Çocuğun hayata gözlerini açtığı yer ailedir. Yeni beceriler kazanmak, adım adım çevresiyle iletişim kurmak, yaşadığı toplumu ve dünyayı tanımak için aile içerisinde, çevre ile iletişim halinde sosyal gelişim sergileyecektir. Bu sürecin sonunda çocuğun kendi deneyimine göre özgüvenli, kendini ifade edebilme yeteneğine sahip bir birey olarak, içinde bulunduğu toplumda yaşamaya devam edecektir. Bu sebeplerle çocuğun 0 – 6 yaş arası sosyal gelişimine yardımcı olmak oldukça önemlidir.
0 – 3 Yaş çocuğun sosyal Gelişimi
0 – 3 Yaş çocuğun sosyal Gelişimi
Bebek ile anne arasında sosyal bağ ilk günden itibaren kurulur. Bebeği beslerken onu okşamak bu bağın temellerini atarak bebekte güven duygusunu oluşturur. Bebekler bu dönemde bencillik duygusuyla annelerine bağlıdırlar. Bunun temelinde güdüsel olarak muhtaç olma duygusu yatar. Ona ilgi gösterenleri diğerlerinden ayırır. Tanıdığı bir yüzü veya sesi duyduğunda mutlu olur. Aynı zamanda yabancılardan da korkmaya başlar. Çevresindeki eşyalarla veya oyuncaklarla etkileşim kurar ve ilk oyunlarını oynamaya başlar.
Yaptığı kimi iyi davranışların alkışlanarak ödüllendirilmesi onu mutlu eder. Ödüllendirmenin çerçevesini belirlemek ebeveynlerin dikkat etmesi gereken bir konudur. Toplumun ahlaki yapısına uygun davranmak bu yaş aralığında belirlenir. Çocuk şayet farklı yapılar ile etkileşim halinde değil ise aile kültürünün temellerini alması daha olasıdır.
Konuşmaları ve söylenenleri anlamaya başlar. Aynı zamanda bir şeyi isteyip istemediği hakkında sesler, işaretlerle bunu belli eder. Bazı küçük işlerde yardım edebilir ki bu sorumluluk duygusunu geliştirir.
Yürüme, yemek yeme, oyun oynama gibi eylemlere ve “hayır” demeye başlayarak kendi seçimlerinin sorumluluğunu alır.
3- 6 Yaş Çocuğun Sosyal Gelişimi
3- 6 Yaş Çocuğun Sosyal Gelişimi
Kendisini daha çok tanımaya başladığı yaştır. Kendi haklarını tanır ve korumak ister. Oyun arkadaşları ile paylaşmayı, nezaketi ve empatiyi öğrenir. Güçlü bir hayal gücü ve buna bağlı rol yapma yeteneği oluşur. Kendini başka bir hayal kahramanı olarak görebilir ve taklit edebilir. Cinsiyet kavramı oluşmaya başlar. Yakın arkadaşlarını daha çok kendi cinsiyetinden seçer. Gerçek ile hayali ayırt etmekte zorlanabilir. İlgi noktaları anneleridir ve yarım kalan her şey onları huzursuz eder.
Kendisinin olumlu davranışlarından söz edilmesi onu mutlu eder. Bu, davranışlarını sürdürmesinde yardımcı olur.
Oyunlarda oyun kurucu olabilir ya da oyun kurucuyu oyun kurallarına göre takip edebilir. Yaşadıkları sorunları kendileri çözmeye çalışır. Arkadaşları ile arasında büyük bir rekabet oluşur. Alay ve kötü şakalardan olumsuz etkilenir. Toplum içinde yaşamanın ilk provalarını yapar.
Çocuğun sosyal gelişiminin sağlam olmasının temelinde sevgi ve güven duygusunun yaşatılması yatar. En iyi öğrenme tekniğinin örnek oluşturmak olduğu kuramından yola çıkarak sağlıklı bir birey sağlıklı bir aile içerisinde varlık gösterir. Koşulsuz sevgi ve güven sadece çocuğa değil doğada var olan her şeye duyulması gereken hislerdir.