun hale geldiğini söyledi. Hastanın ameliyat sonrası sağlığına kavuştuğunu ve takip edildiğini ifade eden Bodur, “Her geçen zaman ameliyat daha güç hale geliyor ve bazen nadir durumlarda daha iyi seyreden kanser türleri daha kötü seyreden kanser türlerine dönüşebiliyor. Ondan dolayı kontrolleri yapılırsa, biyopsi gerekliliğinde biyopsi, ameliyat gerekliliğinde ameliyatlar yapılarak hastalar büyük başarı oranıyla tedavi oluyorlar.” dedi.