Genel

Sığla Yağı Faydaları Ve Zararları Nedir? İşte Tüm Detaylar

Sığla yağı nedir? faydaları nelerdir? Mucizevi yağın hem cilde hem de sağlığa olan etkilerini sizlerle paylaşıyoruz.

Mucize yağ olarak da bilinen sığla yağı, ülkemizde sadece Güney Ege ve Batı Akdeniz’de yetiştirilen sığla (günlük) ağacından elde edilir. Kozmetikten tutun ilaç sektörüne kadar çeşitli kullanım alanları olan sığla yağı; sığla ağacının kök, gövde ve yapraklarından elde edilen yağın çeşitli işlemlerden geçirilmesiyle elde edilir. Bilinen faydalarının yanında, bilinmeyen daha birçok faydası olan sığla yağının mucizevi şifaları sandığınızdan çok daha fazla.

Kanserden tutun, birçok hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların yapımında oldukça sık kullanılan yağ, aynı zamanda cilde olan sayısız faydaları dolayısıyla kozmetik sektörünün de vazgeçilmezleri arasında. Aynı zamanda, kişinin ruhsal sağlığına da olumlu yönde etkileri olduğu bilinen sığla yağının aromaterapide de kullanım alanları oldukça geniş.

Peki sığla yağının faydaları nelerdir, insan vücudundaki etki alanları nelerdir, cilde faydaları nelerdir ve nerelerden temin edilir… gibi soruların cevaplarını öğrenmek isterseniz gelin birlikte kısaca göz atalım. Özellikle geçmeyen mide rahatsızlıklarınız, cilt problemleriniz, ağrılarınız ve stres sorunlarınız varsa bu yağın mucizelerini okumanızda oldukça fayda var.

Sığla Yağının Faydaları Nelerdir, Nelere İyi Gelir?

Sığla Yağının Faydaları Nelerdir, Nelere İyi Gelir?
Sığla Yağının Faydaları Nelerdir, Nelere İyi Gelir?
  • Çeşitli Mide Rahatsızlıklarının Tedavisinde Kullanılır;

Bahsettiğimiz gibi kullanım alanları oldukça geniş olan sığla yağının en çok bilinen faydası mide rahatsızlıklarına iyi gelmesidir. Yüzyıllardan beri, çeşitli medeniyetler tarafından tedavi amaçlı kullanılan ve sihirli iksir olarak bilinen yağ; başta ülser, gastrit ve reflü olmak üzere birçok mide rahatsızlığının tedavisinde kullanılır. Sabahları aç karna birkaç damlasını suya katarak ya da yan ürünlerle destekleyerek içmeniz önerilir. Kullanıldığı süre içinde alkol ile birlikte kullanımı önerilmez. Kullanımıyla ilgili diğer önemli husus da, eğer ciddi mide rahatsızlıklarınız ve hassas bir mideniz varsa doktorunuza danışmadan kullanmamanız.

  • Sindirim Sistemini Destekleyici Özelliğiyle Sindirime Yardımcı Olur;

Düzenli olarak ağız yoluyla tüketildiğinde sindirim sistemi rahatsızlıklarını en aza indirir ve sindirim problemlerine karşı etkili bir tedavi desteği sağlar. Vücuda alınan besinlerin sindiriminde; az miktarının suyla karıştırılarak içilmesiyle, sindirim sistemine destek sağlayarak hazmı kolaylaştırır.

  • Vücuttaki Yaraların İyileşmesinde Etkilidir.

Yaraların iyileştirilmesinde harici olarak kullanılır. Bir pamuk yardımıyla yaralarınızın üzerine sürüp kullandığınız takdirde, yaralarınızın çabuk iyileşmesine destek olur.

  • Bağırsak Problemlerinin Tedavisine Yardımcı Olur.

