Hızlı Erişim Başlıkları
Antalya Körfezi’nde Orkinos Takibi
Uluslararası Atlantik Orkinosunu Koruma Komisyonu’nun (ICCAT) “Atlantik Geneli Mavi Yüzgeçli Ton Balığı Araştırma Programı” kapsamında, Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Çukurova ve ABD Stanford üniversitelerinden uzmanlar, Antalya Körfezi’nde çalışma başlattı.
Orkinoslara Uydu Bağlantılı Cihazlar Takıldı
Çalışmada, Alanya’dan denize açılan Türk bayraklı gemilerle yakalanan 32 orkinosa uydu bağlantılı elektronik cihazlar yerleştirildi. Cihazlar, balıklarda 1 yıl boyunca kalacak şekilde tasarlandı.
Amac: Orkinosların Davranışlarını ve Göç Yollarını İzlemek
Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Serkan Erkan, Türkiye’ye bu yıl 2 bin 500 ton orkinos kotası verildiğini belirtti. Balıkçılığın Türkiye için önemli olduğunu vurgulayan Erkan, uydudan izleme projesiyle orkinoslar hakkında detaylı verilere ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.
Erkan, cihazlar sayesinde balıkların davranışlarını, göç yollarını ve üreme alanlarını izleyerek, elde edilecek verilerin Türkiye’nin orkinos kotasının artmasına katkı sağlayabileceğini ifade etti.
Balıkçılara Çağrı: “Cihazlı Orkinoslara Dokunmayın”
Orkinoslara takılan cihazların bir yıl sonra balıklardan ayrılacağını ve topladığı verileri aktaracağını belirten Erkan, balıkçılardan cihazlı orkinosları avladıklarında geri bırakmaları çağrısında bulundu. Bu çalışmalarla, orkinos populasyonu ve yaşam alanları hakkında daha detaylı bilgilere ulaşılması hedefleniyor.