Bu süreç doğal bir süreç olup sendromlu geçen bir dönemdir çocuğunuzda bir problem olduğunu düşünmeyin. Öncelikle bu durumu kabul edip rahatlayın. Çocuklar bu dönemde kendilerini yeni yeni ifade etmeye başlamaktadır. Sizler de bilinçli yetişkinler olarak durumu büyütmeden olağan bir şekilde karşılayın. Bu süreçte çocuklar sizinle inatlaşabilir ve istediklerini yaptırmak için ağlayabilirler.
2 yaşına gelen çocuklar artık bebeklik döneminden çıkarak kendilerini ifade etmeye çalışarak çocukluk dönemine geçerler. Genellikle geçiş dönemlerinde birtakım sorunlar yaşanır. Bu süreç zarfında da hem anne, babanın hem de çocukların yaşadıkları sıkıntılar oluşacaktır.
2 Yaş Çocuk Gelişimi
2 Yaş Çocuk Gelişimi
0-2 yaş arası dönem bebeklik dönemdir. Bu dönemdeki çocuklar ebeveynlerle özellikle anneleriyle duygusal bağları oldukça kuvvetlidir. Bebeklik dönemi en acziyet içeren dönemdir. Çünkü istediklerini anlatamama ve muhtaç durumda olarak kendine hareket ettiremeyeceğinden bu süreç muhtaçlık dönemidir. Anne ve babalar bebeklerin bu dönemlerinde her ihtiyaçlarıyla ilgilenir. Bebeklerin öncelikli ihtiyaçları bebeğin karnını doyurmak daha sonra gazını çıkarmak, altını değiştirmek, temizliğini yapmak, giysilerinin yıkanması, odasını hijyen hale getirmek bunlar bebek için yapılan bakım şekilleridir.
Bebekler 0-2 yaş arası dönemde gelişim gösterirler. Özellikle bu zamanlarda duygusal gelişimleri çok önemlidir. Onlarla kurulan duygusal bağ sayesinde bebekler bu dönemde sevgi dolu büyüyeceklerdir. Bakım sağlamakla bebek büyütülmez ona duyulan ilgi ve sevgi, şefkat, duyarlılık, her işini zamanında yapmak, onu ihmal etmemek oldukça önemlidir. Anneler ve babalar bu süreçte onlarla ilişki kurmak için birtakım oyunlar oynayabilir, şarkılar söyleyebilir, ninnilerle uyutabilir. Bebeğin bu dönemde oldukça açık olan duyu organları böylelikle harekete geçer ve gelişimine katkı sağlar.
Bebeğinizin daha sonraki dönemlerinde sağlıklı ve doğru bir birey olması için sevgi ortamında büyümesi oldukça önem teşkil etmektedir. Anne ve babalar bebekleriyle doğru zaman geçirirse, duyarlı yetişkinler olup sevgiyle çocuklarını büyütürse güvenli bağ kurup onlara bunu aktarırsa bebekleriyle doğru iletişim kurarlar ve ileride sağlıklı, düzgün düşünen bir birey olur. Bu süreçten sonra çocuklar her ne konuda beceri gösteriyorsa o desteklenmelidir çocukları doğru yönlendirip böylelikle onlara özgüven kazandırılmış olur. Verilen tutarlı konulan kurallar eşliğinde onlara uyum sağlanarak belli çok sıkı olmayan bir disiplin içinde büyümeleri hayatta her zaman başarıya ulaştırır.
Çocuklar bebeklik döneminden çocukluk dönemine geçerken artık yavaş yavaş kendi ihtiyaçlarını karşılamaya başlarlar. Bu süreçte belli başlı beceriler kazanırlar. Yürümek, yemek yemek, anlamak, konuşmak, isteklerini anlatmak gibi beceriler kazanır. Bu da çocuklar için büyük bir şey olup bağımsızlık kazandıklarını düşünürler. Bunun sonucunda bir zaman sonra kendisi yemek ister, suyunu kendisi içmek ister, kıyafetlerini kendisi giyip çıkarmak isteyebilir. Ama bunları başaramadığında da kendisi istediği sürece sizden yardım talebinde bulunabilir bu talebin hemen gerçekleşmesin isteyeceklerdir.
Yaptıkları ve başardıkları zaman içerisinde de müdahale edilmesinden hoşlanmazlar. Anne ve babalar onlara sürekli olarak yardım etmek isteyecektir. Ama artık kendi motor gelişimine adım atan çocuklar istemedikleri durumlarda bunlara taktikler geliştirerek yapılana engel olmaya çalışırlar. Örneğin, yemek yemek istemiyorlarsa ya ağızlarını kapatır yada geri çıkarırlar veya çorap ve ayakkabı istemedikleri zaman hemen çıkarırlar bunun gibi birçok sorunla karşılaşılabilir. Anne ve babalar artık her istediklerini yapamazlar onların karşısında aklındakini yapmak isteyen ve buna direten çocuklar vardır. 2 yaş sendromu denilen dönem işte burada başlamaktadır. Çocuklar artık büyüklerin her isteklerini yapmayacaklarından negatif bir süreç yaşanacaktır. Bu süreçte anne ve babalar oldukça dikkatli ve sabırlı olmaları gerekir.
2 Yaş Süresince Yaşanan Zorluklar
2 Yaş Süresince Yaşanan Zorluklar
Bebeklikten çocukluğa geçiş olan bu dönemde birtakım krizler yaşanabilir. Artık bağımsız olduğunu düşünen çocuklar kendi istekleri doğrultusunda hareket edeceklerdir. Özgürlüklerinin elinden alındığını düşündükleri zamanlarda da şikayet edip kriz oluşacaktır. Bunların birçok örneği mevcuttur işte bazıları
- Çocuğunuzu parka götürdünüz ve arık eve dönüş vakti gelmiştir ama eve dönmek istemiyorsa ısrarla orada kalmaya çalışacak hatta bağırarak ağlayacaktır.
- Gittiğiniz yerlerde eğer ilgisi çeken bir şey varsa bunu size aldırmak için oldukça ısrarcı olacaktır.
- Bez değiştirmek istemeyebilir bunun için yatmayacak kaçmaya çalışacaktır.
- Özellikle banyo yapmayı sevmiyorsa bu durumda size zorluk çıkartıp banyo yapmak istemeyecektir.
- Yatağa yatarken kıyafetlerini değiştirmek istemeyebilir hatta bazı çocuklar sevdikleri bir kıyafet varsa onları çıkarmak istemez ve sürekli o kıyafeti giymek isterler.
- Uyku saati geldiğinde yatağa yatmak istemeyebilirler.
- Televizyonu belli süre izlemesi gerekirken siz kapattığınızda daha fazla izlemek istediklerinde ağlayabilirler.
- Dışarıdasınız ve elleriniz dolu bu onlar için önemli değildir ne zaman kucağa alınmak isterlerse onu kucağınıza almanızı beklerler.7
- Bu durumlar yaşanırken çocuklarınız da ısrarlı durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz ve ağlama krizleri gerçekleşebilir. İşte burada 2 yaş sendromu gerçekleşir.
Kriz Neye Denir ?
Kriz Neye Denir ?
Çocuklar bu süreçte isteklerinin yapılmaması durumunda birtakım tepkiler vermeye çalışır. Bunlar başta hafif tepkiler olsa da zaman geçtikçe artabilir. Karşısında bir engelle karşılaşan çocukların yaptıkları tepkiler kriz olarak değerlendirilir. Başta ilk verdikleri tepkilerden biri ağlamaktır sürekli bir şekilde ağlayabilirler ilk mızıldanmayla başlar ve siz isteğini yerine getirmediğiniz taktirde ağlamaya dönüşür ve daha da gerçekleşmiyorsa bağırarak ağlayabilirler. Tepinmeye başlayabilirler, başını yere veya duvara vurabilirler, ellerinde her ne varsa sinirlendiklerinde gelişi güzel bir şekilde fırlatabilirler, kendilerini yere atabilirler, bazılarında karşısındakine vurma ve ısırma bile olabilir. Bunlar zaman içerisinde artış bile gösterebilir.
Anne ve baba nasıl tutum sergiliyor, tepkileri nasıl bu durumda önem teşkil eder. Bireylerin ilk öncelik olarak bunun geçici bir durum olduğunun farkında olmaları gerekir. Çocuklar en sonunda kabullenme gerçekleştireceklerdir. Her çocuk için bu süreç farklı olacaktır. Kimisinde daha kolay kimisinde ise daha zor. Çocukların direnci ne kadar fazla ise kriz de o kadar çok yaşanacaktır. İstediği elde etmeye çalışarak sahip olduğu dirençle bu süreci uzatabilirler. Krizlerin sürekli olmaması için anne ve babalar sakin, sabırlı, kararlı olmalıdır.
2 Yaş Sinir Krizleri Nasıl Önlenir?
2 Yaş Sinir Krizleri Nasıl Önlenir?
- İlk önce anne ve baba olarak aldığınız kararlarda tutarlı olun onların yaşadığı krizlerde isteklerini hemen gerçekleştirirseniz buna göre hareket edeceklerdir.
- Sabırlı olmak oldukça önemlidir bu krizlere karşı büyük tepkiler vermeyin sakinliğinizi koruyun ve yumuşak davranın.
- Yaşanan durumlarda ve gerçekleşen olaylarda soğuk kanlılığınızı koruyun.
- Onun istediği bir durumu eğer engelliyorsanız ona bunu anlatın anlatırken de çok uzun tutmayın net bir şekilde aktarın.
- Sizinle yaptırmak istediği şeyi pazarlığa dökmeyin kesin tavizsiz kurallar disiplini getirir tabi bu kurallar yumuşak sert olmayan kurallardır.
- Aynı zamanda yaşanan bu durumların bilincinde olan bireyler olarak çocuklarınıza anlayışla yaklaşın.
