
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Pergamon Antik Kenti tanıtım toplantısında ‘Geleceğe Miras Bergama’ projesini anlattı. Arkeolojik kazıların 12 aya yayılması projesini 2019’da başlattıklarını hatırlatan Ersoy, 2023 sonu itibarıyla 133 kazı alanında hayat geçirilen uygulamadan ciddi kazanımlar elde edildiğini açıkladı. Bu yıl 144 kazı çalışmasının 12 ay boyunca yürütüldüğünü belirtti.
Mehmet Nuri Ersoy, Bergama’nın Helenistik ve Roma Dönemi başta olmak üzere tarihi açıdan büyük önem taşıdığını vurgulayarak, antik kentin yüzde 60’ının kazıldığını belirtti. UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilen Bergama, dört medeniyete ait katmanlarıyla öne çıkıyor. 146 yıl önce başlayan kazı çalışmaları Alman bilim heyetlerince yürütülüyor.
‘Geleceğe Miras Bergama’ projesi kapsamında Bergama’daki antik yapıların restore edilmesi, tiyatro, Zeus Sunağı ve diğer yapıların orijinal görünümlerine kavuşturulması planlanıyor. Restorasyon çalışmalarının yanı sıra gezi güzergahlarının iyileştirilmesi ve bilgilendirme levhalarının yenilenmesi projenin hedefleri arasında.
Mehmet Nuri Ersoy, Bergama’nın yüksek turizm potansiyeline sahip olduğunu belirterek, şifa merkezi Asklepion, sütunlu cadde, Bergama Amfitiyatrosu gibi alanların turizme kazandırılacağını ifade etti. Toplamda 1 milyar TL’lik bir bütçe öngören projelerle Bergama’nın ulusal ve uluslararası anlamda kültür ve turizmde öne çıkması hedefleniyor.
















Reklam & İşbirliği: [email protected]