İnsan papilloma virüsü (HPV), cinsel yolla bulaşan en yaygın hastalıktır. HPV aşısı olmayan cinsel olarak aktif kişilerin neredeyse tamamı hayatlarının bir noktasında HPV ile enfekte olacaktır. Bir HPV testi, hücrelerin yüksek riskli bir HPV türü ile enfekte olup olmadığını belirlemek için bir hücre örneği kullanır. Böyle bir enfeksiyon, uzun sürerse, rahim ağzı hücrelerinde rahim ağzı kanserine yol açabilecek değişikliklere neden olabilir.
Kimler HPV Olabilir?
Başka bir kişiyle genital teması olan herkes HPV’ye sahip olabilir. Hem erkekler hem de kadınlar bunu bilmeden alabilir ve başkalarına aktarabilir. Herhangi bir belirti olmayabileceğinden, kişi cinsel ilişkiye gireli yıllar geçse bile HPV’ye sahip olabilir. Aşağıdakilere sahipseniz, HPV kapma olasılığınız daha yüksektir:
- erken yaşta seks,
- birçok seks partneri veya
- birçok partneri olan bir seks partneri.
Genital Siğiller Hakkında Ne Bilmeliyim?
Genital siğiller için pek çok tedavi seçeneği vardır. Ancak siğiller tedavi edildikten sonra bile virüs hala orada olabilir ve başkalarına bulaşabilir. Genital siğiller tedavi edilmezse geçebilirler, aynı kalabilirler, büyüklükleri veya sayıları artabilir, ancak kansere dönüşmezler.
HPV Tedavisi Var Mı?
HPV tedavisi yoktur. Ancak HPV tedavisi için uygulanan Genital siğiller, Gardasil aşı, rahim ağzı değişiklikleri ve rahim ağzı kanseri gibi HPV’nin neden olabileceği sağlık sorunları için tedaviler bulunmaktadır.
Gardasil Aşı Neden Yapılır?
Gardasil aşı, HPV virüsünün neden olduğu hücresel değişikliği önleyebilmek için yapılmaktadır. HPV virüsünün sebep olduğu anormal hücre gelişimi belli aşamadan sonra kanser hücresine dönüşmektedir. Gardasil aşı koruyucu bir uygulamadır. Vücuda HPV virüsünün bulaşmasını engel olmaktadır.
HPV Testini Ne Zaman Yaptırmalıyım?
HPV testini ne sıklıkla yaptırmanız gerektiği yaşınıza, sağlığınıza ve rahim ağzı kanseri taraması geçmişinize bağlıdır. Bu tarama Pap smear, HPV testi veya her ikisinin aynı anda birlikte test edilmesini içerebilir. Profesyonel tıbbi kuruluşlar rahim ağzı kanseri tarama önerileri sunmaktadır. Kadınların 21 ila 65 yaşları arasında düzenli olarak rahim ağzı kanseri taramasından geçmelerini önermektedir:
- 21-29 yaş arası: Bu yaştaki çoğu kişinin her üç yılda bir sadece Pap smear ile rahim ağzı kanseri taramasından geçmesi gerekir. Birçok uzman bu yaş grubunda test yapılmasını önermemektedir çünkü HPV gençlerde çok yaygındır ve enfeksiyonların çoğu tedavi olmaksızın düzelir, bu nedenle pozitif bir test yanıltıcı olabilir. Ayrıca bir HPV enfeksiyonunun kansere neden olması uzun yıllar alır.
- 30 ila 65 yaş arası: Bu yaşlarda rahim ağzı kanseri taraması için çeşitli seçenekler vardır. Her üç yılda bir tek başına Pap smear ile, her beş yılda bir tek başına HPV testi ile veya her beş yılda bir her iki test ile taranabilirsiniz.
Seçenekler hakkında doktorunuzla konuşun. Her kişinin durumu farklıdır. Ancak belirli risk faktörlerine sahipseniz, doktorunuz muhtemelen rahim ağzı kanseri için daha sık tarama yapılmasını önerecektir.
HPV Testi Fiyatı
Bir HPV testi fiyatı, testin türüne, nerede yapıldığına ve sigortanızın olup olmadığına bağlıdır. Test maliyetleri, doktorun ofis ziyaretini, laboratuvar ücretini ve laboratuvar analizini içerebilir. Özel muayenehanelerde veya özel hastanede HPV testini yaptırabilirsiniz. Özel hastanelerde HPV testi fiyatı bölgeden bölgeye göre değişiklik göstermektedir. HPV testinin yapıldığı yer ve çalışılan HPV tip sayılarına göre fiyatlar farklılık bulunabilmektedir. HPV testi genellikle 1000 ile 2000 TL arasında olmaktadır. genitalsigiltedavisiankara.com kliniğinde 49 tip HPV virüsünü içeren HPV testi uygulanmaktadır. genitalsigiltedavisiankara.com sitesinden HPV testi fiyatları için kliniğe ulaşabilir ve HPV testinizi uygun fiyata yaptırabilirsiniz.