Pek çok cilt probleminin tedavisi için hekimler tarafından sık sık reçete edilen kremler ve merhemler; cildimizdeki sedef, egzama, mantar vb. cilt problemini tedavi edici bir özellik sergiliyor. Bileşenlerinde yer alan maddeler yardımıyla cildimizde kısa bir zaman diliminde tesirlerini göstermeye başlayan krem ve merhemlerin düzenli bir şekilde tüketimi cilt problemlerinden kurtulabilmemize imkan tanıyor.

Genellikle cildi nemlendirici bir tesire sahip olan krem ve merhemler; genellikle aynı şey olarak düşünülse de gerçekte bu mamüllerin arasında bazı ayırt edici noktalar bulunuyor. Yani hekimler, cilt problemlerinin tedavisi için bazı durumlarda krem, bazı durumlarda merhem, bazı durumlarda de hem krem hem de merhem reçete edebiliyor.
Bu yazımda krem ile merhem arasındaki fark nedir? sorusunu yanıtlamaya çalışacağım.
Krem ile Merhem Arasındaki Farklar
Krem ile merhem arasındaki farkları sıralamadan evvelce kremlerin cilt bakım kremleri ve cilt problemini tedavi edici kremler olacak şekilde 2 kategoride değerlendirildiğini söylemek istiyoruz.
Gündüzleri cildimizi nemlendirmek ve beslemek hedefiyle kullandığımız kremler, ilk kategoride yani cilt bakım kremleri olarak ele alınırken; hafif yani yüzeysel sedef, egzama ve dermatit tedavisinde kullanılmakta olan kremler; tedavi edici kremler olarak sınıflandırılıyor.
Yani hekimler tarafından bazı cilt bakım problemlerinin tedavisi hedefiyle reçete edilen kremler ve kozmetik mağazalarda satışı yapılan nemlendirici kremler arasında bazı değişiklikler bulunuyor.
Krem ile merhemler yani pomadlar arasındaki farkları alttaki şekilde sıralayabiliriz:
Kremler; daha çok yüzeysel yani hafif cilt problemlerinin tedavisinde tesirli olurken, pomadlar, daha çok cildin alt katmanlarına kadar işleyen yani yüzeysel olmayan, kuvvetli cilt problemlerinin tedavisi hedefiyle kullanılıyor.
Merhemlerin aksine cildin alt tabakasına kadar ulaşmayan kremler; sadece ilerlememiş hafif ve orta kuvvetli cilt problemlerinin tedavisi hedefiyle reçete ediliyor.

Merhemler; derinin alt katmanlarına kadar işlediğinden kuvvetli cilt problemlerinin tedavisinde kremlerin aksine daha başarılı oluyor. İnatçı ve ve bir türlü geçmek bilmeyen rahatsızlıkların tedavisinde yararlanılan merhemler; yağlı ve yoğun yapıları yüzünden su ile yıkandıklarında ciltten çok kolay bir şekilde temizlenmiyor. Hafif bir yapısı tespit edilen kremler ise su bazlı olduklarından su ile ilişki ettiklerinde ciltten rahatlıkla temizlenebiliyor.
Kremlerin aksine cildimizde daha uzun süre boyunca kalarak, tesirlerini saatlerce göstermeyi devam ettiren merhemler, kronik egzama ve sedef gibi inatçı ve kuru lezyonların tedavisinde başarı gösteriyorlar.
Kremlere nazaran yan etkileri çok daha kuvvetli olan merhemlerin kesinlikle hekim reçetesi üstüne ve hekimin reçetede belirttiği şekilde kullanılmaları gerekiyor.
Krem tüketiminde doz aşımı, ciltte kaşıntı, kızarıklık, kurdeşen gibi daha hafif yan tesirlere sebep olurken, merhemlerin aşırı tüketimi ciddi komplikasyonlar doğurabiliyor. Bu yüzden merhem tüketiminde katiyen doz aşımına kaçmamanız, yan tesirlerden biri ya da birkaçı ile karşılaştığınızda vakit kaybetmeksizin bir hekime görünmeniz gerekiyor.
Merhem İle Pomat Arasındaki Fark
En çok yapılan hatalardan biride merhem ile pomat değişik mamüller olduğu yönündedir. Merhem ve pomat arasında aslında bir fark yoktur. Pomat yani merhem daha yoğun ve yağlıdır. Cildin alt tabakasındaki problemlerin tedavisinde kullanılır. Krem ise yüzeysel cilt problemlerinde kullanılır.