1 Yaş Çocuk Gelişimi
1 yaş, çocukların zihinsel, bedensel ve duygusal alanlarda gelişimini hızlıca sürdürdüğü önemli dönemlerden biridir. Bu nedenle, bebeğinizin gelişimine destek olmak için bu dönemde ne gibi değişiklikler yaşayacak, hangi durumlara eğilim gösterecek ya da ne gibi olaylara yöneleceğini öğrenmek gerekli ve yerinde olacaktır. 1 yaş döneminde sizleri neler bekliyor, sizler için araştırdık. Şimdi bu kritik dönemi inceleyelim:
1 Yaşındaki Bebeğin Duyusal Gelişimi
1 Yaşındaki Bebeğin Duyusal Gelişimi
- Bebeğiniz sizi artık çok daha iyi duyuyor ve dinlemeye başlıyor. Bu dönemde bebeğinize bol bol kitap okuyabilirsiniz.
- Bebeğinizin ilgisini çeken ne varsa onlara dokunmak istiyor. Farklı nesneleri hissetmek ona bir haz veriyor. Farkları anlaması için ona dokunsal işler yaptırabilirsiniz.
- Ayrıca insanlara yaklaşmayı ve onlara temas etmeyi istiyor. Bebeğinize bol bol sarılıp, onu çok kere öpebilirsiniz.
1 Yaşındaki Bebeğin Zihinsel Gelişimi
1 Yaşındaki Bebeğin Zihinsel Gelişimi
- Bebeğinizin beyin hacmi %100 arttığından düşünce yapısı da daha karmaşıktır.
- Bu dönemde bebeğiniz sebep-sonuç ilişkisi kurmaya başlar.
- Tek aşamalı komutları yerine getirir.
- Anne ve baba sözcüklerini artık duymaya başlarsınız. Bebeğinizle konuşmalarınızı arttırarak kelimelerini çoğaltabilirsiniz.
1 Yaşındaki Bebeğin Sosyal Gelişimi
1 Yaşındaki Bebeğin Sosyal Gelişimi
- Bebeğiniz artık yemeğini kendi yemeyi, suyunu kendi içmeyi isteyebilir.
- Kendi kendine gezinmeyi ister.
- Bebeğinizin bağımsızlığını ele aldığı dönemdir.
- Yaşıtlarından çok kendinden büyük bebeklerle oynarlar.
1 Yaşındaki Bir Bebek Neler Yapar?
1 Yaşındaki Bir Bebek Neler Yapar?
- Koltuklara ve yatağa tırmanmaya çalışır. Hatta çıkıp iner.
- Bütün dolap ve çekmecelerinizi karıştırabilir.
- Örtülerinizi çekiştirerek üstündeki eşyaları düşürebilir.
- Eşyalarınıza tutunarak yürümeye çalışır.
- Bebeğinize attığınız topu size geri atar.
- Kendi başına bir bardaktan su içebilir.
- Elinden tuttuğunuzda adımlar atar.
- Bebeğiniz yabancıların kucağına gitmez ve ağlayabilir.
- Nesneleri size göstererek isimlerini öğrenmeye çalışabilir.
- Sizin söylediklerinizi anlar ve verdiğiniz komutları yerine getirir.
- Henüz konuşamadığından genelde işaret dilini kullanır. Mesela kucağınıza gelmek istediğinde, kollarını açarak yukarı kaldırır.
- Oyuncakları işlevine göre kullanmaya başlar.
- Bebeğiniz ayaktayken yere düşen oyuncağını yerden alabilir.
- İki elindeki nesneye üçüncüsünü ekleyebilir.
- Yemek yememek ve uyumamak isteyebilir ve hatta bu konuda sizinle inatlaşabilir.
1 Yaşındaki Bebeğin Boyu ve Kilosu Nasıldır?
1 Yaşındaki Bebeğin Boyu ve Kilosu Nasıldır?
1 yaşında bir erkek bebeğiniz varsa, kilosu 9 buçuk civarında, boyu da ortalama 76 cm’dir. 1 yaşında bir kız bebeğiniz varsa, kilosu 8 buçuk civarında, boyu ortalama olarak 74 cm’dir.
Verilen bu değerler genele göre çıkarılmış değerlerdir. Tabiki her çocuğun gelişimi farklı olacak ve kendine göre özellikleri doğacaktır. Bu durum unutulmamalıdır.
Bu Dönemde Bebeğinizin Gelişimine Kakı Sağlamak İçin Neler Yapmalısınız?
- Bu dönemde bebeğiniz her yapığınızı taklit eder. Bu nedenle anne-baba olarak davranışlarınıza çok daha dikkat etmeli, örnek davranışlar sergilemelisiniz.
- Bu yaşta bebeğiniz nesneler arasındaki farklılıkları anlar ve uygular. Bu dönemde ona bol renkli ve resimli kitaplar okuyabilir, birbirleriyle ilişkili nesnelerle oyunlar oynayabilir, basit yap-bozlar yapabilirsiniz.
- Bebeğiniz bu dönemde çok hareketli olduğundan ve etrafı keşiflere başladığından, merak edip dokunduğu nesneleri incelemesine fırsat vermelisiniz. Ona nesnenin ne için kullanıldığını anlatarak merakını giderebilirsiniz. Ayrıca fazla hareketli olmalarına binaen, güvenlik önlemlerini almayı ihmal etmeyin.
- Bebeğinizin dil ve konuşma becerisini arttırmak için, onunla konuşabildiğiniz kadar konuşun. Yaptıklarınızı, gördüklerinizi, oyunlarınızı ve aklınıza gelen her şeyi anlatarak kelime sayılarını arttırabilirsiniz ve çok da çabuk konuşmasına yardımcı olabilirsiniz.
- Kendi başına yemek yemesine, oyun oynamasına ya da başka şeyler yapmasına izin verin. Hemen engel olmaya çalışmayın ya da sürekli hayır demeyin.
- Yürümesine yardımcı olmak için itmeli oyuncaklar, motor becerilerini geliştirmek iç içe geçen kaplar ya da kutulara atılan nesneler gibi oyunlar oynayın.
1 Yaşındaki Bebek Hakkında Bilinmesi Gerekenler
1 Yaşındaki Bebek Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Bu dönemde bebeklerde eşya bağımlılığı durumu oluşur. Örneğin; bebeğiniz oyuncak ayısına, battaniyesine ya da herhangi bir nesneye aşırı bağımlılık gösterip her yere onu götürmek isteyebilir. Bu durum can sıkıcı bir hal alıyorsa, illa da bu durumu yaşamak istemiyorsanız yavaş yavaş unutturma yöntemi uygulayabilirsiniz.
Bebeğiniz artık anneanne, babaanne ya da bakıcısıyla kalmak istemeyebilir. Bu durumda kendinde suçluluk duygusu oluşuyorsa, kendini uyarabilirsin. Bebeğin zamanla bu duruma alışacaktır.
Bebeklerimizin bu dönemde gelişimleri hızlı olduğundan, onların hızına ayak uydurarak bu bilgileri öğrenmek ve uygulamak, gelişim sürecine destek olmak biz ebeveynlerin önemli görevidir. Bu bilgiler edinilirken her çocuğun bilişsel, duyusal ve bedensel gelişiminin kendine özel olduğu unutulmamalıdır. Bebeğinizi sağlıkla ve mutlulukla büyütmenizi dileriz.