Pilates, 100 yıllık geçmişe sahip temeli fizyoterapi olan bir fizik tedavi yöntemidir. Kontroloji olarak adlandırılabilen pilates bir spor dalı değildir. Bunun aksine belli başlı kuralları olmayan iskelet ve kas sisteminde meydana gelebilecek sorunların önüne geçmek ya da kas ve iskelet sisteminde oluşmuş sorunları tedavi etmeyi destekleyen egzersizlerdir. Pilates topu seçerken, birçok unsuru göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Pilatesin birçok çeşidi olduğu gibi, pilates topunun da birçok çeşidi bulunuyor.
Pilates Topu
Pilates egzersizleri için en temel aletlerden biri olan pilates topunun iki çeşidi bulunmaktadır. Bir tanesi büyük olandır ve genellikle üstüne oturularak veya uzanılarak hareketleri yapmanızı sağlar. Küçük olan ise kolların veya bacakların arasına pozisyonlandırılarak egzersizleri yapmanıza yardımcı olur.

Pilates Topu Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Pilates topları kullanıcıların boy ve kilosuna orantılı olarak değişkenlik göstermektedir. Büyük toplar için;
- 50 cm-1.60 cm arası boydakiler 55 cm top,
- 60 cm – 1.70 cm arası boydakiler 65 cm top,
- 70 cm-1,80 cm arası boydakiler için 75 cm top,
- 1,80 cm – 1,90 cm arası boydakiler 85 cm top kullanılması önerilmektedir
Bir diğer yöntem ise duvara yaslanarak 90 derece oturur pozisyonda durduğunuz zaman kalçanız ile zemin arasında kalan boşluğa sığabilen toplar sizin için uygun olacaktır.
Küçük toplar için ise;
- 1,50 cm – 1,60 cm arası boydakiler 20 cm top,
- 1,60 cm – 1,70 cm arası boydakiler 25 cm top,
- 1,70 cm – 1,80 cm arası boydakiler 30 cm top,
- 1,80 cm – 1,90 cm arası boydakiler 30 cm top kullanılması önerilmektedir.
- Bu pilates toplarını kullanabilmek için, diğer malzemelere de ihtiyacınız olacaktır.
Pilates Matı
Pilates matı, pilates yapmak için en gerekli malzemelerden bir tanesidir. Uzandığınız zaman kaymanızı engelleyerek rahat bir zeminde pilates yapmanızı sağlar. En ince mat 4 cm’dir. Matlar kalınlaştıkça konfor artar.
Pilates Çemberi
Esnek bir malzeme olan pilates çemberleri kol ve bacak hareketleri yapmak için idealdir. Kaslarınızı güçlendirebileceğiniz bir alet olan pilates çemberi ile birçok hareket yapılabilir.
Pilates Lastiği
Farklı dirençlerde üretilen ve renklerle direnci ölçülen pilates lastikleri kullanılarak birçok egzersiz hareketi yapılabilir. Yeni başlayanlar için sarı (düşük dirençli) lastikler önerilir. Genellikle kol ve bacak hareketleri için tercih edilmektedir.
Her şey tamam, peki evde pilates yapılabilir mi?
Evde Pilates Yapılabilir Mi?
Birçoğumuz dışarıda spor ve egzersiz hizmeti almak yerine evde kendimiz yapmayı deniyoruz. Peki, evde pilates yapmak işe yarar mı? Spor mağazalarından temin edebileceğiniz birkaç malzeme ile siz de pilatesi evde yapabilirsiniz. Bu aletler;
- Pilates Matı
- Pilates Çemberi
- Pilates Lastiği
- Pilates Topu
Pilates Çeşitleri Nelerdir?
