Hamilelik

28. Hafta Gebelik | 28.Hafta Hamilelik Döneminde Neler Olur?

Hamileliğin 28. haftasında bebek ve annede oluşan değişimleri, 28 haftalık bebeğin ultrason görüntülerini ve daha fazlasını sizlerle paylaştık.

Hamilelikte 28. Hafta

Hafta hafta hamilelik konusunu incelemeye başladığımızdan bu yana belirli aralıklarla vurguladığımız gibi hamilelik 39- 41 hafta süren bir süreçtir. Bu süreci üçer aylık bölümler halinde ele alarak incelemekte fayda vardır. Her bir üçer aylık sürece trimester adı verilir. Hamileliğin; 1- 13 Haftaları arası 1. Trimester Dönem
14- 26 Haftaları arası 2. Trimester Dönem
27- 41 Haftaları arası. 3. Trimester Dönem

Hamileliğin 28. Hafta Süreci Nasıl Olur
Hamileliğin 28. Hafta Süreci Nasıl Olur

 

Hamileliğin 28. Hafta Süreci

Artık tabiri caizse, hamileliğinizin çoğu gitti azı kaldı. 3. Trimester döneme girdiniz. Şu anda 6 aylık hamilesiniz. Yani son 3. Timester döneme girdiniz. Bu dönemde her şey çok daha hızlı gelişecek sizin için. Sevgili anne adayı çok az bir yolunuz kaldı bebeğinizi kucağınıza almanız için. Bebek artık doğmak için daha hızlı hareket edecek. Bebeğinizin kilosu şu ana kadar eriştiği kilonun 3 katı daha fazla artacak.

28. Haftada Anne Adayında Gözlenen Değişiklikler
28. Haftada Anne Adayında Gözlenen Değişiklikler

28. Haftada Anne Adayında Gözlenen Değişiklikler

Şu ana kadar geçirdiğiniz 2 trimester dönemle kıyaslandığında bu dönem sizde ve bebeğinizde hızlı değişikliklere yol açacaktır. Kilosu hızla artacak olan bebek kendini doğum için hazırlama yoluna girmiştir. Bebeğiniz karnınızda hızla büyüdüğü için midenizde sürekli bir yanma hissedebilirsiniz. Bebeğin uyguladığı baskıdan dolayı oluşan yanma hissini geçirebilmek için yemeklerinizi daha az, sık ve yavaş çiğneyerek bu yanma hissini hafifletebilirsiniz.
Bol su içmeye devam etmelisiniz. Bol su içmek sadece hamilelikte değil normal şartlarda da gerekli olan bir kural gibi görülmelidir. Bol su tüketimi ve spor hayatın her aşamasında gereklidir. Sabahları yapacağınız yürüyüşün ardından ufak esneme hareketleri yapmak size iyi gelmekle kalmayıp rahat doğum yapmanızda da etkili olacaktır. Anne adayları soğuk algınlığı ve gribe karşı kendilerini korumalıdırlar. Bol bol sebze meyve tüketerek ve C vitamini içeren sebzeler ve meyveler tüketmeniz de grip olmanıza engel olacaktır.

Hamileliğin 28. Haftasına eriştiğiniz şu günlerde bacaklarınızda varisler olabilir. Hemoroit şikayetleriniz artacaktır. Bebeğinizin ağırlığının artmasından dolayı şiddetli sırt ağrısı karşılaşacağınız sorunlarınız arasındadır. Yattığınız zaman yön değiştirmeniz bu ağrıları hafifletecektir. Unutmadan hatırlatmakta fayda var. Bu hafta itibariyle doktor kontrolüne daha sık gitmeniz gerekmektedir. Eğer doktorunuz da gerek görürse ayda iki kere kontrole gitmeniz gerekebilir. 28. haftada doktorunuz sizden glikoz yükleme testi isteyecektir. Hamilelikte ortaya çıkan şeker ile ilgili olarak istenilen bu test doğrultusunda hareket etmeniz gerekmektedir.