Sindirime yardımcı olmasıyla bilinen sığla yağının destekleyici bir tedavi yöntemi olarak kullanıldığı bir diğer alan da, bir sindirim organı olan bağırsak rahatsızlıklarının giderilmesinde rol oynamasıdır. Düzenli olarak kullanıldığında bağırsak hareketlerinin çalışma ritmine yardımcı olur ve bağırsak hareketlerinin tembelliğine bağlı olarak yaşanan şişkinlik hissini en aza indirir, rahatlama sağlar. Direkt cilt üzerine sürülerek kullanılması durumunda ise, kişinin günlük hayatını oldukça zora soktuğu bilinen hemoroid (halk dilinde bilinen adı basur) gibi bağırsak yaralarının ek tedavisinde kullanılır. Hemoroid tedavisi için, bir pamuk üzerine birkaç damla sığla yağı damlatarak sorunlu bölge üzerine direkt uygulayabilirsiniz.

  • Cildi Besleyip Aynı Zamanda Yeniler Ve Birçok Cilt Probleminin Çözümünde Kullanılır.

Özellikle cilt üzerindeki etkileri ve Kleopatra’nın iksiri olarak da bilinen; eski Mısır Uygarlıklarından beri kullanıldığı bilinen sığla yağının cilt bakımında ve cilt problemlerinin çözümünde kullanılması oldukça yaygındır. Kozmetik sektörünün çoğu ürününde etkin madde olarak tercih edilir. Antibakteriyel özelliği sayesinde cildi temizler ve ferahlatır. Ciltte görülen gözenekleri sıkılaştırır ve bu sayede daha parlak ve canlı bir cilde sahip olmanızı sağlar. Dolayısıyla cildin yaşlanmasını geciktirir.

Güneş lekelerinin rengini açarak cildinizin renk tonunu düzenlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda cilt üzerindeki yaralar ve izlerin giderilmesine destek sağlar. Egzama ve sedef hastalıklarının tedavisinde oldukça sık kullanılır.

Antiseptik özelliği sayesinde cilt üzerinde görülen akne ve sivilceleri yok ettiği gibi, düzenli kullanılması durumda yeni oluşacak olan sivilcelerde de etkinliğini sürdürür. Çoğu kadının korkulu rüyası olan siyah noktalar üzerinde de faydası olduğu bilinen sığla yağını yüzünüze sürüp bir süre bekledikten sonra ılık bir suyla yıkamanız gerekir. Dilerseniz bir pamuk yardımıyla da sürüp sonra yine ılık suyla temizleyebilirsiniz.

Sığla yağının cilde faydaları saymakla bitmez. Cilt üzerinde birçok kullanım alanı vardır ancak bütün bu faydalarının yanında alerjik ciltler için doktor kontrolü altında kullanılması önerilir. Alerji yapıp yapmayacağını denemek için büyük bir alana sürüp kullanmadan önce, ufak bir bölgeye sürüp kontrol etmenizde fayda vardır. Yarım saat bekledikten sonra cildinizin verdiği tepkiye göre kullanımını bırakabilir ya da kullanıma devam edebilirsiniz.

  • Stresin Etkilerini Aza İndirir Ve Rahatlama Sağlar.

İçerdiği mineraller sayesinde aromaterapide, zihin yorgunluğunun ve stresin tedavisinde kullanılır. Oldukça keskin bir kokuya sahip olan sığla yağı, bu özelliği sayesinde vücutta bulunan sinir hücrelerini uyarıcı etkiye sahiptir. İşe bağlı yorgunluk, stres ve dikkat azalması gibi durumlarda sığla yağının bu özelliğinden faydalanabilirsiniz. Direkt olarak bu şekilde kullanabileceğiniz gibi, banyo suyuna birkaç damla ekleyerek de vücudunuzun dinlenmesine destek olabilirsiniz. Eski Roma Uygarlıklarında bilhassa bu özelliğinden faydalanmak amacıyla hamamlarda oldukça yaygın bir şekilde kullanıldığı ortaya çıkmıştır.

  • Ciltteki Kesik Ve Çiziklerin Sebep Olduğu Kanamaları Yavaşlatır Ve Ciddi Kan Kaybını Önlemeye Yardımcı Olur.

Çok ciddi müdahaleler gerektirmeyen kanamaları durdurmak için kullanılan sığla yağı, aynı zamanda açık yaralardan içeri girebilecek mikropların önlenmesine de yardımcı olarak ufak çaplı tedavilerde kullanılır. Ciddi müdahaleler gerektiren durumlarda ise, vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

  • Doğal Bir Ağrı Kesicidir.

Vücuttaki kan dolaşımı aksaklıklarına bağlı olarak oluşan ağrıları dindirmede doğal bir ağrı kesici görevi gören sığla yağı, başta baş ağrısı olmak üzere birçok kas ağrısının azaltılmasında da oldukça etkilidir. Ağrıyan bölgeye masaj yaparak uygulandığı takdirde kısa süre içerisinde ağrıyı dindirdiği görülmüştür.

Bu ağrıların yanında kadınların muzdarip olduğu regl sancısına da birebirdir. Adet söktürücü özelliklere sahip olan yağ, aynı zamanda menopoz dönemindeki kadınların en doğal yardımcıları arasındadır. Menopoz döneminden önce kullanılmaya başlandığı takdirde ise, menopoz belirtilerini geciktirdiği de bilinir.

  • Bazı Kanser Türleriyle Mücadelede Rol Oynar.

Mide ve pankreas kanseri başta olmak üzere; kanserle baş eden hastaların mücadelesine yardımcı, doğal bir virüs savaşçısıdır. Bununla da kalmayıp bilimsel bir araştırma sonrası; sığla ağacı tütsüsünün, kanser tedavisi olan kemoterapinin bilinen etkilerini de minimum düzeye kadar indirdiği saptanmıştır.

Sığla Yağının Diğer Kullanım Alanları Nelerdir?

Sığla Yağının Diğer Kullanım Alanları Nelerdir?
Sığla Yağının Diğer Kullanım Alanları Nelerdir?

Özellikle kadınlar tarafından, cilt üzerindeki etkinliklerinin fazla olması sebebiyle sıkça kullanılan sığla yağı; yukarıda belirttiğimiz faydalarının yanında daha birçok kullanım alanına sahiptir. M.Ö. (460-377)’den beri hem tedavi amaçlı hem de güzellik sırrı olarak kullanılan bu yağ, Antik Mısır Dönemi’nde mumyalamada da kullanılmıştır. İlaç olarak ilk defa Hipokrat tarafından kullanılmış; o günden bu yana sığla yağı, ilaç sektörünün de vazgeçilmezleri arasında yerini almıştır. Antiseptik, antibakteriyel özelliklerinin yanında antiparazit ve antifungal olarak da kullanılan yağ, birçok cilt hastalığının tedavisinde kullanılan kremlerin içeriğinde de etkin bir rol oynar.

Halk dilinde buhur ağacı yağı olarak kullanılmasından anlaşılacağı üzere; buhur (tütsü) olarak da kullanılan yağın, negatif enerjiyi ve kötü ruhları uzaklaştıracağına inanılır. Aynı özelliğinden yararlanılarak parfümeri sanayiinde de kullanılan sığla yağı oldukça hoş bir kokuya sahiptir.

Antibakteriyel özelliği sayesinde ağız ve diş sağlığı konusunda da sığla yağından faydalanılır. Ağız kokusunun kötü etkilerini ortadan kaldırmaya yardımcı olduğu gibi aynı zamanda bu kokulara sebep olan diş eti iltihaplanmalarının tedavisinde de kullanılır. Pamuğa damlattığınız birkaç damla sığla yağını, iltihaplı dişin üzerinde bir süre bekleterek iltihabı azaltmanız mümkün.

Birçok hastalıkla baş etmemize destek sağlayan bağışıklık sistemimizi güçlendirmesi bakımından, ilaç sektöründe kullanılmasının yanında; doğal halinin önerilen şekilde ağız yoluyla kullanılması durumunda soğuk algınlığı, grip gibi hastalıkların tedavisinde yardımcı tedavi yöntemi olarak kullanılır.

Ayrıca bakterileri öldürücü özelliğinden faydalanılarak ev temizliğinde de tercih edilebilir.

Peki Sığla Yağı Nasıl Kullanılır?

Peki Sığla Yağı Nasıl Kullanılır?
Peki Sığla Yağı Nasıl Kullanılır?

En etkili sonuçları sabah aç karna alındığında gözlemlenen sığla yağını saf haliyle tüketmek yerine, suya karıştırıp içmeniz önerilir. Etkinliğini artırması bakımından, içtikten sonra en az yarım saat bir şey tüketmemeniz önemlidir. Bazı yan ürünlerle (bal, su, leblebi tozu v.s.) destekleyerek içmenizde bir sakınca olmadığı bilinir.

Cilde sürülecekse de kullanılacak bölgeye direkt uygulamak yerine, ufak bir pamuk yardımıyla masaj yapılarak sürülmesi önerilir. Ancak burada çok önemli bir husus vardır ki o da; alerjik ciltler için doktor kontrolü altında kullanılmasıdır. Alerji yapıp yapmayacağını bilmediğiniz durumlardaysa önce ufak bir yere sürüp, etkilerini gözlemleyip o şekilde kullanımına karar vermeniz önerilir.

Sığla Yağının Yan Etkileri Var Mıdır? Varsa Nelerdir?

Sığla Yağının Yan Etkileri Var Mıdır? Varsa Nelerdir?
Sığla Yağının Yan Etkileri Var Mıdır? Varsa Nelerdir?

Uzun yıllardır kullanıldığı saptanan sığla yağının bilinen yan etkileri yoktur. Ancak dikkatli olmanızda yine de fayda vardır. Bunların yanında, her doğal üründe görülen yan etki olan mide bulantısı az da olsa görülür. Özellikle herhangi bir ilaç kullanıyorsanız veya kronik rahatsızlıklarınız varsa bir doktora danışmadan kullanmayın.

Oldukça hassas bir dönem geçiren hamile ve emziren kadınların kullanması önerilmez. Fetusa nasıl etki edeceği bilinmediği için hamile kadınların ve anne sütüne geçip geçmediği henüz saptanmayan sığla yağını, bebek emziren annelerin kullanmaması gerekir.

Sığla Yağı Kremi Nedir Ve Ne İşe Yarar?

Kozmetik sanayiinde daha çok krem olarak kullanılan ve rahat kullanım olanağı sağlaması sebebiyle daha çok tercih edilen sığla yağı kreminin faydaları çok fazladır. Ek ürünlerle desteklenerek hazırlanan kremin etkinlik alanı başta cilt çizgileri ve kırışıklıklarını azaltma olmak üzere, cildin daha canlı ve parlak görünümü için de kullanılır. Yüz, boyun ve göz çevrenizde güvenle kullanacağınız şekilde hazırlanan kremlerin satışıyla ilgili bilgilere, internette geniş çaplı bir araştırma yaparak kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Günlük kullanıma uygun olması sebebiyle de çokça tercih edilen sığla yağı kremini birçok cilt problemlerinizde kullanabilirsiniz. Göz ve göz çevresi hassasiyetiniz ya da alerjiniz varsa doktorunuza danışın.

Sığla Yağıyla Hangi Cilt Maskeleri Hazırlanabilir? Bu Maskelerin Faydaları Nelerdir?

Sığla Yağı Maskesi
Sığla Yağı Maskesi

Birçok maske yapımında, doğal ve etkili olması sebebiyle tercih edilen sığla yağının bazı maskelerde nasıl kullanıldığını sizin için derledik;

Canlandırıcı Etkiye Sahip Yüz Maskesi Yapımı

Malzemeler:

  • Sığla Yağı
  • Bentonit Kili

Malzemeleri uygun miktarda karıştırarak kendinize doğal ve etkili bir kil maskesi hazırlayabilirsiniz. Cildi canlandırma, temizleme ve sıkılaştırmak için oldukça etkili olan bu maskeyi; en iyi sonucu alabilmek için haftada bir ya da iki kere temiz yüzünüze uygulayın. 15 dakika bekledikten sonra yüzünüzü ılık suyla yıkayın. Dilerseniz kullandığınız bir nemlendiriciyi uygulamadan sonra yüzünüze sürerek gün boyu ışıl ışıl gezin.

