Sağlık

Dünyanın İkinci Ölümcül Bulaşıcı Hastalığı Tüberküloz, 7,5 Milyon Kişide Görüldü

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), tüberküloz ile mücadelede önemli gelişmelerin yaşandığını ancak yeni hedeflere ulaşmak için hızlı bir şekilde çalışmalara ihtiyaç olduğunu bildirdi. Dünya genelinde hala ikinci ölümcül bulaşıcı hastalık olan tüberkübozun 2022’de 7,5 milyon kişide görüldüğü belirtildi.

DSÖ Tarafından Yayımlanan Rapor Bilgileri İçeriyor

2023 Küresel Tüberküloz Raporu’nda, 92 ülke ve bölgeden gelen verilere yer verildi. Raporda, 2022’de 7,5 milyon kişiye tüberküloz teşhisi konulduğu ve bu rakamın DSÖ tarafından kaydedilen en yüksek rakam olduğu vurgulandı.

Covid-19 Sonrası Tüberkülozun Teşhis ve Tedavilerinde İyileşme Gözlemlendi

Covid-19 salgını sonrası 2022’de tüberkülozun teşhis ve tedavi hizmetlerinin yaygınlaşmasında dünya genelinde iyileşme gözlemlendiği kaydedilen raporda, ancak bu alanda yeni hedeflere ulaşmak için hızlandırılmış çalışmaların gerektiği ifade edildi.

Hindistan, Endonezya ve Filipinler’de Vakalar Arttı

Raporda, 2020 ve 2021’de yeni tüberküloz teşhisi konan kişi sayısındaki küresel düşüşün yüzde 60’ından fazlasının Hindistan, Endonezya ve Filipinler’deki vakaların azalmasıyla bağlantılı olduğu belirtildi. Ancak bu ülkelerde 2022’de tüberküloz vakalarının arttığına dikkat çekildi.

Covid-19 ve Tüberküloz İlişkisi

2021’de HIV taşıyan hastalar da dahil tüberküloza bağlı ölümlerin sayısının 1,4 milyon olduğu, ancak bu rakamın 2022’de 1,3 milyona gerilediği vurgulandı. Ayrıca, Covid-19 nedeniyle tedavilerde yaşanan aksamaların yarım milyondan fazla tüberküloza bağlı ölüme neden olduğu ve tüberkülozun HIV’li hastalar için ölümcül etkisinin olduğu ifade edildi.

Tüberkülozla Mücadele İçin Daha Fazla Çaba Gerekiyor

Raporda, tüberkülozla mücadele çabalarının 2000 yılından bu yana 75 milyonun üzerinde hayat kurtardığı ancak 2022’de hala dünyanın ikinci ölümcül bulaşıcı hastalığı olmayı sürdüren tüberkülozla mücadele için daha fazla çabaya ihtiyaç bulunduğu ifade edildi. DSÖ’nün 2025’e kadar tüberküloza bağlı ölümleri yüzde 75 oranında azaltma hedefine ulaşılamadığına vurgu yapılan raporda, tüberküloz için hedeflenen fonun yarısından azının kullanıldığı da belirtildi.

DSÖ Genel Direktörü: Tüberküloz Hikayesinin Sonunu Yazma Fırsatına Sahibiz

Raporda yer alan DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus’un görüşlerine göre, tüberkülozun neden olduğu acıları ve ölümleri geçmiş nesiller yaşarken, hastalığın ne olduğunun, nasıl önleneceğinin ve nedenlerinin bilinmediği hatırlatıldı. Ghebreyesus, bugün ise bu hastalıkla ilgili bilgi ve araçlara sahip olunduğunu ve tüberküloz hikayesinin sonunu yazma fırsatına sahip olunduğunu belirtti.