8 Yaşındaki Çocuğun Gelişim Hızını Biliyor musunuz?
8 yaşındaki çocuğun gelişim hızı hakkında yeterli bilgiye sahip misiniz? Bütün anne babaların ortak kaygısı iyi bir ebeveyn olabilmektir. Bu nedenle de çocuğumuza en iyisini ve en güzelini vermek için uğraşıyoruz. Daha dün gibi küçücük bedeni kucağımıza verilen bebeğimiz bugün 8 yaşında bir çocuk. Bu 8 yıllık serüvenin her günü, her anı birbirinden özel geçerken çocuğunuzun neler yaşadığını neler hissettiğini bilmeniz bu serüvende iyi bir kahraman olmanız açısından oldukça önemlidir. 8 yaşındaki çocuğun gelişimini öğrenmek için bu yazımıza göz atmanız faydalı olacaktır.
8 Yaşındaki Çocuğun Fiziksel Özellikleri
Genetik faktörler, beslenme alışkanlığı, yaşam şartları bu verileri etkilese de Dünya Sağlık Örgütüne göre 8 yaşındaki kız ve erkek çocukları yaklaşık 127 cm boyundadır. Kiloları ise yaklaşık olarak 25 kilogramdır. Ancak her çocuğun gelişimi farklıdır. Ve bu sayılar değişebilir. Bu yaş grubunda ki çocuklar çok hareketli ve enerji dolu olurlar.

8 Yaşındaki Çocuğun Psikolojisi
Yaşam enerjisini içine sığdıramayan 8 yaşındaki çocuğunuzun psikolojisini şöyle sıralayabiliriz.
- Ortamlarda kendini göstermeye meraklıdır. Bildiklerini göstermek için uğraşır. Özgüveni bu dönemde geliştiği için bunları yapması çok normaldir.
- Yaptıklarının onaylanmasını ve takdir edilmeyi bekler. Bu yaşta onun yaratıcılığını desteklemeniz özgüven açısından önemlidir.
- Girdikleri her ortamda ilgi odağı olmak ve herkesin dikkatini çekmek isterler. Eğer onların bu duygularını bastırmaya çalışırsanız onun özgüvenini zedelersiniz.
- Bu yaş grubunda ki çocuğunuzun ne kadar arkadaş canlısı olduğunu fark edebilirsiniz. Bu süreçte hep arkadaş edinir hatta kendini onlara kabul ettirmek için uğraşır. Hatta bu yaşta çocuğunuzun arkadaşlarında kalmak isteme taleplerine şahit olabilirsiniz.
- Bu dönemde insanların yaşam şartlarının farklılıklarına şahit olacak ve onlar da olup kendinde olmayan şeylere özenecek. Bu durumu onlara uygun bir dille ifade etmeniz gerekir.
- Bu yaşta ona her cinsle arkadaşlık kurabileceğini ve oyun oynayabileceğini uygun bir dille anlatın.
- Ona bu yaşta merhamet duygusunu aşılayabilirsiniz. Bu yaştaki çocuklar biraz acımasız olabilir. Kimsenin fiziksel özellikleri yüzünden dışlanmaması gerektiğini ve her canlıyı sevmesini ona aşılayın.
- Bu yaşta öğreneceği her şey gelecekte karşına çıkacaktır. Bunu unutmamalısınız.
- Sorumluluklarını siz söylemeden yerine getiriyor olmalıdır. Onun yapması gerekenleri siz söylemeden ve yardım etmeden kendisi yapmalıdır. Bu onun sorumluluk duygusunu geliştirir.