Bu dönemde eğer eşiniz ile kan uyuşmazlığı probleminiz var ise bunu doktorunuza iletmeniz gerekmektedir. Bu hafta itibarıyla doğum planlarınız tamamı ile netlik kazanmış olmalıdır. Doğum sancılarınız geldiğinde heyecan ve telaşla ne yapacağını bilemez hale gelmeniz normaldir. İşte bu amaçladır ki bu andan itibaren atacağınız her adım planlı olmak zorundadır. Artık yapacağınız doğumun şeklinden tutun, nerede doğum yapacaksınız, doğum yaptıracak doktorunuzun kim olacağı gibi ince ayrıntıları atlamadan planlar yapmalısınız. Ayrıca doğuma yaklaştıkça yanınıza refakatçi olarak kimi almak istediğinizi de belirlemelisiniz.

Hamileliğin 28. Haftasında Bebeğin Gelişimi
Hamileliğin 28. Haftasında Bebeğin Gelişimi

Hamileliğin 28. Haftasında Bebeğin Gelişimi

Hamileliğinizin son 3 aylık dönemine girmiş bulunuyorsunuz. Bu dönem bebeğinizin gelişiminin çok hızlı ilerleyeceği bir dönemdir. Kirpikleri oluşmaya başlamıştır bebeğinizin ve gözlerini kırpabilmektedir. Ağırlığı 1 kilo civarı olan bebeğinizin boyu ise 38 santim civarındadır. Hamileliğinizin 28. Haftasında hızla gelişen bebeğiniz kendini dış dünyaya hazırlamaktadır. Organları hızla büyümeye devam eder. Kalbi çok hızlı atmaktadır. 28. haftaya girdiği şu günlerde bebeğinizin emme, yutkunma ve hıçkırmak gibi refleksleri oluşmaktadır. Bebeğiniz bu aşamada artık düzenli olarak uyumaktadır.

Bu dönemde bebeğinizin kalsiyum ihtiyacı çok artacaktır. Yeterli kalsiyumu almazsanız bebeğiniz sizin kalsiyum depolarınızı tüketecektir. Öyle hızlı atmaktadır ki kalp atışlarını eşiniz başını karnınıza koyarak çok rahat duyabilir. Bebeğiniz bu dönemde yağ depolamaya başlamıştır. bu yağların nedeni ise doğduğunda vücut ısısını ayarlamak içindir. 28 hafta dolduğunda doğan bebeklere prematüre bebek denir ve bu bebekler özel bakıma alınır.
28 haftasını tamamlamış bir bebek dışarıdaki seslere karşı duyarlıdır. Işığı ve sesleri çok rahatlıkla algılar. Bu aşamada anne ve baba çocuğu ile çok rahatlıkla iletişim kurabilir. Bu dönemde anne adayına tavsiyemiz sık sık bebeğine onu sevdiğinizi söyleyin. Sizi anlayacağından emin olabilirsiniz.

28. Haftada Doğum İçin Yapılması Gereken Hazırlıklar
28. Haftada Doğum İçin Yapılması Gereken Hazırlıklar

Doğum İçin Yapılması Gereken Hazırlıklar

Doğum için yapılması gereken hazırlıklardan bahsedince belki de doğuma daha 3 ay var. Hazırlık yapmak için çok erken diye düşünmüş olabilirsiniz. Fakat öyle düşünmemek de fayda var. İlerleyen zamanlarda uyku problemi çeken anne sürekli dinlenmek isteyecektir. Hem bu yüzden hem de hamileliğin ilerleyen zamanlarında hareketleriniz yavaşlayacak, belki sancılarınız erken gelecek ya da erken doğum tehlikesi yaşayacaksınız. Bütün bu konuları gözden geçirerek tedbirli olmak istemez misiniz? O halde henüz hareketleriniz de sıkıntı yokken doğum çantanızı hazırlayıp bir kenara bırakabilirsiniz.

