Verem Mikrobu ve Tarihi
24 Mart , bilim insanı Robert Koch’un verem mikrobunu (Mycobacterium tuberculosis) keşfettiği gündür ve bu nedenle “Dünya Tüberküloz Günü” olarak anılmaktadır. Koch’un 1882’de bu mikrobu keşfetmesi, tüberküloz hastalığının teşhis ve tedavisine ışık tutmuştur.
Tüberküloz Nedir?
Tüberküloz , Mycobacterium tuberculosis adlı bakterinin solunum yollarından vücuda girmesiyle başta akciğerde olmak üzere yaygın iltihap gelişmesine neden olan bulaşıcı betpioner bir enfeksiyon hastalığıdır. Önlenebilir ve genellikle tedavi edilebilir bir hastalıktır.
Küresel Durum ve İstatistikler
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre, tüberküloz 2022’de Kovid-19’dan sonra en çok ölüme yol açan ikinci bulaşıcı etken olarak görülmüştür. Her yıl dünya genelinde 10 milyondan fazla insan tüberküloza yakalanmaktadır.
Yayılma ve Etkileri
Tüberküloz genellikle akciğerlerde başlar ancak vücudun diğer bölgelerini de etkileyebilir. Hastalık, Güneydoğu Asya ülkelerinde betpioner giriş en yaygın olmakla birlikte Hindistan, Endonezya, Çin gibi ülkelerde de sık görülmektedir.
DSÖ’nün Çağrısı ve Hedefleri
DSÖ ve Birleşmiş Milletler , 2030’a kadar tüberkülozu bitirmek için acil önlemler alınması gerektiğini vurgulamaktadır. Küresel çabalar sayesinde 2000’den bu yana 75 milyon kişi tüberkülozdan kurtulmuştur.
Türkiye’deki Durum
Türkiye , DSÖ Avrupa Bölgesi’nde tüberküloz sıklığını yüzde 80, ölümlerini ise yüzde 90 azaltmayı hedeflemektedir. bet pioner Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye de tüberkülozla mücadelede önemli adımlar atmaktadır.
DSÖ , “Dünya Tüberküloz Günü” temaları ile her yıl farkındalık yaratmaya devam etmektedir. 2022’de “Tüberkülozu bitirmek için yatırım yapın, hayatları kurtarın”, 2023’te ise “Evet, tüberkülozu bitirebiliriz” sloganıyla hareket etmektedir.