Hızlı Erişim Başlıkları
İsveçli Bilim İnsanları, Yenilikçi Bir Teknoloji Geliştirdi
İsveçli bilim insanları, insan beyin dokusundan yapılmış dünyanın ilk yaşayan bilgisayarını üretmeyi başardı. Bu yeni bilgisayar, laboratuvar ortamında yetiştirilen 16 beyin hücresi kümesinden oluşuyor ve hücreler arasında bilgi iletişimini nöronlar aracılığıyla sağlıyor.
Beyin Hücreleriyle Çalışan Yenilikçi Bir Bilgisayar
Yeni bilgisayar, geleneksel bilgisayar çiplerine benzer şekilde çalışıyor ancak daha az enerji tüketiyor. Yaşayan nöronlar sayesinde, mevcut dijital işlemcilere oranla milyonlarca kat daha az enerji kullanıyor. Bilim iddaci insanları, insan beyninin 10 ila 20 watt enerji harcamasına karşılık günümüz bilgisayarlarının 21 megavat enerji kullandığını saptadılar.
Dopamin ile Eğitilen Mini Beyinler
Yaklaşık 0,5 mm çapında ve 10 bin canlı nörondan oluşan mini beyinler, dopamin dozlarıyla eğitilerek görevlerini yerine getiriyorlar. Doğru bir şekilde görevlerini tamamladıklarında ödül olarak kimyasal bir akış alıyorlar. Bilim insanları, belirli bölgelerini uyarmak için dopamin salınımını taklit etmek amacıyla ışığa maruz iddaci giriş bırakıyorlar.
Yapay Zeka ve Teknoloji İlişkisinde Dönüm Noktası
Bu inovasyon, biyoloji ve teknoloji arasındaki sınırları bulanıklaştırarak bilgi işlem ve sinir biliminde yeni fırsatlar sunuyor. Yaşayan bilgisayar teknolojisi, yapay zeka ve insanlığın teknolojiyle ilişkisi hakkında derin soruları gündeme getirirken teknolojinin geleceğine ışık tutuyor.