Büyükşehir Belediyesi’nin Restorasyon Çalışmaları
İznik Roma Tiyatrosu’nun Görkemi
İznik Surları ve Restorasyon Çalışmaları
Bursa Büyükşehir Belediyesi, İznik’te bulunan tarihi eserlerin restorasyon çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Makedonya Kralı Büyük İskender’in kumandanlarından Antigonius Monophthalmos tarafından milattan önce 316’da kurulan İznik, Bitinya, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin izlerini taşıyor. 2015 yılından bu betpool yana devam eden kazı çalışmaları sonucunda gün yüzüne çıkan İznik Roma Tiyatrosu, Anadolu’nun en görkemli eserlerinden biri olarak dikkat çekiyor.
Roma İmparatoru Trajan tarafından 2’nci yüzyılda yaptırılan tiyatro, mimari bakımdan Türkiye’deki tek örneği olmasıyla önem taşıyor. Bir dönem gladyatör dövüşlerine ev sahipliği yapan tiyatro, daha sonra dini alan olarak kullanılmış ve betpool giriş çeşitli depremler nedeniyle zarar görmüş ancak onarımlarla günümüze kadar ulaşmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle 1980 yılında başlayan kazı çalışmaları, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü başkanlığındaki ekip tarafından yürütülmektedir.
İznik surları da tarihi eserler arasında önemli bir yere sahiptir. Milattan önce 4’üncü yüzyılda inşasına başlanan surlar, çeşitli bet pool saldırılar ve depremlere rağmen bugünlere kadar ulaşmıştır. Kuzey Avrupa’dan Gotların 258 yılındaki saldırısı sonrasında güçlendirilerek 4 ana ve 12 tali kapıyla 4 bin 970 metre uzunluğa ulaştırılan surlar, Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle restore edilmiştir. Aynı şekilde İstanbul Kapı ve Yenişehir Kapı da Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek turizme kazandırılmıştır.