Hamilelikte İshal Olmak
Günde ez az 3 kere görülen fazla sulu bir şekilde dışkı yapmaya ishal denir. İshal olan kişide ateş, karın ağrısı, bulantı ve kusma görülebilir. Kadınların hamilelik döneminde vücutları çok yönden hassas olur. Mide yanması ve bulantı, bel ve sırt ağrısı, yorgunluk halsizlik gibi pek çok şikayetler olabilir. Bu nedenle oluşan her ishal gebelikten de kaynaklı olmayabilir. İshal vücutta sıvı kaybına neden olduğu için gebelikte baş dönmesi ve halsizliğe yol açar. Eğer ishal fazla olursa vücuttaki su kaybı da çok olacağı için bebeğe de zararı olabilir.
İshal, vücuttaki zararlı etkenleri atmak için vücudun verdiği bir tepkidir aslında. Bu yüzden yoğun bir ishal durumu söz konusu değilse ilaç kullanmak tavsiye edilmez.
Hamilelikte İshal Neden Olur?
Hamilelikte ishal genel olarak görülen bir durum olduğu için normal karşılanır. Fakat başka sebepleri de olabilir. Bunlardan bazıları; dengesiz beslenme, besin alerjisi, bakteri ve virüsler, mide gribi, çöl yak hastalığı ve mide gribi gibi nedenlerdir. Bu tarz sebepler ishale yol açtığında her insan için önemli bir durumdur fakat hamilelikte daha çok dikkat ve takip edilmesi geren bir durumdur. Yağ oranı yüksek besinler, lifli gıdalar, süt ve süt ürünleri ishali tetiklediği için bu ürünleri tüketmeye ara vermelisiniz.
Hamilelikte İshal Nasıl Geçer? Neler İyi Gelir?
Hamilelikte İshal Nasıl Geçer? Neler İyi Gelir?
İshalin durumu ve yoğunluğu önemlidir. Basit nedenlerden dolayı oluşan ishal 24 saat sonra geçer. Hamileler de oluşan ishal durumu çok yoğun değil ve 24 saat sürerse korkulacak bir durum olmaz. Fakat ishal de sıvı kaybı oluştuğu için bol sıvı tüketilmesi gerekir.
Sıvı kaybını dengelemek için;
- Çorba, taze sıkılmış meyve suyu, ayran, kefir ve maden suyu gibi gıdalar tercih edilmelidir.
- Anne ve bebeğin sağlığı için günde en az 3 litre su içilmelidir. Musluk suyu kesinlikle içilmemelidir.
- Haşlanmış patates, pirinç lapası (yağsız hazırlanmış), bayat ekmek, peksimet, yoğurt, muz, elma ve havuç gibi bağırsağı yormayacak besinler tüketilmelidir.
- Günlük öğününüzü az az ve sık sık olacak şekilde ayarlamalısınız.
- Sucuk, salam, sosis ve sakatat gibi şarküteri ürünleri pişirip yenmeli kesinlikle çiğ tüketilmemelidir.
- Meyve ve sebzeler mutlaka bol suyla yıkanıp yenmelidir.
- Marul, maydanoz, ıspanak gibi yeşillikler öncelikle sirkeli suda bekletilmeli daha sonra yıkanıp tüketilmelidir.
- Pastorize olmayan süt ve süt ürünleri tüketilmemelidir.
- Satın alınan paket ürünlerinin üretim ve tüketim tarihleri kontrol edilmelidir.
- Krema ve mayonezli ürünlerin içinde bakteri üremesi olay olduğu için tüketilmesi önerilmez.
Hamilelikte İshal Tehlikeli Mi
Hamilelikte İshal Tehlikeli Mi?
İshal 2 günü geçiyor ve günde 3 defa dan fazlaysa mutlaka doktorunuzla görüşmeniz gerekir. İshal vücutta su kaybı oluşturduğu için yoğun ishal durumu hem anneyi halsiz ve bitkin düşürür hem de bebeğin suyunun azalmasına neden olur. Bu durum anne ve bebeği tehlikeye düşürebilir.
İshalde vücuttaki zararlı toksinler sindirim sistemine ulaşmadan vücuttan atıldığı için bebeğe zararı yoktur fakat su kaybının bebeğe zararı vardır.
Yoğun ishalin önüne geçmek adına doktorlar antibiyotik tedavisi uygulayabilir. Eğer ağız yoluyla sıvı tüketemiyorsanız serum tedavisi de uygulanabilir.
İshal hamileliğin ilk aylarında ise ani hormon değişikliğinden olabilir. Fakat ishal hamileliğin son aylarında ise doğumu tetikleme ihtimali olduğu için doktorunuzla görüşülmelidir.