Hamileliğin 38. Haftasında Neler Oluyor?
Embriyodan başlayıp doğuma ve ölüme kadar giden bu uzun yolda bize eşlik eden ve bizleri taşıyıp tüm hayatımız boyunca yanımızda olan annelerimiz hamileliğin özellikle son haftalarını epey ağır geçirmektedir. Yolculuğun sonlanmasına yakın, doğuma son birkaç hafta kala bebeğin artık tamamen vücudu oluşmuş, gelişimini tam anlamıyla tamamlamış ve bebek kendini doğuma hazırlamaya başlamıştır. Hamileliğin 38. Haftasında artık bebek embriyo ve fetüs olmaktan çıkmış tam anlamıyla gelişmiş bir bebek görünümüne sahip olmuştur. Ultrasondan bakıldığında bebeğinizin ellerini, ayaklarını, göz yuvalarını, parmaklarını görebilirsiniz. Bu yeni evrede artık bebeğin vücudunun içerisindeki kemikleri ve organları göremezsiniz, kas dokusu tamamlanmış ve derisi şeffaflığını üzerinden atarak tam anlamıyla bir bebek vücudu şeklini almıştır.
Hamileliğin bu evrelerinde bebek artık gelişim evrelerinin tamamını tamamlayarak anne vücudunda kendisini doğuma hazırlar. Bu haftada bebek daha çok hareketlenir, ağırlaşır ve anne kendisini daha ağır ve yorgun hisseder. Hamileliğin 38. Haftasında bebeğin emmek ve yutmak kasları geliştiğinden beri amniyotik sıvıyı içine çekerek gereksiz maddeler ince bağırsaklarda toplanır. Bu evrede bebeğin kasları ve derisinin gelişimi ne kadar tamamlanmış olsa da rengi hala yerine oturmuş değil, koyu yeşil ve siyah rengi arası Mekonyum adı verilen bir renge sahiptir. Bebek ilk doğduğunda da ilk dışkısının rengi de Mekonyum denen renkte lanugo tüyleri ve ölü derisi olacak.
Bu evrede bebek doğuma hazırlandığından doğduktan sonra nefes almaya başladığında ciğerlerinin birbirine yapışmasını engelleyecek şekilde akciğerleri olgunlaşmaya ve daha fazla sürfaktan üretmeye devam ediyor. Organlarının tamamı artık kendine doğduğundaki duruma hazırlayacak şekilde gelişmeye devam ederek gelişimi doğum anına kadar devam ettirmektedir. Bu evrede artık sadece bebeğin kalp atışlarını değil sesini de duyabilirsiniz. Aynı zamanda bebeğin de işitme duyusu geliştiğinden sizin sesinizi duyabilir, sizi anlayabilir ve hatta duyduğu seslere göre tepki verebilir. Bu yüzden bebek ile sık sık konuşarak iletişim kurmayı deneyebilirsiniz. Bu evrede hareketleri daha çok artacak ve ağırlığı da dahil anne içinde giderek hareketlenen bebeğin hareketlerini daha çok hissedecek ve anne adayının vücudu da bebekle birlikte giderek artacak.
Hamileliğin 38. Haftasında Anne Nasıl Beslenmeli?
Artık anne adayı 38.haftada bebeği doğurmaya yaklaştığından bu evrede beslenme alışkanlığında da bazı değişiklikler yapmalı gereğinden daha fazla enerji ve vitamin takviyesi yapmalıdır. Hamileliğin genelinde ne kadar dikkat edilmesi gerekse de anne adayı özellikle bu son haftalarında beslenmesinde ve yaptığı egzersizlere, dinlenmesine daha çok dikkat etmesi gereklidir. Özellikle bu haftalarda yaşanan durumlar doğumda sıkıntıya yol açacak etkenlere yol açabilir.
Anne adayı bu dönemlerde büyük porsiyonlar yemekten kaçınmalıdır. Ara öğünlerini çoğaltmalı ve azar azar yemelidir. Anne adayı zaten karnında bir bebek taşıdığından ve bebeğin en çok ağırlaştığı bir dönemde olduğundan bir anda büyük bir porsiyon yiyerek mideyi şişirmek anneyi zorlayabilir. Anne adayı özellikle bu dönemlerde hazımsızlık yaşayabileceği porsiyonlardan ve besinlerden uzak durmalıdır, kendini çok yiyerek şişirmemelidir. Bunun yerine öğünlerini çoğaltıp öğünlerde yediği miktarı bir tık azaltabilir. Bu dönemde kaloriden ve karbonhidrattan uzak durmalı, bol bol enerji ve vitamin takviyesi uygulanmalıdır. Enerji ve vitamin takviyesi yapabileceğiniz besinler;
- Muz,
- Kayısı, üzüm ve diğer kuru meyveler,
- Tahıl barları,
- Yulaflı kek,
- Avuç dolusu fındık,
- Yeşil sebzeler,
- Meyve,
- Süt ve süt ürünleri,
- Hurma.
