Kadınlar için kasıkta kıl dönmesi semptomları apse oluşumuna ve iltihaplanmaya bağlı olarak şiddetli olabilir. Kıl dönmesi bulunan hastaların %50’ye yakını doktora apse oluştuktan ve semptomlar ilerledikten sonra başvurur. Kadınlarda kasıkta kıl dönmesi için belirtiler şu şekildedir:
- Bölgede küçük şişlik ve apseler oluşması,
- Oluşan şişlik ve veya deliklerde kan ya da akıntı görmek,
- Kaşıntı,
- Ciltte oluşan kıl keseleri,
- Cilt yüzeyindeki delikler.
Kadınlarda Kasıkta Kıl Dönmesi Nedir?
Kadınlarda kasıkta kıl dönmesi tanımı cilt altında biriken kılların kesecik oluşturması ve komplikasyona sebep olması olarak yapılır. Cilt altında oluşan kıl yuvası olarak da adlandırılır. Kıl dönmesine (pilonidal sinüs) 15-35 yaş arası erkeklerde sıkça rastlanır. Kadınlarda erkeklere göre 3 kat daha az görülen bir durumdur. Son zamanlarda kadınlarda görülen vakalarda artış olmuştur. Günümüzde kadınlarda pilonidal sinüs görülmesi 45’li yaşlardan sonra azalır. Kol altı, yüz, göbek ve kasık gibi bölgelerde de nadiren görülür. Rahatsızlığın ilk dönemlerindeki belirtiler çoğunlukla sivilce veya yağ benzeri dokuyla benzerlik gösterir. Bu nedenle teşhis edilmesi gecikebilir. Kuyruk sokumunda kasıklara göre daha çok oluşan bir sağlık sorunudur.

Kadınlarda Kasıkta Kıl Dönmesi Nasıl Oluşur?
Kadınlarda kasıkta kıl dönmesi oluşumu kılların kasık bölgesinde bulunan cildin altına yuva yapması ve apse oluşturmasıyla gerçekleşir. Kadınlarda cilt dokusu daha hassas ve kıl yapısı daha yumuşaktır. Buna rağmen kıllar ince ve hassas olan cilt altına yerleşerek reaksiyonlara neden olabilir. Kıl birikimi olan yerin etrafında zarımsı ve kistik bir yapı oluşur. Kılın cilt altında bulunan yağ dokusuna doğru ilerlemesi ve delikler oluşturması görülebilir. Oluşan delikler ise savunmasız olduğu için bakteriler yüzünden iltihaplanabilir. Apse tam olarak gelişmeden önce ciltte kızarıklık meydana gelebilir. Sivilceye benzer olarak görülen yapı yağlı dokuda iltihaplanmaya neden olabilir.
Kadınlarda Kasıkta Kıl Dönmesi Neden Olur?
Kadınlarda kasıkta kıl dönmesinin sebepleri köklerin dönmesini kolaylaştıran etkenler şeklinde şöyle gruplanabilir:
- Cilt Hassasiyeti
- Kıl Dönmesi İçin Kuvvet Uygulanması
- Bölgedeki Kıl Yoğunluğu
Kadınlarda cildin daha ince ve hassas olduğu bölgelerde semptomlar kendini gösterebilir. Sürtünme veya oturma yanlışlıklarına bağlı olarak kasık bölgesinde kıl dönmesi gözlenebilir. Bölgede bulunan kıl yoğunluğu semptomların şiddetini etkiler. Kıl dönmesi vakaları vücutta sessizce ilerleyen yapıdadır. Tüy veya kıllar cilt altında büyümeye başladığında vücut farklı uyarı sinyalleri oluşturur. İlk aşamalarda hasta rahatsızlığı önemsemeyebilir. Zaman geçtikçe şikayetler artarak doktora başvurmayı gerektirir.
Kadınlarda Kasıkta Kıl Dönmesi İçin Risk Faktörleri Nelerdir?
Kadınlarda kasıkta kıl dönmesi için riskli durumlar şu şekilde sıralanabilir:
- Aşırı tüylü bir cilde sahip olmak,
- Fazla kilolu olmak veya obezite,
- Terlemede aşırılık,
- Kıl kökündeki iltihaplanmalara yatkın cilt yapısı,
- Bölgede jilet kullanmak,
- Bölgede çok fazla sürtünme olması,
- Hijyene dikkat edilmemesi.
Kadınlarda Kasıkta Kıl Dönmesi Teşhisi
Kadınlarda kasıkta kıl dönmesinin tanısı anal muayene sonucunda gerçekleşir. Şişlik bulunması veya kaşıntı gibi belirtiler gösteren bölge, uzman tarafından incelenerek kesin tanı konur. Bilgisayarlı görüntüleme teknikleri kullanılmasına anormal bir durum olmadıkça gerek kalmaz. Hasta hissettiği belirtilerin şiddeti nedeniyle rutin hayatına devam etmekte zorlanıyorsa hastalık çok ilerlemiştir. Bu şekilde doğru tanı konan vaka tedavileri genelde başarıyla sonuçlanır. Kıl dönmesi semptomları nedeniyle bazı hastalıklarla karıştırılabilir. Kıl dönmesiyle karıştırılabilecek hastalıklar şunlardır:
- Kemik iltihaplanması,
- Makat fistülü,
- Ciltte oluşan çıbanlar,
- Frengi çıbanları.
Kadınlarda Kasıkta Kıl Dönmesi Tedavisi Nasıldır?
Kadınlarda kasıkta kıl dönmesinin iyileşmesi için uzman hekimden yardım alınmalıdır. Kıl dönmesi vakaları genellikle kendi kendine geçebilen bir hastalık değildir. Alternatif tedavi yöntemleri uygulamak ile vakit kaybedilmemelidir. Bu gibi tedavi denemeleri tedavi sürecinde zaman kaybı olabilir. Kadınlarda kasıkta kıl dönmesi vakalarında bölgede büyüme tespit edildiği zaman daha fazla ilerlemeden müdahale edilmelidir. Apse oluşmuşsa içindeki iltihabın boşaltılması gerekir. Tedavi için hastane veya kliniklere başvurulabilir. Genel cerrahi uzmanları kıl dönmesi vakalarıyla ilgilenir.

