
‘Tarım ve Orman Bakanlığı’nın izniyle 2006’dan bu yana Kars, Erzurum ve Sarıkamış ormanlarındaki yaban hayvanlarını araştıran KuzeyDoğa Derneği ekibi, uydu vericisi takılan bozayıların yaşam alanlarını incelemeye devam ediyor.
Yaz aylarında beslenmek için Artvin’in Şavşat ilçesi kırsalına giden bozayılar, ekim-kasım aylarında gittikleri güzergahı takip ederek Sarıkamış’a döndü. Bölgede etkili olan yoğun kar ve dondurucu soğuk nedeniyle bölgeyi kullanan bozayıların kış uykusunda olduğu belirlendi. Uydu vericisiyle takip edilen 10 bozayının, ilkbahar mevsiminde kış uykusundan uyanması bekleniyor.
Son yıllarda kışın kurak ve sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle bölgedeki bozayıların bir kısmının kış uykusuna yatmadığı bir kısmının da geç yatıp erken kalktığı tespit edilmişti. KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, uydu vericileri sayesinde bozayıların takip edildiğini belirterek, besin azalmasından dolayı bozayıların kış uykusuna yattığını açıkladı.
Sarıkamış’ta bu yıl havaların hem soğuk seyrettiğini hem de iyi derecede kar yağdığını söyleyen Çoban, “Takip ettiğimiz bozayılar karın yağmasıyla teker teker kış uykusuna yatmaya başladı. Bu sene yoğun kar yağışıyla birlikte havanın eksilere düşmesi sebebiyle bozayıların tamamı kış uykusuna yattı. Sarıkamış, şu anda ilkbaharda bozayıların uyanmasını bekliyor” dedi.
















Reklam & İşbirliği: [email protected]