Televizyon bağımlılığı fiziksel bir bağımlılık olmamakla birlikte bunlara benzer seyir göstermektedir.
Televizyon Nedir?
Televizyon hareketli şekillerin görüntüsünü nakleden bir araçtır. Televizyonun buluşu ve gelişmesi elektrik ile paralellik göstermektedir. İlk siyah beyaz olarak hayatımıza giren televizyon bugüne kadar giderek gelişmiş ve bu ilerleyen teknoloji ile renklisi kullanılmaktadır. Televizyon bazı toplumlarda sosyal hayatı dahi etkileyerek, insanları eve bağlayan bir yayın organı olmuştur.
Televizyon Bağımlılığı Nedir?
Bebeklerde televizyon bağımlılığı tıpkı akıllı telefon gibi teknolojik ürünlere aşırı bağımlılık, duyarlılık ve zamanının büyük çoğunluğunu ona ayırma durumu olarak sayılabilir. Göründüğü kadar masum olmamakla birlikte dikkate alınması gereken bir konudur. Televizyon bağımlıları üzerinde yapılan araştırmalara göre telefon, tablet, televizyon gibi teknolojik cihazlar insanların mutluluğunda önemli rol oynar hale gelmiştir.
Televizyon Bağımlılığı Belirtileri Nelerdir?
Birçoğumuz televizyon başında saatlerce vakit geçirdiğimiz halde bağımlı olduğumuzu kabul etmeyiz. Bu bağımlılıkların bazı bizlerde olduğu gibi bebek ve çocuklarda da belirtileri bulunmaktadır. Bunlar; dil ve konuşma becerilerinde gerilikler oluşabilir, çocuğa her seslenildiğinde dönüp tepki göstermeyebilir, çocukta öfke kontrolünde zorlanmalar meydana gelebilir, ebeveynleri ya da arkadaşları ile iletişimini olumsuz etkileyebilir. Ayrıca bu belirtiler dışında da teknoloji bağımlılığı tek başına değerlendirilmesi gereken önemli bir bağımlılık olup çocukların geleceğini de etkileyebilmektedir.
Televizyon Bağımlılığının Zararları Nelerdir?
Her bağımlılık gibi televizyon bağımlılığının da bazı zararları bulunmaktadır. Bu zararlardan bazıları şöyle sıralanabilir;
- Televizyon karşısında saatlerce hareketsiz kalmak dolaşım bozukluklarına sebebiyet vermektedir.
- Saatlerce ekrana bakmak gözlerin bozulmasına yol açmaktadır.
- Dizi, film ya da çizgi film izlerken abur cubur yeme alışkanlığı hareketsiz yaşam ile de birleşince özellikle çocuklarda obezite yol açmaktadır.
- İzlenen programlar beynin çalışmasını pasif hale getirdiği için algılama bozukluğu, dikkat eksikliği gibi durumlar yaşanabilmektedir.
- Televizyonu aşırı izleyerek büyüyen çocuklarda dil ve zeka gelişimi ile ilgili sorunlar yaşanabilmektedir.
- Televizyondaki karakterlere benzemeye çalışma, onlar gibi davranma görülebilmektedir.
Televizyon Bağımlılığından Kurtulmak için Neler Yapılabilir?
Bizlerde olduğu gibi çocuklarımızda da teknolojik aletlere bağımlılık gözlemlenmektedir. Peki bebeklerde televizyon bağımlılığı nasıl biter? Bebeğinizde ya da çocuğunuzda oluşan televizyon bağımlılığından kurtulmak için bebeğiniz ile birlikte akit geçirebilir ona masal anlatabilirsiniz. Çocuğunuzun ilgisini televizyon ile çekmek yerine ona resimli kitaplar okuyun resimlere bakmasına, sayfalar içinde kaybolmasına izin verin.