Hayat, her zaman iyi şeyler sunmaz. Sürekli mücadeleler içinde geçer. Hayal kırıklıkları, ağlama krizleri, sağlık problemleri, maddi sıkıntılar ve daha birçok şey insanı üzer. Ebeveynler, bu duyguları çocuklarının yaşayıp üzülmesini istemez. Ancak her insan, bu duygularının en az birini yaşar ve ebeveynler de bunun farkındadır. Bu yüzden çocuklarının zorluklara karşı güçlü olarak yetiştirmeye çalışır. Bu yazımızda sizlere zorlukla mücadele eden çocuklar yetiştirmek için 10 öneri de bulunduk.
1.Empati Kurmayı Öğretmek
Empati, karşıdaki insanları anlamak için kullanılan en iyi yöntemdir. Çocuklar, empati kurarak hem karşıdakinin hem de kendisinin duygularını anlayıp koruyabilir. Psikolojisini güçlü tutar, iradesini güçlendirir. Çocuklara empati duygusunu öğretmek için anne ve babalarının çocuklarına karşı empati kurması gerekir. Çocuklar, anne ve babasının kendisini anladığını gördüğünde başkalarına empati ve saygı duyar.

2.Yardımlaşma Konusunda Yüreklendirmek
Yardımlaşmak, sadece yardım alan kişilere fayda sağlamaz. Yardım eden kişi, manevi olarak kendini iyi hisseder. Sürekli pozitif enerji yayar. Çocuklara yardım etmeyi öğretmek gerekir. Ancak yardımların gizli olması gerektiğini de vurgulamak önemlidir. Çocuklar, yardım ettikçe kendini güçlü hisseder. Bu sayede zorlukla mücadele eden bir çocuk yetişir.
3.Günlük Rutin Oluşturmak
Günlük rutinler, her ne kadar sıkıcı gelse de iradeyi güçlendirir. Bu da zorluklara karşı mücadele gücünü arttırır. İçsel disiplin sağlanır. Ebeveynler, çocuklarıyla birlikte günlük rutinler oluşturmalı ve iç disiplini elden bırakmamalıdır. Ancak disiplini de abartmamalıdır.
4.Mola Vermeyi Unutmamak
Çoğu zaman 24 saat yetmez. Koşuşturmamaların ardı arkası kesilmez. Bu da insanı yorar. Ancak arada mola vermek verimli zaman geçirmeyi sağlar. Kaygıyı ve stresi azaltır. Çocuklara mola vermeyi öğretmek ileri de kaygı ve stres duygularını azaltır. Ancak mola vermek, boş durmak anlamına gelmez. Başka bir uğraşmak anlamına gelir. Ebeveynler, çocuklarıyla birlikte mola vermelidir. Mola sırasında ise sadece çocuklarıyla ilgilenmelidir. Bu sayede çocuklar, strese girmez. İleriki zamanlar da zorluklara karşı savaşan bireyler olurlar.
5.Sağlıklı Yaşam Sürmek
Sağlıklı yaşam; kaliteli uykuyu, düzenli spor yapmayı, doğru beslenmeyi, sosyal yaşamı ve psikolojiyi içinde barındır. Bu yüzden ebeveynler, çocuklarının uykularına dikkat etmelidir. Yemek öğünlerine ve sosyalleşmeye özen göstermelidir. Ayrıca bazı günler, hafif sporlar yaptırmalıdır. Böylelikle çocuklar, bedensel ve psikolojik açıdan sağlıklı olurlar. Bunları rutin haline getirmek de yarar sağlayacaktır.
6.Hedefe Ulaşmayı Öğretmek
Hedef belirlemek ve o hedefe ulaşmak için çalışmak, insanı depresyon gibi psikolojik hastalıklara karşı korur. Çünkü kötü şeyler düşünmeye ve can sıkıntısına zaman bulunamaz. Ayrıca hedefe ulaşmak, kişiye büyük motivasyon verir. Zorlukla mücadele eden çocuklar yetiştirmek isteyen ebeveynler, çocuklarına hedef belirlemeyi ve o hedefe ulaşmak için çabalamayı kesinlikle öğretmelidir. Bu sayede çocuğun özgüveni de gelişecektir.
7.Geçmişi Hatırlatmak
Geçmişi hatırlamak bazen gözleri yaşartır bazen ise motivasyon verir. Yaşanılan zorluklar düşünülerek şimdiki duruma şükredilir. Aynı durumu, ebeveynler çocuklarına da yaşatmalıdır. Çocuklarına bebeklik dönemlerindeki zorlukları anlatarak bugüne nasıl geldiklerinden bahsetmelidir. Ancak bunu yaparken kendilerinden bahsetmelidir. Çocuklar, anlatılanlarda kendi gayretlerini görmelidir.
8.İyi Hissetmeyi Öğretmek
Her durumun geçici olduğunu bilmek, insana güç verir. Ayrıca sabretmeyi öğretir. Çocuklar, kötü bir olay yaşadığında anne ve babalar, bunun zamanla geçeceğini öğretmelidir. Bu duruma iyi hissetmeyi öğretmek de denilebilir. Bu sayede çocuklar, depresif hareketler sergilemek yerine sabretmeyi öğrenecektir.
9.Kendini Keşfetmek
Her insan bir mucizedir ve farklıdır. Çocukların yeteneklerini, özelliklerini, ilgi alanlarını ve becerilerini keşfetmesine yardımcı olmak, onlara yapılabilecek en büyük iyiliktir. Bu sayede çocukların özgüveni gelişecektir. Zorluklara karşı mücadele eden bireyler haline gelecektir.
10.Değişimin Kaçınılmazlığı
Her gün, gelişim ve değişim için bir fırsattır. Değişim insan elinde olmasa da gelişim tamamen insanın iradesine bağlıdır. Ancak çocuklar, gelişimin farkında olmaz ve değişimden korkar. Özellikle ergenliğe girerken zorlu zamanlar geçirir. Bu dönemde anne ve babalar, çocuklarının yanında olmalıdır. Değişimin hayatın bir parçası olduğunu anlatmalıdır.