Günlük hayatımızda yaşlılık lekeleri veya kahverengi lekeler olarak bilinen cilt sorunu, özellikle kadınların sıkıntı yaşadığı ve bir anca çözmek istedği problemlerden birisidir. Kendine, güzelliğine önem veren bireyler bu tarz lekeleri bir sorun olarak görmekte ve tıbbi veya destek ürünleri kullanmaya çalışır. Fakat önceliklle kahverengi lekelerin oluşma nedenlerinin bilinmesi gerekir.
Kahverengi Lekelerin Temel Sebebi Nedir?
Cildimize rengini veren bir pigmenttir. Koyu tenli veya açık tenli olmamızda melanin pigmentinin önemi büyüktür. Cildimizde oluşan kahverengi lekeler veya yaşlılık lekelerinin temel kaynağı da melanindir. Deri hücrelerinde aşırı miktarda biriken melanin beraberinde lekeler oluşturur ve bu sorunun çözümünde hücrelerde oluşan aşırı melaninin ortadan kaldırılması gerekir.

Yaşlılık Lekeleri Hangi Bölgelerde Oluşur?
Cilt hastalığı olarak nitelendirilen yaşlılık lekeleri vücudumuzun herhangi bir bölgesinde rahatlıkla oluşabilir. Fakat sıklığa göre sıralayacak olursak yüz, sırt, boyun ve göğüs bölgelerini belirtebiliriz. Melanin pigmenti güneşe maruz kalma ile artar ve yukarıda belirtilen bölgeler de güneşle en çok temas eden cilt bölgeleridir.
Kahverengi Lekelerin Nedenleri Nelerdir?
Lekelerin oluşumunda onlarca neden bulunur fakat bunları kategorize edecek olursak 5 önemli faktör üzerinde durabiliriz. Aşağıda yaşlılık lekeleri nedenlerini içeren bir liste hazırladık ve detayları ile sizlere aktardık.
Yaşlanma Kaynaklı Lekeler
Problemle en çok karşılaşan bireyler genellikle yaşlılık çağında olan kişilerdir. Yaşlılığın sonuçlarından biri olarak gösterilen lekelenme, mevcut hücrelerin ölmesi ve beraberinde melanin pigmentinin bazı hücreler üzerine yoğunlaşarak denge halinin üstüne çıkmasından kaynaklanır.
Güneşin Zararlı Işınları
Çocukluk çağından itibaren özellikle öğle saatlerinde sık sık güneş ışığına maruz kalırsanız ilerleyen dönemlerde kahverengi lekeler ile karşılaşabilirsiniz. Güneş, zararlı ultraviyole ışınlar yaymaktadır ve bu ışınlar özellikle ülkemize göre öğle saatlerinde en etkili düzeye gelir. Sürekli olarak bu ışınlara maruz kalan bireylerde yaşı ile orantılı şekilde lekelenmeler görülebilir.
Hormonal Bozukluklar
Melanin pigmenti, derideki artışını veya azalışını hormonların çalışması ile sağlayabilir. Hormonal bozukluğu olan bireylerde leke çıkma oranı, hormonal sorunu olmayanlara göre fazladır. Bu yüzden hormonlar ile ilgili yaşadığınız sağlık sorunlarından dolayı cilt lekeleri ile karşılaşabilirsiniz.

Karaciğer Hastalıkları
Karaciğerin çalışma düzeni ve yaşanılan sorunlar ile egzama, seboreik dermatit, sivilce gibi durumlar ile karşılaşılır. Bunun yanı sıra cilt ile ilgili fonksiyonlarının olmasından dolayı karaciğer hastalıkları ayrıca leke oluşumunu arttırır. Ayrıca halk arasında bu sorun karaciğer lekeleri olarak da geçmektedir. Karaciğer kaynaklı leke problemleri için tıbbi müdahale şarttır.
Stres ve Genetik
Stres, sadece psikolojik değil ayrıca fiziksel etkileri olan ve insan hayatını direkt olarak olumsuz etkileyen bir psikolojik durumdur. Stres ile birlikte vücut metabolizmasında değişimler yaşanabilir ve bu değişimler cilt yapınıza göre sizlere elinizde, kolunuzda, yüzünüzde kahverengi lekelerin oluşumunu sağlayabilir. Hayatınızı olabildiğince stressiz yaşamanız sadece bu yazının konusu için değil daha iyi bir hayat için de gereklidir.
Kişiler, fiziksel ve biyolojik faktörlerinin neredeyse tamamını genetik olarak alır. Bazı sonradan kazanılmış durumlar dışında pek çok faktör genetik olarak ailemizden bize aktarılır. Cilt lekelenmesi de kalıtsal bir hastalık olabilir. Bu konuda ailenizde bu tip sorunlar yaşayanları tespit ederek, ön tanı koyabilirsiniz. Fakat tam olarak sorunun köküne inmek için kesinlikle tıbbi bir kontrolden geçmelisiniz.
Kahverengi lekelerin nedenlerini aktardığımız bu yazımızdaki maddeler dışında hamilelik, vitamin ve mineral eksikliği, seboreik keratoz rahatsızlığı, melanoma rahatsızlığı, antibiyotik ve alerji hapı kullanımının da sebeplere eklenmesi gerekir.