Kadınlarda Doğum İzni Ne Kadar?

Özel sektör ya da kamuda çalışıyor olsun her anne doğum yaptığı zaman bebeği ile daha iyi ilgilenmek için doğum izni kullanabilecektir. Yasal Doğum İzni Süresi Gebe olan SSK’lı işçi ya da kamuda çalışan memur için 16 hafta doğum izni verilmektedir. Bu süre çoğul gebeliklerde 18 haftadır. Doğum izni doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8…

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Kadınlarda Doğum İzni Ne Kadar?

Özel sektör ya da kamuda çalışıyor olsun her anne doğum yaptığı zaman bebeği ile daha iyi ilgilenmek için doğum izni kullanabilecektir.
Yasal Doğum İzni Süresi
Gebe olan SSK’lı işçi ya da kamuda çalışan memur için 16 hafta doğum izni verilmektedir. Bu süre çoğul gebeliklerde 18 haftadır. Doğum izni doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olarak belirlenmiştir. Tekil gebeliklerde 32. Hafta, çoğul gebeliklerde ise 30. Hafta itibariyle izne ayrılma hakkı vardır.

Ancak anne adayı sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğuna dair doktor raporu sunarak 5 hafta daha çalışabilir. Yani en geç doğumdan 3 hafta önce izne ayrılmak zorunludur. Kalan 13 hafta doğumdan sonra kullanılabilir. Erken doğum halinde ise, doğumdan önce kullanılmayan süre doğum sonrasına eklenecektir.

Kadınlarda doğum izni ne kadar sorusunun cevabı hangi sektörde olursa olsun aynıdır. Farklılık doğum izni bittikten sonra isteğe bağlı olarak kullanılan ücretsiz izin noktasında yaşanmaktadır. Ücretsiz izin süreleri sektörlere göre farklılık gösterir.

SSK’lı Kadının Ücretsiz Doğum İzni
SSK’lı çalışan kadının doğum izni İş Kanunu ile düzenlenmiştir. Buna göre anne ve bebek için 16 haftalık doğum izni yetersiz kalmışsa 6 aylık ücretsiz izne ayrılma hakkı vardır. Bu süre 12 aya kadar uzatılabilir. Ücretsiz izinde anne için maaş ve SGK primi ödenmez.

Ayrıca bebek 6 aylık olana kadar günde 3 saat ve 1 yaşına gelene kadar günde 1,5 saat emzirme izni verilecektir. Süt izinleri birleştirilerek bir günlük izin olarak da kullanılabilecektir.

Kadın Memurun Ücretsiz Doğum İzni
Memurların doğum izni DMK ile düzenlenmiştir. Kamuda çalışan memur annelerin de ücretsiz izin kullanma hakları vardır. 16 haftalık doğum izninin bitiminden başlayarak 24 aya kadar ücretsiz izin kullanılabilir. Her doğum için 24 aya kadar izin verilmektedir.

Yarı Zamanlı Çalışma Hakkı

İşçi ya da memur olan anneler ilk doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün ve sonraki doğumlarda 180 güne kadar yarı zamanlı çalışabilecektir. Bu izni anne ya da baba kullanabilecektir.

Benzer Haberler
Adetliyken Sirkeli Su İçilir Mi?
Adetliyken Sirkeli Su İçilir Mi?
Tutmayan Yoğurttan Lor Yapımı Nasıl Olur
Tutmayan Yoğurttan Lor Yapımı Nasıl Olur
Kedilerin Hafızası Nasıldır?
Kedilerin Hafızası Nasıldır?
Doğal Ateş Düşürücüler Nelerdir?
Doğal Ateş Düşürücüler Nelerdir?
Cildi Güzelleştiren Bitki Çayları
Cildi Güzelleştiren Bitki Çayları
Rüyada Ölmüş Birini Canlı Görmek
Rüyada Ölmüş Birini Canlı Görmek
Kadınlar için Her şey.....
Copyright © 2025 Tüm hakları PAKKADIN 'da saklıdır.