
Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, Kızılırmak Deltası’nın leylek popülasyonu için kritik bir alan olduğunu belirtti. Yavuz’a göre, bu yıl bir kısmı göç etmeden kışlama yapan leyleklerin sayısında artış yaşandı.
Yavuz, “Leylekler buldukları her yerde beslenebiliyorlar. Besin ve barınma ihtiyaçlarını karşıladıkları yerlerde göç etme ihtiyacı duymuyorlar.” dedi. Özellikle Akdeniz kıyılarında ve Türkiye’de leyleklerin kışlama alışkanlıklarında değişiklikler gözlemlendi.
Yavuz, Türkiye’ye leyleklerin normalden erken geldiğini belirterek, “Mart ayında gelen leylekler şubat ayında buralarda olmaya başladı.” açıklamasında bulundu.
Yavuz, Samsun Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü ile iş birliği yaparak leylek popülasyonunun tespit edilmesi ve izlenmesi için çalışmalar yürüteceklerini ifade etti. Bu kapsamda OMÜ Kuş Gözlem Topluluğu’ndaki öğrencilerle sayımlar gerçekleştirilecek.
Yavuz, Türkiye genelinde leyleklerin yuva yerlerinde değişikliklerin yaşandığını belirterek, “Kızılırmak Deltası’nda ağaçlarda yuva sayısında artış gözlemleniyor. Ancak son dönemde ağaçların azalmasıyla leyleklerin direklere yuva yapmaya başladığını görüyoruz.” şeklinde konuştu.
Bafra ilçesine bağlı Doğanca Mahallesi’nde ise leyleklerin yoğunluğu nedeniyle “Leylek Köyü” olarak adlandırılan bölgede ağaçlardaki yuvaların leyleklerle dolması dikkat çekiyor.
















Reklam & İşbirliği: [email protected]