Sağlık

Herpes Simpleks Virüsü ve Demans İlişkisi Araştırması

Uppsala Üniversitesi’nden Yapılan Araştırma, HSV ve Demans Riski Arasındaki İlişkiyi Ortaya Koydu

İsveç’teki Uppsala Üniversitesi’nden araştırmacılar, herpes simpleks virüsü (HSV) enfeksiyonu ile demans arasındaki ilişkiyi inceledi. Yapılan araştırma sonucunda, HSV taşıyan bireylerin demansa yakalanma olasılığının, taşımayanlara göre iki kat daha fazla olduğu ortaya çıktı.

HSV’nin Demans Üzerindeki Etkisi

HSV’nin vücutta ömür boyu kalabilen parçalarının, Alzheimer hastalığının belirtileri olan amiloid-beta plakları ve tau oluşumunu asibet tetikleyerek demans riskini artırabileceği düşünülüyor. Herpes simpleks virüsü, vücutta uykuda kalabilse de bağışıklık sistemi zayıf olduğunda çeşitli faktörlerle aktive olabilir ve demansa neden olabilir.

Yapılan Araştırma ve Bulgular

Araştırmacılar, 70 yaşındaki 1.000’den fazla İsveçli üzerinde 15 yıl boyunca çalıştı. Katılımcılardan alınan kan örnekleri incelenerek HSV taşıyıp taşımadıkları belirlendi. Elde edilen verilere asibet giriş göre, HSV taşıyan bireylerde demans gelişme riskinin iki katına çıktığı tespit edildi.

Alzheimer Hastalığı Dergisi’nde yayınlanan araştırmada, demans gelişen katılımcıların yüzde 89’unda herpes simpleks virüsü tespit edilirken, bilişsel bozukluğu olmayanların yüzde 82’sinde virüs bulundu. Bu sonuçlar, HSV’nin demans riskini artırabileceğini göstermektedir.

Demans , hafıza, dil ve muhakeme asi bet kaybı gibi belirtilerle ilişkili bir rahatsızlık grubunu ifade etmektedir. Alzehimer hastalığı da dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen en yaygın demans türü olarak sağlık açısından ciddi bir tehdit oluşturmaktadır.