Doğum kontrol yöntemi olarak bilinen ve kullanılan birçok ürün bulunmaktadır. Normal olan gebeliğin istenmediği dönemlerde buna çiftlerin birlikte karar verip uygulamasıdır. Fakat beklenmeyen bir durum oluştuğunda, bazen ertesi gün hapı kullanılması gerekebilir. Ella hap (ertesi gün hapı) kullandıktan sonra hamile kalınır mı sorusu, bu hapı kullanmak zorunda kalan kişilerin cevabını merak ettiği bir sorudur.
Bilindiği gibi cinsel ilişki sonrası spermin yumurtaya ulaşması zaman almaktadır. Bu süre içinde eğer hamilelik istenmiyorsa ertesi gün hapı kullanılabilir. Ertesi gün hapı 72 saat içinde alındığı takdirde gebeliği önlemektedir. Progesteron hormonu, östrojen hormonu ve iki hormonu birden içeren üç farklı çeşidi bulunmaktadır. Bu hormonlar sayesinde döllenme ya da döllenmiş yumurtanın rahime yerleşmesi engellenebilir.
Ertesi Gün Hapının Yan Etkileri
Ertesi gün hapı, içerdiği hormonlar sayesinde gebeliği önlemektedir. Ertesi gün hapı düşük hapı ile çok karıştırılmaktadır. Düşük hapı rahme yerleşmiş embriyonun varlığının sonlanmasına yönelik bir etki mekanizmasına sahiptir. Ertesi gün hapı ise bu durumun başlamasını önleyici etkileri ile hamileliğin gerçekleşmesini engellemektedir. Yani hamile olan biri ertesi gün hapı kullandığı takdirde hamileliğin sonlanması gibi bir durum gerçekleşemez.
Ertesi gün hapını kullanmaya çekinen kişilerin hem etkinliği hem de kalıcı bir hasar bırakması konusunda bazı endişeleri bulunmaktadır. Genel olarak kalıcı bir sağlık sorununa neden olduğu görülmeyen ertesi gün hapının yan etkileri şu şekildedir:
- Mide bulantısı
- Kusma
- Baş ağrısı
- İshal
- Kanama
- Kramp
- Halsizlik
Ertesi gün hapı kullanıldığında adet süreniz bir hafta ileri atabilir. Bu beklenen bir durumdur. Fakat yukarda saydığımız belirtiler bir haftadan uzun bir süre devam ederse mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Ertesi Gün Hapını Kimler Kullanmamalı?
Hamileliğin istenmediği durumlarda cinsel ilişki sonrası korunma yönteminin etkinliğinden şüphe ediliyorsa ya da istek dışı bir ilişkiye maruz kalındıysa bu hapın kullanılması gerekmektedir. 72 saat içinde alındığı takdirde başarı oranı %98’dir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korumadığı bilinmelidir.
Ertesi gün hapını kimler kullanmamalı diye baktığımızda bazı hususlar karşımıza çıkmaktadır. Eğer kişinin bu haptaki bileşenlere karşı alerjisi varsa, sebebi bilinmeyen vajinal kanamalar yaşanıyorsa, ertesi gün hapının etkisini azaltacak başka ilaçlar kullanılıyorsa bu hap alınmamalıdır. Diyabeti olan hastaların ise doktor kontrolünde kullanmaları daha sağlıklı olacaktır.