Hızlı Erişim Başlıkları
ÇOCUKLARINIZA DİJİTAL TEKNOLOJİLERİ DOĞRU KULLANMAYI 5 ADIMDA ÖĞRETİN
Çocuklar, onlar bizim geleceğimiz emanetçilerimiz, bazen denir ya geleceği biz onlardan emanet aldık. Evet emanet aldık çünkü geleceği onlar şekillendirecek, onlar oluşturacak. Öyle ki çağımız inanılmaz bir hız ile dijital teknoloji çağına gidiyor. Çok geriye gitmeye gerek yok, bilgisayarlar hayatımıza ilk kez girdiğinde, bugün bilgisayarla yaptığımızın işlerin hiçbiri aklımızın ucundan dahi geçmezdi. Fakat şimdi dijital ortamın olmadığı yer yok.
Peki bizler bu dijital teknolojiye ne kadar uyumluyuz? Çocuklarımız ne kadar uyumlu ve bunu kendi yararlarına nasıl kullanabilirler?
Madalyonun bir de diğer yüzü var. Hayatımızı her anlamda kolaylaştıran, bizlerin daha az emek ve enerji ile daha çok iş yapabilmemizi sağlayan bu dünya acaba ne kadar güvenli? Evet doğru geleceğimiz çocuklarımız ve gençlerimiz için ne kadar güvenli?
Çocuklarımızın güvenli bir şekilde dijital teknolojiyi kullanmaları biz ebeveynlerin yardımıyla olabilir. Çocuklarımıza nasıl daha güvenli bir dijital teknoloji kullanabileceklerini öğretmede sizlere uygulanabilir beş adım önereceğiz.
1-Çocuğunuza yasak ile değil kural ve doğru yaklaşım ile dijital teknolojilerden yararlandırın;
Çocuğunuza eğer cep telefonu, tablet ve bilgisayar oyunlarını yasak ettiğiniz takdirde, önlerinde olan siz rol modelleri ne yapacaksınız? Aynı kurallara siz de riayet etmezseniz, diğer bir deyişle söylediklerinizle yaptıklarınız uymuyor ise çocuğunuza karşı hiçbir güvenirliliğiniz kalmayacaktır. Örneğin; çocuğunuza tablet kullanımını sınırlarken, onun yanında telefonunuz sizin elinizden düşmüyorsa, bu çocuğunuzun kafasında bir çelişki oluşturacaktır. Onu nasıl sınırlıyorsanız, kendinizi de aynı şekilde kontrol altında tutmalısınız.
2-Dijital teknolojiyi kültürel gelişim alanında da kullanmasını sağlayın;
Bütün dünyayı sarsan pandemi nedeniyle tüm çocuk ve gençlerin kısıtlı hayata geçmiş olmaları onları ister istemez cep telefonu, tablet ve bilgisayar oyunlarına yönlendirdi. Dijital ortamda gerçekleşen eğitim öğretim yeni çağın bizlere yüz yüze eğitimin haricinde de eğitim öğretim şekillerinin olduğunu gösterdi ve yaşattı. Peki derslerden arta kalan zamanlarda bu çocuklar ne yapabilirdi? Tüm sosyal aktivitelerin iptal edildiği ve sokağa çıkmanın tam bir risk olduğu bugünlerde teknolojinin kullanılmasıyla, normal zamanda yapamadığımız birçok aktiviteyi de yapabilir olduk. Örneğin önceden bazı müzeleri gidip görmeye vakit bulamazken, şimdi gece yarısı bile uyumadan hemen önce istediğimiz müzeyi gezebiliyoruz.
3-Çocuğunuzun dijital cihazları kullanımını süre ve koşula bağlayın;
Çocuklarınızın cep telefonu ve bilgisayarlarda geçirdiği süreye makul kısıtlamalar getirin. Çocuğunuzla konuşarak ortak karar verdiğiniz süreye (bu süre daha çok sizin belirleyici olduğunuz ama karşılıklı anlaştığınız bir süre olmalı) mutlaka sadık kalın. Çocuk tablet, bilgisayar ve cep telefonunda iken sizde zamanı takip edin, siz de başka şeylere dalıp onu unutmayın.
Asla unutulmamalıdır ki, uzun süre bir cihazın başında hareketsiz kalmak, zamanla çeşitli ergonomi problemlerine ve kas iskelet sisteminde ciddi hasarlara yol açacaktır. Diğer taraftan özellikle ani görsel değişikliklerin olduğu bilgisayar oyunları da çocuklarda sinirsel bazı ciddi sağlık problemlerine (göz bozuklukları, epileptik sağlık sorunları) neden olmaktadır.
4-Çocuğunuzun gelişimine uygun programlar araştırın;
Çocuğunuzun zihinsel ve ruhsal gelişimine uygun programlar tercih edin. Bu konuda okulundan ya da uzmanlardan da yardım alabilirsiniz. Uzaktan eğitimin getirdiği güzelliklerden biri de istediğiniz her konuda farklı seçenekler bulabilmeniz. Örneğin kitap okumaktan hoşlanmayan çocuklar için sesli kitap uygulamaları güzel bir çözüm olabilir. Görsel veya işitsel kitap okumak çocuklarınızın hem hayal güçlerinin gelişmesine hem de ruhsal gelişimlerine çok faydalı olacaktır.
5-Çocuğunuza güvensiz davranmayın;
Çocuğunuza güvenmediğinizi düşündürecek davranışlarda bulunmayın. Onun kendisine ve size güvenmesini sağlayın. Dijital ortamların kendisi için faydalı olduğu kadar aynı zamanda çok tehlikeli de bir ortam olduğunu ona anlatın. Dijital dünyanın gerçek olmayan yanlarının da olduğunu ona açıklayın. Hiçbir durumda kendi ve ailesiyle ilgili bir bilgi paylaşmaması gerektiğini sürekli belirtin. Bu tür kontrolleri sık sık cep telefonu ve bilgisayarında siz de yapın. İnternet servis sağlayıcınızın güvenlik ayarlarını çocuğunuz için uygun duruma getirmek iyi bir başlangıç olacaktır.
Geleceğimiz çocuklarımızın sanatsal, kültürel ve teknolojiye hızla ayak uyduran bir nesil olabilmeleri tamamen biz ebeveynlerin elinde. Kendisine güvenen, özgüveni tam, teknolojiyi nerede ve nasıl kullanması gerektiğinin bilincinde çocuklarımızın yetişmesi dileğiyle.