Doğum Çantanıza Koymanız Gereken Eşyalar
Doğum Çantanıza Koymanız Gereken Eşyalar

Doğum Çantanıza Koymanız Gereken Eşyalar

Doğum sancınız tuttuğunda yanınızda götürebileceğiniz bir küçük çantanızın olması şarttır. Size doğum sırasında ve hastanede kaldığınız süre içinde lazım olacak eşyaların olduğu bir çanta olmalı bu. Hatta mümkünse iki ayrı çanta yapabilirsiniz. Bebeğe ait eşyaların bulunduğu bir çanta ve sizin ihtiyacınıza cevap verecek eşyaların konulduğu ikinci bir çanta. Şimdi size ve bebeğe gerekli olacak malzemeler konusunda bir fikir olması açısından birkaç öneri getirebiliriz.
Doğum çantası önerisine geçmeden önce belirtmekte fayda var. Bebek için alınan bütün kıyafetlerini ilk önce etiketleri kesilip kıyafetler yıkanıp ütülenmelidir. Aldığınız kıyafetler mutlaka pamuklu olmalıdır. Öncelikle bebeğe ait malzemeleri koymalısınız. En az iki takım hastane çıkışı tabir edilen zıbın takımları, bol miktarda bebek bezleri, en az 3 adet tek alt, zıbınlar, battaniye gibi bebeğiniz doğduğunda kullanabileceğiniz cinsten kıyafetler koyabilirsiniz.

Sizin için hazırlayacağınız çantaya ise şunları koyabilirsiniz:

Giyilmesi ve kullanılması kolay, rahat ve pratik gecelik, sabahlık Pijama takımı
Diş fırçası, diş macunu, saç fırçası, tarak ve makyaj malzemesi
Kirlileri koymak için poşet
Hastanede kalma süresi uzunsa ve duş alınacaksa ihtiyaçlar arasında banyo havlusu yer almalıdır.
Şarj aleti
Krem ve nemlendirici
Kağıt havlu ve ıslak mendil
Nüfus cüzdanınız
Hamilelik süresince yapılan tahliller, tetkikler ve sonuçları
Doğumdan sonra hastaneden çıkarken giymek üzere kıyafet
Lohusa külotu
Süt sağma pompası
Göğüs yarasına karşı alınacak kremler
En az 2-3 adet olmak üzere iç çamaşırı
Birkaç çift çorap
Rahat ve kullanışlı bir çift terlik
Bol miktarda ped.

Doğum çantasına aldığınız pijama ve gecelik takımların rahat giyilebilir olmasına dikkat edilmelidir. Bebek emzirmek için bu gereklidir. Şu aşamada belirtmek istediğimiz bir konu ise doğum çantasına parfüm ve deodorant alınmamalıdır. Anne kokusunun bebeği sakinleştirici bir etkisi vardır. İlk anda akla gelen kullanışlı ve pratik malzemeler bunlar. Elbette kişinin kendi ihtiyacı hissedebileceği özel birtakım ihtiyaçlarını da olabilir. İhtiyaçlarınızı koyduğunuz doğum çantanızın hazır olarak beklemesi sizi bir yükten kurtaracaktır.

28. Haftada Anne Adayları Neler Yapabilirler?
28. Haftada Anne Adayları Neler Yapabilirler?

28. Haftada Anne Adayları Neler Yapabilirler?

Hamileliğinizin son dönemine girdiğiniz şu günlerde hamileliğin güzelliklerini yaşamaya çalışmalısınız. Öncelikle bebeğinizin ve kendinizin sağlığı için önlemlerimizi almalısınız. Beslenmenize dikkat etmeniz gerektiğini zaten belirtmiştik. Bol bol uyuyup dinlenmenin yanında hareket etmeyi asla ihmal etmeyin yürüyün bol bol yürüyüş yapın. Kitap okuyun. Çok önemli yazarların yazmış olduğu gebelik, bebek bakımı konuları içeren kitapları okuyarak kendinize katkıda bulunabilirsiniz.
Böylece anne ve bebek ile ilgili bilgiler edinmenin yanı sıra kendinizi anne olmaya ruhen de hazırlamanıza yardımcı olacaktır. Sevgili anne adayı unutma zaman gerçekten çok hızlı akıyor. Doğum yapmana artık az bir süre kaldı. Kendini mutlu hissetmek için ne gerekiyorsa yapmanızı tavsiye ederiz. Zaten mutlu olmak için doğumunu beklediğin minik mucizeyi düşünerek hayal kurmanız yeterli olacaktır.

28. Hafta Gebelik Ultrason Görüntüleri

28. Hafta Gebelik Ultrason Görüntüleri
28. Hafta Gebelik Ultrason Görüntüleri

28. Hafta Gebelik Uzman Görüşleri