Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Acar, grip ve zatürre aşılarının önemini vurgulayarak, risk gruplarına yönelik aşı önerilerini paylaştı.
Her yıl milyonlarca insanın grip ve zatürre gibi solunum yolu enfeksiyonlarından etkilendiği bir gerçek. Bu hastalıkların ciddi komplikasyonlara yol açabildiği unutulmamalıdır. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Acar, bu konuda önemli bilgiler veriyor.
Risk Grupları ve Aşı Önerileri
Grip ve zatürre aşılarının sağlık açısından kritik olduğunu belirten Prof. Dr. Ali Acar, aşağıda belirtilen risk gruplarının bu aşıları yaptırmalarını önermektedir:
Grip Aşısı:
- Gebeler
- 6-59 ay arası çocuklar ve 50 yaş üstü yetişkinler
- Kronik hastalığı olanlar: (Astım dahil kronik akciğer hastalığı, diyabet, metabolik hastalıklar, kalp, kronik karaciğer, kronik böbrek hastalığı, nörolojik hastalıklar)
- Bağışıklığı baskılanmış hastalar (doğumsal, AIDS, kanser veya kullanılan ilaçlar nedeniyle)
- 6 ay-18 yaş arasında olanlar ve uzun süreli Aspirin tedavisi kullananlar
- Obez kişiler
- Komplikasyon riski yüksek olanlarla aynı evde yaşayanlar veya bakım hizmeti verenler (sağlık personeli, özellikle 6 aydan küçük çocuklarla temaslılar, 5 yaş altı ve 50 yaş üstü kişilerin ev temaslıları ve bakım verenler)
Zatürre (Pnömokok) Aşısı:
- 2 yaş ve altındaki bebekler
- 65 yaş ve üzerindeki kişiler
- Kronik akciğer, kalp, böbrek, karaciğer hastalığı, diyabet ya da HIV enfeksiyonu bulunanlar
- Koklear implantı (biyonik kulak) olanlar
- Beyin omurilik sıvısı (BOS) sızıntısı olanlar
- Kanser, solid organ nakli veya bağışıklık sistemini zayıflatan başka bir durum veya ilaç kullananlar
- Nefrotik sendromu (böbrek hasarı) olanlar
- Orak hücre hastalığı (kanda kırmızı kan hücrelerinin azalması) ve diğer hemoglobinopatilere sahip olanlar
- Dalağı alınmış veya dalak fonksiyon bozukluğu olan kişiler
- Sigara kullananlar
- Alkolizm
Aşıların Yan Etkileri ve Güvenliği
Prof. Dr. Ali Acar, grip ve zatürre aşılarının yaygın yan etkilerinin aşı yapılan yerde ağrı, kızarıklık, şişlik, baş ağrısı, ateş, mide bulantısı, kas ağrıları ve yorgunluk olduğunu belirtiyor. Aşıların ciddi yan etki sıklığının, çocukluk çağında yapılan aşılarla aynı olduğuna dikkat çekiyor. Aşıların felç yapmadığını ve kısırlığa neden olmadığını vurguluyor. Gebelerde de güvenle uygulanabileceğini ekliyor. Ancak tüm aşıların sağlık kurumlarında yapılması gerektiğini unutmamamız önemlidir.