Kullanılan aletlere göre gruba ayrılan Pilates, beş ana başlık altında incelenebilir. Pilates insanların tek başına yapabileceği bir egzersiz olsa bile olası kötü durumların önüne geçebilmek amacıyla hareketlerin öğrenilmesi gerekmektedir. Her yaştan insanın yapabileceği hareketleri barındıran pilates, insanların vücuduna, esnekliğine ve seviyesine bağlı olarak farklı egzersizler içerir.
Mat Pilates
Mat pilates yapabilmek için gerekli olan materyal mattır. Hafif ve taşıma kolaylığı ile mat pratik bir pilates aracıdır. Mat kullanılmasının amacı omurgaya binen ağırlığı hafifletmek, var ise eğrilikleri düzeltmek, fıtık gibi sorunları çözmektir. Mat üzerinde yapılan farklı hareketler sayesinde vücudun çeşitli bölgeleri çalıştırılır. Genel olarak çalıştırılan bölgeler; eklem, kas ve kemiklerdir.
Aletli Pilates
Teknolojideki gelişmelerin pilatese de etkisi olmuştur. Çeşitli aletler kullanılarak yapılan Pilateslere Aletli Pilates denmektedir. Bu pilates çeşidinde hangi aletler kullanımdaysa o isim verilmiştir.
- Pilates Reformer (Genellikle rehabilitasyon tedavilerinde kullanılan bir pilates çeşididir.)
- Pilates Barrel ( Genellikle omurga tedavisi için kullanılan bu pilates çeşidi, ayrıca açma ve germe hareketleri için bire birdir.)
- Pilates Cadillac ( Kasları uzatmanın yanı sıra esneklik için de kullanılan sırtı güçlendiren bir pilates çeşididir.)
- Pilates Chair ( Vücudunun üst kısmını güçlendirmek isteyen insanlar tarafından tercih edilen sandalyeye benzer bir alet kullanılarak yapılan bir pilates türüdür.)
- Pilates Tower Reformer( Yaylı bir sisteme sahip bir alet kullanılan ve kısa sürede sonuçlar almanın mümkün olduğu bir pilates türüdür.)
- Pilates Trapaze Table (Yanlarında ve üst kısmında metal bar olan ve aerobik hareketler için ideal olan bir alet ile yapılan pilatestir.)
- Pilates Booty Barre ( İnce bacak ve sıkı bir kalçaya sahip olmak isteyenler için dans ile birleştirilmiş pilates çeşididir.)
- Hamile Pilatesi
Hamilelikte vücudun ağırlık merkezinin değişime uğramasıyla beraber olabilecek omurga rahatsızlıklarının önüne geçmek için yapılan pilates çeşididir. Hamile Pilatesi ile doğru duruş sağlanmaya çalışılır ve anne karnındaki bebek büyüse bile gebeler hamilelik belirtilerini yaşamaz. Yani bu pilates bebeğin nasıl doğacağı ile ilgili bir faktör değildir. Sadece hamilelik sürecinde yaşanan ağrıları azaltmaya yönelik egzersizlerdir.
Klinik Pilates
Tamamen rehabilitasyon ve fizik tedaviden esinlenilen ve son zamanlarda doktorlar tarafından önerilerek uzman kontrolünde gerçekleştirilen pilates biçimidir. Eklem kas ve kemik sorunları yaşayan hastalar, fizik tedavinin yanı sıra Klinik Pilates yardımı ile iyileşmelerini hem ruhsal hem de fiziksel açıdan hızlandırabilmektedir.
Air Pilates
Air Pilates adından da anlaşıldığı gibi havada yapılan bir pilates türüdür. Tavandan sarkıtılmış paraşüt kumaşına asılarak veya sallanarak yapılır. Vücudu güç, denge esneklik gibi önemli konularda geliştirmenize yardımcı olur. Sakatlanma riskine karşı 50 yaş üstü bireyler, hamileler, tansiyon ve şeker hastalarına önerilmez.
Sağlık ile alakalı olan bir diğer yazımız herbalife diyet listesi adlı yazımızı da okumanızı tavsiye ediyoruz.