Bunların yanı sıra anne gün içerisinde bol bol su içmeli ve egzersizlerini aksatmamalıdır. Anne adayı özellikle bu dönemlerde bol bol enerji takviyesi yapmalı, çünkü bebeği doğurduktan sonra emzirirken annenin kendi vücuduna ve bebeğe destek sağlayacaktır. Bu dönemlerde bol bol su içmenin faydası ise doğumu kolaylaştırır, bu yüzden anne adayı günde en az 2 veya 2,5 litre su tüketmelidir, ara ara ve bolca içmelidir.
Bu dönemlerde annenin süt ve süt ürünlerine özellikle ağırlık vermelidir. Bu dönemlerde süt ve süt ürünlerinin bebeğin sağlıklı gelişimi ve kilo açısından fayda sağlayacaktır. Hurma çok eskilere dayanan ve geleneksel bir yöntemdir. Annenin özellikle bu dönemlerde hurma tüketmesi doğumu kolaylaştırır ve doğum sonrasının acısını daha kolay üzerinden atmasını sağlar. Anne adayının bu dönemlerde özellikle sıcak suya daha hassas olmalıdır, ılık veya soğuk su tercih etmelidir ve sıcak sudan kaçınmalıdır. Bu dönemler bebek ve anne açısından oldukça hassas bir dönem olduğundan sıcak su hem anneye hem de bebeğe kalıcı zararlar verebilir, kötü sonuçlar doğurabilir.
38. Hafta Hamilelik Egzersizleri
Hamileliğin başından beri olduğu gibi anne adayı her sabah artık rutin haline getirdiği yarım saatlik hafif tempoda yürüme egzersizlerine devam etmelidir. Özellikle hamileliğin 38. Haftasında annenin yürüyüş egzersizi yapması ağırlığı üzerinden atmasına, bacak ağrılarının biraz olsun geçmesine ve doğumu kolaylaştırmasına yardımcı olur. Bu yüzden anne adayının her gün sabah saatlerinde hafif tempoda yarım saat veya 45 dakika kadar yürüyüş yapması hem kendisi hem de bebeğin sağlığı açısından yüksek derecede önem taşır. Bunun dışında anne adayı özellikle son dönemlerde egzersizlerini pilates malzemeleri ile evde yapmalıdır. Bu egzersizleri yoga ve esneme hareketleri ile destekleyebilir. İşte hamileliğin 38. Haftasında anne adayının yapması gereken egzersiz listesi;
- Anne adayı bu dönemlerde diğer dönemlerde olduğundaki tempoyu olabildiğince düşürmelidir, egzersizlerini olabildiğinde düşük bir tempoda yapmalıdır. Örneğin squat, yüzme egzersizleri, hamile yogası ve dans etmek gibi egzersizleri eskisinden daha düşük bir tempoda uygulamalıdır. Squat yaparken diz çöküp kalkma hareketini çok oturmadan olabildiğince yavaş yapmalıdır. Dans ederken daha yavaş olmalı ani veya tehlikeli bir harekette bulunmamalıdır.
- Yüzmek özellikle hamileliğin bu dönemlerinden annenin ağırlığını üzerinden atması, rahatlaması, vücut ısının dengelenmesi, tansiyon ve kolay doğum açısından çok önemlidir. Anne adayı bu dönemlerde normalde suda durduğundan bir yarım saat kadar daha fazla durabilir. Yüzmenin ve suyun annenin ve bebeğin sağlığına bolca faydası bulunmaktadır. Hem annenin hem de bebeğin vücut ısınını dengeler.
- Hamileliğin bu döneminde anne adayı egzersizlerini çoğunlukla oturarak yapmalıdır ve kolay pozisyonlar tercih etmelidir. Misal esneme hareketlerini mutlaka oturarak yapmalıdır. Ayaküstü yapılan esneme ve egzersiz hareketleri hem anne hem de bebek açısından zararlıdır ve kalıcı zararlara yol açar.
- Özellikle bu dönemlerde bebeğin ağırlığı maksimum düzeyde olduğundan annenin nefesi sık sık daralmaktadır. Bunun için temiz bir haftada solunum nefes egzersizlerinin yapılması annenin rahat nefes alabilmesi ve bebeğin onu daraltmaması açısından önemlidir.
- Son zamanlarda popüler olmaya başlayan keger egzersizleri için en doğru dönemler bu dönemlerdir. Keger egzersizleri annenin idrar kaçırma problemini azaltmak için yapılır. Özellikle bu dönemlerde bebek annenin bağırsaklarını daha çok sıkıştırdığından kegel egzersizi anne için bir kurtarıcıdır. Alt karın ve kalça bölgesi kaslarını çalıştıran egzersiz türü olan Kegel egzersizleri, bu adale ve çevresindeki kan dolaşımını güçlendirdiği için uyarılmayı da kolaylaştırır.
