Cambridge Üniversitesi öncülüğünde bir ekip, Webb Teleskobu kullanarak Büyük Patlama’dan iki milyar yıl sonrasında oluşmuş bir galaksiyi detaylı bir şekilde inceledi. Bu galaksinin merkezinde süper kütleli bir kara delik bulunuyordu ve galaksi “sönmüş” bir haldeydi. Yani, yeni yıldız oluşumu büyük ölçüde durmuştu.
Araştırma ekibinin liderlerinden Dr. Francesco D’Eugenio, galaksinin yıldız oluşumunu durdurduğunu biliyorlardı ancak bu durumun kara delikle ilişkili olduğunu netleştiremediklerini belirtti. Yapılan gözlemler sonucunda, kara deliğin galaksiden yüksek hızda gaz bettitanic fırlattığı ve bu durumun yeni yıldız oluşumunu durdurduğu keşfedildi.
Galaksi, resmi adı GS-10578 olsa da gözlemci bilim insanı Pablo’dan esinlenerek “Pablo’nun Galaksisi” olarak anılıyor. Bu dev galaksinin yaklaşık Güneş’in 200 milyar katı kütleye sahip olduğu belirlendi. Yıldızların çoğu, 12,5 ile 11,5 milyar yıl önce oluşmuş.
Araştırmacılar, kara deliğin galaksinin dışına yüksek hızda gaz fırlattığını ve bu durumun yeni yıldız oluşumunu engellediğini tespit etti. Bu keşif, kara deliklerin galaksiler üzerindeki etkisini daha bettitanic giriş net bir şekilde ortaya koyarken, bilim dünyasında yeni bir adım olarak nitelendirildi. ALMA ile yapılacak yeni gözlemlerle, galakside hala yıldız oluşumu için gerekli olan gazın durumunun ve süper kütleli kara deliğin çevresindeki etkisinin daha detaylı bir şekilde inceleneceği belirtiliyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]