Nemlendirici Etkiye Sahip Maske Tarifi

Malzemeler:

  • 1 Çay Kaşığı Hindistan Cevizi Yağı
  • 1 Çay Kaşığı Sığla Yağı

Oldukça basit ve az malzemelerle hazırlayacağınız bu maskeyle cildiniz hem nemlenecek, hem de canlanacaktır. Hindistan cevizi yağının cilde bilinen faydalarıyla, sığla yağının mucizevi faydalarının birleşmesi sonucu etkilerini gözle görebileceğiniz bu maskeyi göz çevresine sürmeden boyun ve yüzünüze kullanabilirsiniz.

*Önerilen maskelerin, özel bir alerjik durumunuz varsa kullanılmaması gerekir.

Sığla Yağını Nerede Bulabilirim?

Sığla Yağını Nerede Bulabilirim?
Sığla Yağını Nerede Bulabilirim?

Sığla yağının kullanım alanı ne kadar eski olsa da, son zamanlarda yapılan araştırmalar sonucu internetin de yaygın kullanımıyla birlikte popülaritesini epey artırdı. Faydaları saymakla bitmeyen bu yağın kullanım alanı genişledikçe tercih edilme sıklığı arttı ve üretim miktarı beklentileri karşılamamaya başladı. Dünyada sadece birkaç yerde ve ülkemizde Muğla ve çevresinde yetiştirilen sığla ağacının üretimi kısıtlanmak zorunda kalındı. Bu yüzden her yerden bulamayacağınız bu yağı elde etmek için oldukça geniş çaplı bir araştırma yapmanızda fayda var. Size önerimiz öncelikle çevrenizde bulunan aktarlardan güvenli bilgi almak ve internet üzerinden kısa bir araştırma yapmanız olacaktır.

Ağacın yetiştirildiği bölgelerdeki köylerde kolaylıkla bulunan sığla yağını, güvenebileceğiniz yerlerden almanız önerilir.

Sığla Yağı Gerçek mi Sahte mi Nasıl Anlaşılır?

Sığla Yağı Gerçek mi Sahte mi Nasıl Anlaşılır?
Sığla Yağı Gerçek mi Sahte mi Nasıl Anlaşılır?

Bunu anlamanın kesin bir yolu yoktur ancak kıvamının koyu, renginin hardal rengine benzer olduğu bilinir. Ayrıca tadı oldukça keskindir. Uçuculuğunun miktarı da size ipuçları verebilir. Uçuculuğu oldukça fazla olan bu yağı sahtesinden ayırt etmek zor değildir.

Sığla Yağının Zararları Var mıdır?

Sığla Yağının Zararları Var mıdır?
Sığla Yağının Zararları Var mıdır?

Bahsedilen yan etkilerinin dışında bilinen herhangi bir zararı yoktur ancak kesinlikle ölçülü kullanmanız önerilir. Önerilenden fazla kullanılması durumunda olası yan etkiler (kusma, mide ekşimesi gibi) gözlemlenebilir.

Cilt üzerine sürülmesi durumundaysa alerjik bünyelerde alerjik reaksiyona sebebiyet verebilir.

Her zaman önerdiğimiz gibi olası durumlarla karşılaşmamak için kullanmadan önce doktorunuza başvurunuz.

Sığla Yağının Fiyatı Nedir?

Bu konuda satıldığı yere bağlı olarak değişen fiyat çeşitlendirmeleri olduğu için kesin bir fiyat vermek doğru olmaz ancak güncel fiyat ortalaması 20-40 mg’ı 20-60 tl fiyat aralığında değişkenlik gösterir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu