Hızlı Erişim Başlıkları
Enfeksiyonlar, Özellikle 0-2 Yaş Aralığındaki Bebekler İçin Risk Oluşturuyor
Çocuklarda Son Dönemde Görülen Enfeksiyonlar ve Korunma Yöntemleri
Ankara Etlik Şehir Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Kaman, çocuklarda mevsimsel etkiyle üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşandığını ve en sık, özellikle 0-2 yaş aralığındaki bebekler açısından risk oluşturan Respiratuar Sinsityal Virüsle (RSV) karşılaştıklarını söyledi.
Havanın soğuması, kapalı alanlarda geçirilen sürelerin uzamasıyla birlikte çocuklarda enfeksiyonların görülme sıklığının arttığını dile getiren Kaman, “Her kış mevsiminde olduğu gibi bu dönemde de çocuklarda artan acil servis ve poliklinik başvurularıyla karşı karşıyayız. Havaların soğuması, çocukların kapalı alanlarda daha fazla kalmasıyla birlikte özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış görüyoruz” ifadelerini kullandı.
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarının Belirtileri ve Riskli Gruplar
Üst solunum yolu hastalıklarının özellikle okul ve kreşe giden çocuklarda fazla görüldüğüne, ağırlıklı olarak ateş, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırma şikayetlerinin ortaya çıktığına işaret etti.
RSV, özellikle 2 yaşın altındaki bebekler açısından yüksek riskli bir hastalık. Bebeklerde soluk alıp verirken hışıltıya neden oluyor. Eğer üzerine bakteriyel enfeksiyon bindiyse daha ağır tablolar da oluşabiliyor.
Önemli Uyarılar
Bebekte erken doğum, kalp sorunu, astıma yatkınlık gibi ek problemlerin hastalık tablosunun kötüleşmesine neden olduğunu vurgulayan Kaman, ailelere “Eğer bebeğinizde ateş olmasa bile nefes alıp verirken hışıltı, hırıltı varsa hızla bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor” uyarısında bulundu.
Çocuklarda 5 günden uzun süren ateşin, solunum sıkıntısı ve nefes alıp vermede zorluk gibi belirtilerin alt solunum yolu enfeksiyonu belirtileri olabileceği üzerinde duruldu.
Korunma Yöntemleri
Viral enfeksiyonların tedavisinde antibiyotiğin yerinin olmadığına işaret eden Kaman, bakteriyel enfeksiyonlarda ise doktor önerisiyle antibiyotik tedavisi uygulanması gerektiğini belirtti. Sağlıklı beslenme ve uyku, enfeksiyonlara karşı en iyi korunma yöntemleri olarak önerildi.
Çocukların bulunduğu kapalı ortamların sık sık havalandırılması ve hasta çocukların kalabalık, kapalı alanlarda maske takması önerildi. 6 ayın üzerindeki çocuklar influenza aşısı olabilir.