Hızlı Erişim Başlıkları
İtalyan Bilim İnsanları 36 Antik Mezarı Ortaya Çıkardı
Asvan şehri, 4.500 yıl önce kurulduğunda ticaret, taş ocağı ve askeri bölge olarak önemli bir konuma sahipti. Ancak bölge halkının yaşamı uzun bir süre gizemini korudu. İtalyan bilim insanları, beş yıldır bölgede çalışarak 900 yıl boyunca tekrar tekrar kullanılmış, her biri 30 ila 40 mumya içeren 36 antik mezarı gün yüzüne çıkardı.
Ölüler Şehri Olarak Nitelendirilen Mezar Alanı
Mezarlar arasında bulaşıcı hastalıklardan ölen ailelerin bulunduğu belirtilirken, Milan Üniversitesi’nden arkeolog Patrizia Piacentini, mezar alanının yaklaşık 82 bin km genişliğe sahip olduğunu ve 10 kadar antik mezar terasının bulunduğunu ifade etti. Piacentini, Aswan’da yaşayan insanların bir zamanlar tepeyi mezarlarla kapladığını ve buranın bir nevi “Ölüler Şehri” olduğunu belirtti.
Asvan: Eski Mısır Anıtlarına Ev Sahipliği Yapan Şehir
Aswan, Nil Nehri’nin doğu kıyısında yer alarak dünyadaki en eski yerleşim bölgelerinden biridir. Şehir, granit sağlayan taş ocaklarına ev sahipliği yapmış ve tarih boyunca farklı medeniyetlerin askeri üssü olmuştur.
2 Bin Yıllık Gizemler Ortaya Çıktı
2019 yılında başlayan kazılarda ortaya çıkarılan mezarlar arasında sınıflara göre gömülen insanların bulunduğu belirlendi. Başkomutanın mumyalanmış kalıntıları tepenin üstünde yatarken, orta sınıfın ise aşağıda gömüldüğü tespit edildi. Mezarların MÖ 6. yüzyıl ile MS 9. yüzyıl arasına tarihlendiği ifade edilirken, bazılarının tuğladan duvarlarla çevrili açık avluya sahip olduğu, diğerlerinin ise doğrudan dağ kayalarına oyulduğu belirtildi.
Mısır Eski Eserler Yüksek Konseyi Başkanı Ayman Ashmawy, yapılan incelemelerde gömülenlerin yüzde 30 ila 40’ının gençlik yıllarında, yeni doğmuşken veya ergenlik çağında öldüğünü açıkladı.