Size yaşayacağınız bir krize örnek verelim. Birlikte parka gitmişsiniz ve eve dönmek istiyorsunuz ama çocuğunuz oynamak istiyor sizde ona eve dönmeniz gerektiğini babasının geldiğini anlattınız. Ama bu durumu anlamak itmeyen çocuğunuz kendini yerden yere atmaya başladı. Elinde ne varsa fırlatmaya başladı.
Bu durumda sizlerin yapması gereken ilk şey soğukkanlı olmak. Sakin kalmaya çalışın onu anladığınızı söyleyin ama eve dönmeniz gerektiğiniz babasının geleceğini ve havanın karardığını söyleyebilirsiniz. Parkta oynamak istediğini anlayabiliyorum bunun için bana kızgınsın. Annelere vurulmaz ve bağırılmaz. Ellerindekini yere atarsan buralar kirlenir ve bir daha onları evimize götüremeyiz gibi konuşmalar yapabilirsiniz. Orada onu sakinleştirmeye derdini anladığını ifade etmeye çalışın. İkinizin de sakinleşmesi için biraz daha orda kalabilirsiniz. Beklerken olan süreçte onu daha da sıkıştırmayın. Sakinleşme süresinden sonra ona artık bana vurmayacağını biliyorum ve eşyalarını da etrafa atmadığını da. Ona sevgi gösterin ama çok da ilgi göstermeyin öpüp sakinleştirebilirsiniz. Ona küsmeni uygun olmadığını söyleyebilirsiniz.
Yaşanan öfke nöbetleri bazen çok küçük sebeplerden gerçekleşebilir. Bu süreci yaşayan çocuklar kendisine, bir başkasına veya etrafa zarar vermenin yanlış olduğunu öğrenmeleri gerekir.
Bu duruma hazır olmayan aile yaşanan öfke karşısında şaşırabilir. Yaşana kriz sonunda verilen ceza yanlış olabilir. Ona karşı yapılan gülmek, alay etmek onu daha da sinirlendirebilir, sıkıştırıp öpmeye çalışmayın, hele de şiddet en kötü sonuçtur denemeyin bunlar yaşanan krizleri arttırır ve tekrarlanmasına vesile olur yukarıda da dediğimiz gibi sabırlı olun.
Siz bir kural koymuşsunuz ve hayır demişsiniz bunun sonucunda da çocuğunuz tepki göstererek kriz gerçekleştirmiş. Daha sonra evet derseniz o da derdini hep bu şekilde aktarır o yüzden düşünmeden hareket etmeyin. Ona sevgi dolu, şefkatli bir aile ortamı sağlayın aynı zamanda koyduğunuz kurallarda tutarlılık gösterin.
Krizler ve Tepkiler 2 Yaşında mı Görülür?
Krizler ve Tepkiler 2 Yaşında mı Görülür?
Bebekler kendi dertlerini anlatamadığından yaşadıkları muhtaçlık döneminde anne ve babalar onlar acıktığında ya da ağladıklarında vb. durumlarda yaptıkları şeyler kriz olarak bile sayılmaz. Ne zamanki bağımsız olmaya başlayan çocuklar 2 yaşa adım attıklarında kendi istekleri doğrultusunda hareket ederlerse krizler çıkabilir. Bu durum her yaşta yaşanabilir. Ama 2 yaş geçiş dönemi olduğundan en şaşırtıcısı bu dönemdir. 2 yaşına geçen çocuklar kendi gelişimleri doğrultusunda hayırı kabul etmezler ve isteklerini gerçekleştirirler.
Anne ve babalar bu durum karşısında şaşırabilir ve zorluk yaşayabilir. Hayır kelimesini kabul etmeyen çocuklar için hayır dokunma, elleme, yapma, atma, kalk gibi ifadeler yerine onları daha olumlu bir şekilde yapmasan daha iyi olur elersen kırılabilir gibi anlatımlarla ona doğru olanı aktarabilirsiniz. Böylelikle yapması gerekeni öğrenir. Sonunda doğru olanı yaptığında ona teşekkür edebilirsiniz oda yaptığı davranışın doğruluğuna daha da inanır.
Çocuklarda Görülen Özellikler Sonucu Krizlerin Görülmesi
Çocukların özellikleri birbirinden farklılık gösterebilir. Kimi çocuklar ısrarcı ve inatçı olur onları istekleri doğrultusunda vazgeçirmek zor olabilir. Kimileri ise kural sevmeyen, sabırsız hemen her isteği olsun isterler. Kriz çıkardıklarında isteklerinin gerçekleşeceklerini düşünürler.
Anne ve babalar çocuklarının her isteklerini yerine getirirse ve onlarda hayır demenin ne olduğunu bilmezler ise kriz yönetimi gerçekleştirilemez ve git gide artış gösterir. Bireyler aldıkları kararlarda tutarlılık gösterirse bu süreç daha kolay geçer ve krizler daha az yaşanır. 2 yaş krizi çocuklarınızla beraber kurduğunuz sevgi dolu, şefkatli ve tutarlı bir aile ortamında kolay bir şekilde başarıyla geçilir.