- 8 Yaşındaki Çocuğun Motor Becerisi
8 yaşında bir çocuğunuz varsa o artık temel becerilerini geliştirmeyi tamamlamıştır. Yeni becerilerini ortaya çıkarma zamanı gelmiş. Vücudu dengelidir bu nedenle istediği spor dalında rahatlıkla başarı yakalayabilir. Bu yüzden bu yaşta bir spor ile ilgilenmesi hem fiziksel hem de zihinsel gelişimine çok olumlu katkılar sağlayacaktır. Tabi önemli olan onun ilgisini çekecek bir sporla uğraşmasını sağlamaktır. Yoksa ilgi duymadığı bir şey yapması onu soğutur. Ve nefrete dönüşür. Bu yüzden öncelikle onun fikrini almalı ve fikir vermesine yardımcı olmalısınız. Ayrıca artık çocuğunuz bir enstrüman çalabilir ya da resim çizebilir. Herhangi bir sanat dalı ile ilgisini far ettiğiniz an orasından yakalayıp onu keşfedin. Hayal gücünün en geniş olduğu dönemde sanat anlayışı çok kolay gelişir ve ilerler. Ayrıca çocuğunuza okuma alışkanlığı kazandırmak için en ideal yaş grubundasınız. Bu konu da yapmanız gereken çok basit. Onun önünde kitap okursanız sizi örnek alacaktır. Kitap okumaya bu yaşta başlaması onun düzgün bir dil konuşmasına ve kelime dağarcığının gelişmesine katkı sağlayacaktır. Böylelikle özgüveni artacaktır. Bu yaşta çocuğunuzun satranç oynaması hem zihninin gelişmesine hem de problem çözme yeteneğinin gelişmesine katkıda bulunur. Ayrıca dikkat bozukluğu yaşamasının önüne geçmiş olursunuz.
Nasıl Beslenmeli
8 yaşında çocuğunuzun herhangi bir spor ile ilgilenmesi onun sağlıklı büyümesi açısından önemlidir. Ayrıca onun enerjisini atması için çok yerinde bir karar olacaktır. Bu yaşta beslenme alışkanlığına çok dikkat etmek gerekir. Et, süt, yumurta, baklagiller, meyve, sebze gibi besinleri ihtiyacı olduğu kadar tüketmesi gerekir. Çocuğunuzu yemek konusunda çok zorlamamalı yiyebileceği sen daha çok yemek yedirmeyin. Tek tip beslenmesi de doğru değildir. Her besinden yeteri kadar beslenmelidir. Zayıf ya da kilolu bir çocuğunuz var ise onu bu konuda sürekli eleştirmeyin. Bu onda özgüven eksikliği oluşturabilir. Çocuğunuz içine kapanık olabilir.
8 Yaşındaki Çocuğu Olan Ailelerin Dikkat Etmesi Gerekenler
Çocuk büyütmek özellikle dikkat gerektiren bir olaydır. Bunun için gerekli bilgi birikimine sahip değilseniz bu birikimi kazanmak için araştırmalı ve öğrenmelisiniz. Çocuğunuzun kocaman bir dünyası olduğunu ve bu dünyaya uyum sağlamak için çok şey öğrenmeniz gerektiğini unutmayın. 8 yaşında bir çocuğunuz varsa dikkat etmeniz gerekenler şunlardır:
- İlk olarak ona bir birey olduğunu hissettirin.
- Sözünü kesmemeye dikkat edin. Onu her zaman dinleyin.
- Hayal dünyası çok geniş olduğu için olmamış şeyleri olmuş gibi anlatabilir. Onu yalanlamayın. Sadece mantıklı düşünmesini sağlayın.
- Çok soru soracaktır. Soyut düşünmediği ve sizi anlayamadığı için aynı soruyu sürekli sorabilir. Bu yüzden sıkılmadan sabırla cevap verin. Ve ona tutarlı cümleler kurmaya çalışın, yalan söylemeyin.
- Bu yaşta ki çocuklar sevgi dolu olur. Bu nedenle sizde ona sevginizi göstermekte çok cömert olun.
- Onunla konuşurken, bir olayı anlatırken neden-sonuç ilişkisi kurarak anlatırsanız sizi daha iyi anlayacaktır.
- Her zaman yapıcı cümleler kurun. Mesela yalan söylediğini fark ettiğiniz zaman “yalan söyleme” demek yerine “doğruyu söyle” demeniz daha doğru olacaktır.
- Çocuğunuz sizin her şeyiniz. Ama onun her şeyine göz yummak doğru değildir. Bu yüzden yaptığı hataları ona göstererek öğretebilirsiniz. Göreceksiniz ki bir daha yapmayacaktır.
- Ona ceza verince ya da bir kural koymuş iseniz tutarlı davranın. Yoksa en ufak bir zaafınızı fark ederse sürekli kullanacaktır.
Anne ve baba olmak çok güzel bir duygu. Ama ondan da öte önemli bir şey var. İyi bir anne baba olmak.