Cilt BakımıSağlık

Aknenin Doğal Tedavisi, Evde Tedavi Yöntemleri

Akne tedavisinde evde uygulanacak yöntemler, cilt tipine ya da kişilerin tercihine göre değişiklik gösterebilmektedir. Evde bilinen bazı yöntemlerle akne tedavisi yapılabilmektedir. Akne tedavisi yapılırken en çok tercih edilen doğal ürünler şu şekilde sıralanmaktadır:

Bu doğal tedavi yöntemlerinden tercih edilen ürünlerin kullanım şekilleri birbirlerinden farklı olmaktadır. Örneğin tuz uygulaması buhar ile yapılırken bal ve limon bir arada maske şeklinde uygulanabilmektedir.

Akne Neden Oluşur?

Akne oluşumu, genellikle yağlı cilt tiplerinde meydana gelmektedir. Cildin ürettiği fazla yağın temizlenmemesi halinde akneler, hızlı bir biçimde oluşabilmektedir. Bu nedenle cilt tipi yağlı ve karma olanların akne risk grubunda bulunduğu bilinmektedir.

Akne oluşumu, biyolojik faktörlerle ilişkili olarak hormonlardan kaynaklanarak da meydan gelebilmektedir. Özellikle ergenlik dönemi ya da hamilelik dönemi gibi hormon değişikliklerinin olduğu özel dönemlerde akne oluşumunun artış gösterdiği bilinmektedir.

aknenin doğal tedavisi

Cilt tiplerinde meydana gelen farklı hastalıkların da akne oluşumu tetiklediği bilinmektedir. Cilt ve deri hastalıklarının belirtileri arasında akne oluşumu olduğu bilinmektedir. Bunu yanı sıra fazla güneş ışığına maruz kalan cilt tiplerinde de akne oluşumunun meydana geldiği bilinmektedir.

Akne oluşumu bazı durumlarda kuru cilt tiplerinde de meydana gelebilmektedir. Beslenme şekilleri ya da olumsuz hava şartlarından kaynaklanan nedenlerle kuru cilt tiplerinde de akne oluşumu meydana gelebilmektedir.

Akne Nasıl Geçer?

Akne oluşumunun geçmesi hem doğal yollarla hem de tıbbi tedavilerle mümkün olabilmektedir. Tedavi öncesinde akne oluşumunun nedeninin öğrenilmesi ve bu doğrultuda bir tedavi işleminin uygulanması gerekmektedir.

Akne oluşumunun nedenlerinin hormon ile ilgili olması halinde gerekli hormon tedavisini almadan bir iyileşme görmek mümkün olmamaktadır. Fakat cilt tipinden ya da çevresel etmenlerden kaynaklanan akne oluşumu için doğal yöntemlerin tercih edildiği bilinmektedir.

Akne tedavisinin tıbbi olarak yapılması durumunda ihtiyaca göre krem kullanımı ya da ilaç kullanımı önerilebilmektedir. Bu ilaçların en az altı aylık süreyle kullanıldığı bilinmektedir. Fakat akne oluşumunun durdurulmaması halinde farklı tedavi yöntemlerinin de uygulanması söz konusu olabilmektedir.

Evde yapılan akne tedavilerinin içeriğinde öncelikle cilt temizleme bulunmaktadır. Cildin düzenli olarak sabah ve akşam temizlenmesi gerekmektedir. Buna ek olarak cilt tipine uygun olan maskelerin uygulanmasıyla da tedaviler sürdürülebilmektedir.

Aloe Vera ile Sivilce Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sivilce tedavisinde Aloe Vera kullanımı, bitkinin yapraklarından elde edilen jel ile yapılmaktadır. Akne tedavisi için Aloe Vera kullanmak isteyenler için şu öneriler sunulmaktadır:

akne doğal tedavisi

Akne Oluşumunu Önlemek İçin Evde Peeling Nasıl Hazırlanır?

Akne oluşumuna yönelik peeling, iki günde bir uygulanacak şekilde günlük olarak hazırlanmalıdır. Bu peeling ile cilt gözenekleri açılarak derinlemesine temizlik sağlanmaktadır. Yapılacak olan peeling tarifi şu şekildedir:

Sivilce Tedavisinde Sirke Nasıl Kullanılır?

Sivilce tedavisinde sirke kullanımı, doğrudan ya da karışım şeklinde yapılabilmektedir. Doğrudan uygulanması sürecinde bir pamuk üzerine birkaç damla eklenerek günlük temizlik için kullanılabilmektedir. Aynı zamanda gözenek sıkılaştırıcı etkisiyle de sivilce oluşumunu yok etmektedir.

Sirke kullanımında cildin durulanmasından önce on dakika bekletilmesi önerilmektedir. On dakika bekledikten sonra sirkenin etkisi cilt derisinin altına geçerek sivilcenin kurumasına yardımcı olmaktadır.

Haftada bir defa uygulanmakta olan elma sirkesi maskesi yapılırken; 1 tatlı kaşığı elma sirkesi, 2 çay kaşığı demlenip soğumuş yeşil çay, 5 çay kaşığı şeker, 1 çay kaşığı bal malzemelerinin tam ölçüyle kullanılması gerekmektedir.

Aspirin ile Akne Oluşumu Nasıl Tedavi Edilir?

Akne oluşumunda aspirin kullanımı, çok bilinen bir maskenin hazırlanması ile mümkün olmaktadır. Aspirin kürü olarak da bilinen bu maskenin hem sivilce hem de siyah nokta tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir.

Aspirin kürü hazırlanırken; 2 yemek kaşığı su, birkaç damla taze limon suyu, 4 adet aspirin cam bir kasede karıştırılmalıdır. Bu karışımın jel kıvamını almasının ardından yüze uygulanması gerekmektedir. Bekleme süresinin on beş- yirmi dakika aralığında olduğu bilinmektedir.

Aspirin maskesi uygulanırken ciltte yalnızca akne tedavisi yapılmamakta aynı zamanda derin bir cilt temizliği de yapılmaktadır. Bu nedenle her cilt tipi için uygun bir kür olarak bilinmekte ve önerilmektedir.

Aspirin küründe önemli olan bir ayrıntı da kullanılan kabın plastik olmamasıdır. Hazırlanan maskenin muhafaza edilmesi için cam kapların tercih edilmesi daha uzun süre sağlıklı tutulmasına yardımcı olmaktadır.

akne doğal maske

Sivilce Oluşumunu Önlemek İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Sivilce oluşumunu önlemek için öneriler, genel yaşam şartlarını etkilemek üzere sunulmaktadır. Farklı cilt tipleri için verilen önerilerden bazıları şu şekilde sıralanmaktadır: