Hızlı Erişim Başlıkları
3 Yaşındaki Çocuğunuzla Hangi Oyunları Oynayabilirsiniz?
Çocuğunuz artık 3 yaşında! Göz bebeğiniz olan yavrunuz, her geçen gün daha da büyüyor. Ve her yeni yaşında olduğu gibi, 3 yaşında da sizleri farklı gelişmeler bekliyor!
Çocuğunuz artık etrafında olan her şeyi merak edecek ve her şeyi sormaya başlayacak. Farklı oyunlar oynayarak sizinle vakit geçirmek isteyecek. Kendi seçimlerini kendisi yapmak isteyecek. Yani çocuğunuzun artık büyümek isteyeceği, kendini bir birey olarak görmek isteyeceği zorlu bir dönemdesiniz. Bu dönemde çocuklarınızın eğitimini oyunlar aracılığıyla desteklemelisiniz.
3 Yaşındaki Çocuğunuzla Yapabileceğiniz Etkinlikler
Çocukluk döneminin belki de en önemli evresi, 3 yaş dönemidir. Dikkat seviyeleri artan çocukların eğitimlerini oyunlarla ve farklı etkinliklerle desteklemelisiniz. Böylece dikkatleri daha da gelişecektir. Ayrıca bu etkinler sayesinde el ve motor becerileri ile duyuları da ciddi manada gelişim gösterecektir.
El Kuklası
El kuklası ile taklitler yapmak, çocuğunuzun hem el becerilerini hem de duyularını geliştirir. Çocuğunuza el kuklası yardımıyla sesli taklitler yaparak, neyin taklidini yaptığınızı bulmasını isteyin. Daha sonra da onun taklit yapmasını sağlayın. Böylece hem özgüveni gelişecek hem de el becerilerini geliştirecek. Bu etkinlik için evde kendi yapacağınız bir el kuklası kullanabileceğiniz gibi, sağlıklı ürünler sattığına emin olduğunuz bir yerden de edinebilirsiniz.
Bilgi Yarışması
Çocuğunuzla ufak bir bilgi yarışması düzenleyebilirsiniz. Ona bileceği tarzda sorular sorarak, bilgilerini pekiştirmesini sağlayabilirsiniz. Mesela; “Köpekler nasıl ses çıkartır?” sorusunu sorabilirsiniz. Ya da “Hangi meyveler kırmızıdır?” tarzında sorular sorabilirsiniz.
Taş Boyama-Yaprak Baskısı
Boyama etkinliğini bütün çocuklar sevecektir. Bu etkinlik için çok da küçük olmayan pürüzsüz taşlar toplayıp temizleyin. Ayrıca; özellikle de damarları belli olan büyük ve küçük yapraklar toplayın. Taşlar için de yapraklar için de sulu boya kullanabilirsiniz.
Özellikle taş boyama etkinliğinde çocuğunuzun tamamen kendi hayal gücünü kullanmasını sağlayın. Siz müdahale etmeyin! Yaprak baskısında ise biraz yardımcı olabilirsiniz. Öncelikle yaprakları istediği şekilde boyamasını sağlayın. Ardından da beyaz kağıt üzerinde nasıl baskı yapıldığını gösterin. Emin olun; çocuğunuz hem çok eğlenecek hem de kendisini geliştirecek!
Renkleri Oyunla Öğrenme
Renk öğrenme etkinliği, özellikle evde kapanıp kaldığınız dönemlerde çok etkili olacaktır. Çocuğunuza evinizde yer alan eşyalar yardımıyla renkleri öğretebilirsiniz. Örneğin; masanın sarısından sarıyı, koltukların mavisinden maviyi öğretin. Daha sonra da evinizde sarı olan eşyaları bulmasını isteyebilirsiniz. Bu etkinlikle hem çocuğunuz renkleri öğrenecek hem de birlikte eğlenceli vakit geçireceksiniz.
Büyük-Küçük Bulma
Çocukların büyük ve küçük kavramını öğrenmesi için bu etkinliği uygulayabilirsiniz. Önüne bazı nesneler koyarak, büyükten küçüğe sıralamasını isteyebilirsiniz. Örneğin; büyük bir bardak, kumanda, oyuncak araba, kitap gibi farklı boyutlarda nesnelerle bu etkinliği uygulayabilirsiniz.
Eğitici nitelikte olan bu etkinliği; uzun-kısa sıralaması, yumuşak-sert sıralaması şeklinde de deneyebilirsiniz. Bu etkinlikler, çocuğunuzun zıt kavramları öğrenmesini de kolaylaştıracaktır.