Kadınlarda Kasıkta Kıl Dönmesi Ameliyatı
Kadınlarda kasıkta kıl dönmesi için cerrahi müdahale uzman tarafından hijyenik ortamda yapılır. Sonraki dönemde tekrar oluşma olasılığı ameliyatla daha düşüktür. Genellikle kesi atılarak iltihaplanmış bölge temizlenir. Atılan kesiler daha sonra iz bırakmaz. Lezyon temizlendikten sonra dikiş atılarak bölge kapatılır. Ameliyattan sonra deride yeni ve sağlıklı doku oluşur. Semptomlar başlangıç aşamasında olduğunda ameliyat tercih edilmez. Antibiyotik veya ağrı kesici tedaviler uygulanabilir.
Kadınlarda Kasıkta Kıl Dönmesi Ameliyatsız Tedavi
Kadınlarda kasıkta kıl dönmesini ameliyatsız iyileştirme yolları cerrahi müdahaleden kaçınan kişiler tarafından tercih edilir. Kesik atılmadan uygulanan tedaviler hastalar tarafından daha risksiz görülür. Ameliyatsız tedavi yöntemlerini tercih edenlerin sayısı son zamanlarda artmıştır. Hastane ve uzman kliniklerde sorunlu bölgeye ilaç enjekte edilir. Hasta hastanede kalma, anestezi veya tetkikler gibi süreçlerden geçmemiş olur. Ameliyatlı tedaviye göre tekrar komplikasyon oluşma riski daha yüksektir.
- Kristalize Fenol Tedavisi: Son yıllarda geliştirilmiş bir tedavi yöntemidir. Mikro sinüsektomi olarak da adlandırılır. Çoğunlukla her türlü kıl dönmesi vakalarında kullanılır. Hastaların yarısına yakın bir kısmında 2 defa uygulanmasıyla bölge kapanabilir. Kristalize fenol kıl dönmesi tedavisinin özellikleri şunlardır:
- Hasta günlük aktivitelerinden uzaklaşmadan tedavi olur.
- Bölgede oluşan kıl dönmesinin boyut ve özelliklerine göre tedaviyi tekrarlama sayısı değişir.
- Hastanede yatmayı gerektirmez.
- Tedavi maliyeti düşük ve elde edilen sonuç etkilidir.
- Lokal anestezi uygulanarak yapılır.
- Operasyon süresi yaklaşık 15-20 dakikadır.
- Kristalize fenol tedavisinin uygulanma basamakları şu şekildedir:
- Operasyondan önce bölge tüy/kıl dökücü kremlerle ve sabunla temizlenmelidir.
- Lokal anestezi uygulamasıyla sorunlu bölge uyuşturulur.
- Lezyon yerinin genişlemesi sağlanır ve apsenin içi temizlenerek kılların çıkması sağlanır.
- Lezyon bölgesi kristalize fenol ile kapatılır. Kristalize fenol, uygulamanın ana materyali olan iri tuz kristallerini andıran maddedir.
- Kristalize fenol ile lezyonlar arındırılarak hastanın iyileşme sürecine geçilmiş olur.
- Yapılan uygulamada ağrı veya acı hissedilmez. Hasta günlük rutin hayatına geri dönüş yapar.
- Genellikle hastanın bir sonra banyo yapması söylenir.
- Uzman tarafından hasta takip programı hazırlanarak operasyonlu bölgenin bakımı için gereken bilgileri verir.
- Tedaviden sonra tekrarlama riskinin önüne geçmek için kişisel hijyen aksatılmamalıdır.
- Lazer Tedavisi: Uygulanan lazerle tedavi teknikleri FILAC veya LAFT olarak bilinir. Cilt dokusundaki boşluğun silikonla doldurulduktan sonra lazerle yakılması işlemidir. Öncelikle kıl dönmesinin bulunduğu bölge derine kadar temizlenir. Fazla ilerlememiş olan kıl dönmesi vakalarında kullanılan bir yöntemdir. Lazer tedavisi sonrasında ağrı hissi olmadan hasta iyileşme sürecine girebilir.

Kadınlarda Kasıkta Kıl Dönmesi Tekrarlar Mı?
Kadınlarda kasıkta kıl dönmesinin tekrarlaması diğer kıl dönme vakalarında olduğu gibi %10-%20 oranda söz konusu olabilir. Uygulanan tedavilerden sonra bölgede iyileşme belirtileri oluşmaya başlar. Deri artıkları tekrar iyileşmekte olan bölgeye girerse yeniden lezyonlara neden olabilir. Bu durum kadınlarda kasıkta kıl dönmesi ve diğer kıl dönmesi durumlarında yabancı cisim reaksiyonu olarak adlandırılır. Bölgenin hijyenik kalması, tüylerin belirli aralıklarla temizlenmesi ve hijyene verilen önem ile kıl dönmelerinin önüne geçilebilir. Hareketsiz yaşamdan uzak durulması, oturuş pozisyonlarına dikkat edilmesi ve temizlik ile vakalarda ciddi azalmalar sağlanabilir.