Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Derya Uğur, “Bu göstergeler, Türkiye’nin sağlık hizmetlerindeki ciddi sorunları açıkça gözler önüne sermekte. Türkiye’de sağlık politikaları aciliyetle gözden geçirilmeli” dedi.
Bir Bakışta Sağlık 2023 Raporu (Health at a Glance 2023), Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yayımlandı ve Türkiye’nin sağlık sistemindeki sorunları açıkça ortaya koydu. Rapora göre, Türkiye, OECD ülkelerinde sağlık harcamalarının gayri safi yurtiçi hasılaya oranının yüzde 9.2 olduğu ortalamaya karşılık, bu oranın yüzde 4.3 olduğu belirlendi. Türkiye, sağlık harcamalarında OECD ülkeleri arasında sondan üçüncü sırada yer alarak dikkat çekti.
Ayrıca, kişi başına düşen sağlık harcamalarının OECD ortalamasının oldukça altında olduğu gözlemlendi. Kişi başına düşen sağlık harcamaları OECD ortalamasının 4 bin 986 dolar iken, Türkiye’de bu rakam ortalama 1827 dolar olarak kaydedildi.
Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Derya Uğur, Türkiye’nin sağlık sisteminin ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirtti. Uğur, “Türkiye, 78.6 yıllık ortalama ile, OECD ülkeleri içerisinde doğuştan beklenen yaşam süresinin en düşük olduğu 10 ülke arasında. Bu konuda OECD ortalaması 80.3 yıldır. Yüz bin kişide tedavi edilebilir ölüm oranı 107 olan Türkiye, bu açıdan da OECD ortalamasından daha kötü bir değere sahiptir” dedi.
Ayrıca, obezite yaygınlığının Türkiye’de OECD ortalamasının üzerinde olduğuna dikkat çeken Uğur, son iki yıl içinde 50-69 yaş aralığındaki kadınların sadece yüzde 20.5’inin mamografi taraması yaptırabildiğini vurguladı. Bu oranın OECD ülkeleri genelinde yüzde 55.1 olduğu raporda belirtiliyor.
Uğur, Türkiye’deki hekim ve hemşire ortalamasının da OECD genelinden düşük olduğunu kaydetti. Verilere dayanarak, Türkiye’de sağlık hizmetlerine erişimdeki güçlüklerin kaldırılması, koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi gibi önlemlere ihtiyaç olduğunu belirten Uğur, kamucu sağlık politikalarının geliştirilmesinin bu sorunların çözümünde kritik bir rol oynayabileceğini ifade etti.