Gözleri Kapalı Nesne Tanıma
Çocuğunuzun duyularını geliştiren ve görsel hafızasını zorlayan bu etkinlik için ihtiyacınız olan tek şey; çocuğunuzun bildiği nesneler ve göz bandı. Öncelikle çocuğunuzun gözlerini kapatın ve onun bildiği nesneleri sırayla önüne koyun. Elleriyle dokunarak bu nesneleri tanımasını isteyin. Mesela; en sevdiği oyuncak arabası ya da oyuncak bebeği olabilir. Ya da boyama yaptığı bir kalem!
Yemek Yapmak
Çocukların gelişiminde etkili rol oynayan etkinliklerden biri de, yemek yaparken çocuğa bir görev verilmesidir. Çok basit de olsa, yemek yaparken bir görev verilmesi; çocuğun kendisini önemli bir birey olarak hissetmesini sağlayacak ve özgüveni gelişecektir. Ayrıca; yine el ve motor becerileri de gelişim gösterecektir.
3 Yaşındaki Çocuğunuzla Oynayabileceğiniz Oyunlar
Gelişim evresinde olan 3 yaşındaki çocuklarınızla eğitici etkinlikler yapabileceğiniz gibi; eğitici oyunlar da oynayabilirsiniz.
Yapboz
Çocuğunuzun yaşına uygun bir yapboz alırsanız, birlikte eğlenceli vakitler geçirebilirsiniz. 3 yaşındaki çocuklar yapboz oyunlarına meraklı olacaklarından, çocuğunuzla hem faydalı hem de eğlenceli bir oyun oynamış olacaksınız.
Oyun hamuru
Sağlığa zararlı olmayan bir oyun hamuru ile çocuğunuzun hayal dünyasını geliştirebilirsiniz. Oyun hamuru ile çocuğunuza farklı nesneler yaparak tanımasını isteyebilirsiniz. Aynısını onun da yapmasını isteyip; hem el becerilerini geliştirmesini hem de duyularını geliştirmesini sağlayabilirsiniz. Oyun hamuru ile çocuğunuza bambaşka bir dünya oluşturabilirsiniz.
Oyuncak Müzik Aleti
Farklı oyuncak müzik aletleri alarak; çocuğunuza hem hangi aletten hangi sesin çıktığını öğretebilir hem de müziğe ilgisi varsa ortaya çıkmasına yardımcı olabilirsiniz.
Bowling
Çocuklar için üretilen bowling setlerinden alarak çocuğunuzla birlikte bu oyunu oynayabilirsiniz. Ya da evdeki pet şişelerle ve bir top yardımıyla da bu seti oluşturabilirsiniz. Çocuğunuza çok da uzak olmayacak mesafede şişeleri dizin ve eline çok sert olmayan bir top verin. Şişelerin hepsini birden devirmesini isteyin. Bu oyun sayesinde hem çok eğlenecek hem de el-göz koordinasyonunu geliştirecek. Ayrıca el ve motor becerileri de aynı oranda gelişecek.
Seksek
Sizin çocukluğunuzun da en sevilen oyunlarından biridir seksek! Çocuğunuzla birlikte hem evde hem bahçenizde oynayabileceğiniz, oynarken çocuğunuzun hem eğlenip hem de gelişebileceği bir oyundur.
Balon
Balonlar, tüm çocukların rengarenk rüyasıdır. Öncelikle balon şişirirken çocuğunuzun da yardım etmesini talep edebilirsiniz. Böylece hem kendini güçlü hissedecek hem de balona nefes verirken ciğerleri gelişecektir. Daha sonra birlikte oyunlar oynayabilirsiniz. Dilerseniz birbirinize göndererek paslaşma oynayabilirsiniz. Dilerseniz de balonu yere düşürmeme oyunu oynayabilirsiniz.
Çocuğunuzla etkinlik yaparken ve oyun oynarken; onları yönlendirmek gibi bir hataya asla düşmeyin. Sadece onlarla vakit geçirin. Onları takip edin. Dönüşü olmayan hatalar yapmadıkça üstlerine gitmeyin. Bırakın kendi hayal dünyalarında, kendi istedikleri gibi yaşasınlar. Belki de çocuklarınız hayal güçleri sayesinde hiç tahmin edemeyeceğiniz yerlere yükselecekler! Onlarla verimli vakit geçirin, yeter!