Yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan hava sıcaklıkları, gıda zehirlenmesi vakalarında ciddi bir yükselişe neden oldu. Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Bölümü İdari Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Özgür Erdoğan, bu durumun ölüme kadar varabilecek sonuçlar doğurabileceği konusunda kritik uyarılarda bulundu. Özellikle çabuk bozulan gıdaların yanlış muhafazası ve tüketimi, acil servislere yapılan başvuruları artırdı.
Prof. Dr. Mehmet Özgür Erdoğan, yaz aylarında besin zehirlenmesi risklerinin belirgin şekilde arttığını belirtti. Yüksek sıcaklıklar, yiyecekler üzerindeki bakterilerin hızla çoğalmasına zemin hazırlıyor. Deniz ürünleri, tavuk ve açıkta kalmış gıdalar en riskli kategoride yer alıyor. Uzun süre dışarıda bekletilen veya soğuk zinciri bozulan ürünler, ciddi zehirlenme potansiyeli taşıyor. Sokak lezzetlerinde özellikle midyelerin riskli olabileceği vurgulandı.
Gıda zehirlenmesi belirtileri arasında bulantı, kusma, ateşlenme, ishal ve baş dönmesi yer alıyor. Bu şikayetlerin tüketilen besinle ilişkili olabileceği ve acil tıbbi müdahale gerektirebileceği ifade edildi. Prof. Dr. Erdoğan, özellikle belirtilerin 48-72 saat sonra başlaması durumunda daha ciddi sistemik zehirlenmelerin akla gelmesi gerektiğini belirtti.
Zehirlenme düşünüldüğünde zaman kaybetmeden hekime başvurmanın hayati önem taşıdığını aktaran Prof. Dr. Erdoğan, “Zehirlenme ölüme götürebilir, götürmese bile çok ciddi şekilde rahatsız ve hasta hale getirebilir” dedi. Tavuk gibi besinlerin yeterince pişirilmemesi (iç sıcaklığının 75 derecenin üzerine çıkmaması), tifoya neden olabilen salmonella ve kampilobakter gibi ciddi bakterilerin çoğalmasına yol açabiliyor. Bu durum, basit bir mangal etkinliğinde bile tifo riskini beraberinde getirebiliyor.
Gıdaların iyi pişirilmesinin ayrı bir önem taşıdığına dikkat çeken Erdoğan, çocuklar, gebeler, kronik hastalığı olanlar ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerin gıda zehirlenmelerini çok daha ağır geçirebileceğini vurguladı. Son dönemde hastanelere besin zehirlenmesi başvurularında ciddi bir artış yaşandığını belirten Erdoğan, vatandaşların yedikleri ve içtikleri ürünlerin hijyenine ve tazeliğine dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Tedavinin zehirlenmenin türüne göre değişebildiğini, bazı durumlarda hastaların diyalize kadar gidebileceğini ekledi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]