Bu dönemlerde anne kendini çok yormamalı ve günlük egzersizlerini en fazla 30-45 dakika arasında tutmalıdır. Çok fazla ayakta durmamalı ve bol bol dinlenmelidir. Unutmamalı ki bol bol su içmek ve doğru beslenmek de saatlerce spor ve egzersiz yapmaya eşdeğerdir.
Hamileliğin 38. Haftasında Embriyonun Gelişim Süreci ve Yaşananlar
Hamileliğin 38. Haftasında anne ne kadar bebeğin ağırlığını vücudunda tam olarak hissetse de söylememizde fayda var, bu dönemde bebeğin 50 santim ve kilosu ise 2,9 ağırlığında. Bu evrede artık bebeğin tüm organları ve kemikleri tam olarak gelişerek kendini doğuma hazırlamaya başladı. Bu evrede üzerindeki ölü deriyi ve tüyleri bağırsakta toplayarak tam olarak bir bebek görünümü alıyor ve solunum yolları ile işitme duyusu gelişiyor. Artık doğuma hazır hale gelmek için son birkaç adım kaldı.
İşitme duyusu geliştiğinden sizi duyabiliyor ve artık tepki verebiliyor, tıpkı doğmuş normal bir bebek gibi. Solunum yolu ve akciğer gibi diğer sindirim ve solunum organları kendini geliştirerek doğduğunda yaşam faaliyetlerini sürdürmesini sağlayacak bir dönemdir 38. Hafta. Bebeğin doğduğunda sağlıklı bir bedene sahip olması açısından annenin harekete geçmesinin tam zamanı. Doğru egzersizler, doğru beslenme, bol bol su içmek gibi yukarıda saydığımız tüm faaliyetleri anne adayının doğru bir şekilde ve aksatmadan uygulaması gerekmektedir ve kendine dikkat etmelidir.
Hamileliğin 38. Haftasında Anne Neler Yaşıyor?
Hamileliğin 38ç haftası anne açısından en çok dikkat edilmesi gereken tehlikeli haftalardan bir tanesidir. Anne adayı doğuma çok yaklaştığından vücudundaki tüm değişikleri ve normal dışı yaşadığı tüm etkenleri fark etmeli ve gerekirse doktoruna başvurmalıdır. Peki, anne adayı hangi durumlarda doktoruna başvurabilir? Hamileliğin 38 haftalarında annenin vücudunda görülmesi olası bazı tehlikeli ve mutlaka doktora başvurmayı gerektiren etkenler şunlardır;
- Şiddetli ve inatçı baş ağrıları,
- Görüşte çift veya bulanık göre gibi bozukluklar,
- Noktalar veya parlayan ışıklar görme, ışık hassasiyeti, geçici görme kaybı,
- Yoğun üst karın ağrısı ve hassaslık,
- Mide bulantısı ve kusma gibi sorunlarınız varsa bunlar Preeklampsi adı verilen ciddi bir durumun belirtileri olabilir; hemen doktorunuzu haberdar edin.
Anne adayları bu dönemlerde oluşmaya başlayan göğüslerdeki sarı renkteki sıvı akıntıdan korkmamalıdır, bu sarı sıvının akıntısına kolostrum denir. Kolostrum hamileliğinin son 3 ayında göğüslerden akan sarımsı sıvıdır. Yeni doğan bebeğinizi korumak için bol miktarda antikor; daha sonra gelen anne sütüne göre daha fazla protein daha az yağ ve şeker barındırır. Eğer akıntınız varsa kıyafetlerinizi korumak için sutyeninizin içine emzirme pedi koyabilirsiniz. Göğüste üretilse bile Kolostrum akıntısı bütün kadınların başına gelmez. Eğer olmazsa endişelenmenize gerek yok.
Özellikle son zamanlarda vücut ağırlaştığından anne adayının uyuması biraz daha zordur. Bu yüzden gün içerisinde ayaklarını uzatarak bol bol dinlenmelidir. Son olarak bu dönemde artık anne adayı doğum çantasını hazırlayabilir ve doğuma tam anlamıyla hazırlanabilir. Doğum çantasında mutlaka bir doğum seti bulundurmalısınız. Ayrıca çantanıza mutlaka besin açısından faydalı olacak bir elma veya meyve türü bir yiyecek atmanız faydalı olacaktır. Ve çantanızı hazırlarken içine bol bol su atmayı unutmayın ve çok soğuk su içmemeye özen gösterin. Canınız son zamanlarda ne çekiyorsa, canınız çoğunlukla ne istiyorsa doğum çantanızda o şeyin mutlaka az da olsa bulunması gerekir. Ayrıca anne adayının hastanede kullanabileceği rahat ve yardımcı kıyafetler ve kişisel pratik eşyalar alması da bir o kadar faydalı olacak ve hastanede geçirilecek olan sürenin daha kolay atlatılmasını sağlayacaktır.