Hızlı Erişim Başlıkları
Kış aylarının en çok rastlanılan hastalıklarından birisi olan grip bazen tehlike boyutlarında olabiliyor. Bu tehlikeyi artıran faktörler ise kronik rahatsızlığı olanlar, hamilelik döneminde olanlar ve bu gibi sınıflara giren insanlardır. Özellikle hamilelik döneminde anne adayları sağlık ve beslenme konusunda kendilerine daha fazla dikkat etmeli ve özen göstermelidir. Çünkü gerek grip gerekse farklı hastalıkların bebeklere geçme olasılıkları bulunmaktadır.
Grip, hamile olan bayanlar da ağır bir şekilde geçebilmekte ve ciddi komplikasyonlara sebebiyet vermektedir. Eğer anne adaylarının şeker hastalığı, beslenme sorunu ve bağışıklık sistemlerinde bir rahatsızlıkları mevcut ise gribi daha da zorlu geçirebilir hatta riskli olabilir. Özellikle gebeliğin son 3 ayı ve doğum sonrası ilk ay bu süreçlerin en riskli dönemleridir.
Grip Anneden Bebeğe Geçer mi?
Uzman doktorlar gebelik döneminde gribe rahatsızlığın anneden bebeğe geçme olasılık riskinin fazla olduğunu belirtmektedir. Hamilelik dönemi sürecinde kalp atışlarında ki hızlılık, kalbinizin pompalamış olduğu kan miktarında, oksijen tüketimleriniz de ve bağışıklık sisteminizde ortaya çıkan fizyolojik değişimler gribe bağlı yan etkilerin görülme riskini artırmaktadır. Gebelik sürecini sonlarına yaklaşmış bir anne adayının bu dönemler de geçirmiş olduğu gribi doğum sonrası hastalığını bebeğe geçirme riski fazla olabilmektedir.
Hamilelikte Grip Aşısı Yaptıralabilinir mi?
Grip rahatsızlığını geçiren her insan için öncelikli tedavi yöntemlerinden birisi de aşıdır. Tabi gebelik süreci bir zorlu ve sorunlu olduğundan bir çok anne adayı sağlıksal her alanda tedirgin oldukları için aşıların bebeğe zarar verebileceği düşüncesindedir. Fakat grip ile oluşan ciddi yan etkilerin önüne geçmenin en önemli faktörü grip aşısıdır. Grip aşısı yapılmış anne adayında gelişen antikorlardan bir miktarı anne karnında ki bebeğe de geçmesi ile doğumdan sonra ilk aylarında onu da gribe karşı kalkan gibi koruyacaktır.
Grip aşılarının canlı virüs bulundurmaması sebebi ile rahatlıkla anne adayları için sorun olmadan kullanılmaktadır. Sadece hamile olanlar için değil emziren anneler içinde grip aşısı oldukça güvenli bir yöntemdir. Fakat uzman doktorların gerek grip aşısı gerekse ilaç kullanımı konusunda ilk 3 aydan sonra aşı olunmasını tavsiye etmekle birlikte çok gerekmedikçe ve doktor önerisi olmadıkça ilaç kullanımına yönelmemesini tavsiye etmektedirler.
Önce Doğal Yöntemlere Yönelin
Grip bazı sıkıntıları da yanında getiren bir hastalık türüdür. Bunların başlıcaları baş ağrısı, burun tıkanıklığı, yorgunluk hissi gibi yan etkiler. Bu gibi durumlar da direk ilaçlara başvurmak yerine daha çok doğal yöntemleri deneyebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse gripten dolayı burnunuz tıkalı ise burun spreyi yapmak yerine tuzlu su ile bu işlemi gerçekleştirmeniz daha iyi olacaktır. Başınız ağrıyor ise ağrı kesici ilaç denemek yerine baş kısmınıza yapacağınız masaj ile baş ağrısını hafifletebilirsiniz. Bu ve benzeri doğal yöntem oldukça fazladır, bunları seçerken de kullanacağınız yönteme alerjiniz var mı yok mu gebelik döneminde sıkıntısı olur mu olmaz mı diye doktorunuz ile görüştükten sonra yapmanız daha sağlıklı olacaktır.
Hamilelikte Grip Olunca Ne Yapılmalı? Nasıl Beslenmeli?
Her ne kadar gribi atlama yolları olsa da en iyi yöntem hiç hasta olmamaktır. Bu yüzden kış aylarında gribi yakalanmamak veya daha hafif atlatmak için sizlere birbirinden değerli yolları ve yöntemleri aktaracağız.
- Özellikle kış dönemlerinde kalabalık ortamlar da çokça bulunmamaya ve insanlar ile tokalaşma,sarılma gibi hareketlerden muhakkak kaçınmalısınız,
- Ev gibi kapalı ortamlarda bulunuyorsanız sık sık evinizi havalandırınız,
- Bu dönemlerde sıvı alımını artırmalısınız. Sıvı tüketimi her zaman bağışıklık sistemimizi güçlü tutan bir yöntemdir. Özellikle grip rahatsızlığına yakalanmış insanlarda aksırma, burun akıntısı gibi sıvı kaybına yol açan durumların olması sebebi ile bol bol sıvı almalıyız. Bunu sadece su olarak düşünmeyin tabi portakal suyu, doğal meyve suları ile hem vitamin alımını güçlendirip hem de sıvı ihtiyacınızı görebilirsiniz.
- El hijyeni oldukça önemli olup sık sık ellerimizi prosedüre uygun bir şekilde 20-25 saniye iyice yıkamalısınız.
Doktora Danışmadan Hiçbir Şey Yapmayın
Hamilelik dönemi en hassas dönemlerden birisi olduğu için sadece grip olduğunuz da değil her hangi bir rahatsızlık türünde bile doktorunuza danışmadan her hangi bir ilaç,aşı ve benzeri işlemelerde kesinlikle bulunmayınız. Bu dönemler de anane tarzı ilaçları doğal ilaç diye sizlere tavsiye edenler muhakkak olacaktır. Fakat bu hazırlanan macun ve benzeri şeylerin içeriğinde ki bir maddeye karşı alerjiniz var ise hem kendi sağlığınızı hem de bebeğinizin sağlığını tehlikeye atmış olacaksınız. Bu yüzden kendi ve bebeğinizin sağlığı için her konuyu doktorunuza danışın sağlığınızı riske atmayınız.