Anne - ÇocukÇocuk

Bebek Zeka Gelişimi İçin Neler Yapılmalı?

Bebek zeka gelişimi için neler yapılmalı diye bakıldığı zaman birçok etken vardır. Hamilelik dönemi, beslenme, ilk yıllar gibi dönemlerde dikkat edilmelidir. Bebeklerin zeka gelişimi için yapılması gerekenler şu şekildedir;

bebek zeka gelişimi için neler yapılmalı

Bebeklerde Zeka Gelişimi İçin Neler Yedirilmeli

Bebeklerde zeka gelişimi için neler yedirmeli? anneler tarafından sık merak edilen konular arasındadır. Genetik yapının yanında bebeğin bebek gelişiminde en önemli etkenlerden bir diğer ise besin kaynaklarıdır. Anne sütü bebeğin zeka gelişimi için oldukça önemlidir. Aynı zamanda gıda bebeğin zeka gelişimini etkilediği gibi fiziksel gelişimine de etki eder. Bebekler 6. ayından sonra ek gıdaya geçer. Bu dönemlerde zeka gelişimi ek gıdalar sayesinde olur. Bebeklerde zeka gelişimi için neler yedirmeli? diye düşünecek olursak şu şekilde sıralayabiliriz;

Zeka Gelişimi Kaç Yaşında Tamamlanır?

Zeka gelişimi kaç yaşıda tamamlanır? çocuğu olan insanlar tarafından bilinmesi gereken konular arasındadır. Kız ve erkeklerdeki beyin gelişim süresi farklılık göstermektedir. Erkek çocuklarındaki beyin gelişimi 16-18 yaşına kadar devam ederken kız çocuklarındaki beyin gelişimi 15-17 yaşına kadar devam etmektedir.

Çocukların zeka gelişimlerinde doğru besinlerin tüketilmesi önemlidir. Aynı zamanda spor yapmak çocuklardaki zeka gelişimini olumlu yönde etkilemektedir. Özellikle erken çocuklukta yapılan 4 yaş etkinlikleri ya da 5 yaş etkinlikleri çocuğun zeka gelişimi açısından oldukça etkilidir. Bilişsel gelişim oyunları, çocuk zeka oyunları gibi oyunların oynatılması çocuklardaki zekanın gelişmesine katkı sağlar.

bebek zeka gelişimi

Bebeklerde Zeka Gelişimini Destekleyen 7 Püf Noktası

Bebeklerde zeka gelişimini destekleyen 7 püf noktası şu şekilde sıralanabilir;

  1. Doğumdan önceki dönem; Annenin beslenme düzeni, bebeğin anne karnında bedensel gelişimi ve zihinsel gelişimine etki eder. Hamilelik döneminden önceki beslenme alışkanlığı da oldukça etkilidir. Annenin dengeli ve düzenli bir şekilde sağlıklı beslenmesi gereklidir. Gereken vitamin ve minerallerin alınması beyin gelişiminde oldukça etkilidir. Gebe insanlar bebeklerin gelişimi için alkol, sigara vb. maddelerden uzak durmalıdırlar.
  2. Hamilelik Sürecini Sağlıklı Geçirmek; Gereken egzersizleri yapmak ve huzurlu bir hamilelik geçirmek bebeğin beyin gelişimini etkileyecektir.
  3. Vücudu Sağlam tutmak; çocuğun bulunduğu çevresel şartlara, uyku düzenine ve beslenmesine dikkat edilmelidir. Vücudun genel olarak sağlıklı bir şekilde olması beyin gelişimini etkiler.
  4. Genetik Yapı; Annesi zeki babası zeki çocukta zeki olur gibi bir düşünceniz olmasın. Çocuğun zekasını ortaya koyabilmesi için doğum sonrasında desteklenmesi gerekmektedir. Beyin gelişiminde sadece genetik yapı yeterli değildir.
  5. Doğal Beslenme; Doğal beslenmeden uzaklaştıkça çocuklardaki beyin gelişimi de olumsuz etkilenir. Hazır gıdaların içerisindeki maddeler vücut sağlığını olumsuz etkiler. Bu sebeple beyin gelişimi de olumsuz etkilenir. Çocukları beslerken omaga3, omega 6 gibi vitaminlerin alınmasına dikkat edilmelidir.
  6. Mama seçimi; Bebeğinize mama seçerken içerisinde bulunan yağ, sit, vitamin ve minerallere dikkat edin. Bazı mamalar bebeklerin beyin gelişimini olumlu yönde etkileyen yağlar, asitler ve vitaminler barındırır.
  7. Oyuncak seçimi; Oyuncak seçimini çocuğunuza bırakın. Bebeklerin algıları geliştiğinde kendilerine uygun olan nesneleri seçmeye başlarlar. Bu sayede bebekler kendilerine uygun olan oyuncakları seçerler.