Hızlı Erişim Başlıkları
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Edirne Tabya Restorasyonunu Yatırım Programına Aldı
Kentin zengin tarihi mirasının korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı, Edirne’deki tabya restorasyonunu yatırım programına aldı. Proje kapsamında tescilli tabyanın bütüncül ihyası için iki etap halinde yapılmasına karar verildi.
İlk Etap Çalışmaları Başladı: Şükrü Paşa Anıtı Düzenlendi
Edirne Valisi Yunus Sezer’in talimatıyla 15 Aralık 2023’te başlayan ilk etap çalışmaları kapsamında Şükrü Paşa Anıtı düzenlenmesi, Şükrü Paşa heykeli restorasyonu, peyzaj ve aydınlatma çalışmaları tamamlandı.
Kıyık Tabya ve Şükrü Paşa Hakkında Bilgiler
Kıyık Tabya, Osmanlı-Rus ve Balkan Savaşları sırasında kentin savunulması için inşa edilen 35’e yakın tabyadan biridir. Şehir merkezine en yakın mesafedeki Kıyık Tabya, 1867-1871 yılları arasında yapılmış olup Edirne’nin savunmasında önemli rol oynamıştır.
Kıyık Tabya yaklaşık 3 bin metrekarelik alana sahiptir ve içinde Şükrü Paşa Anıtı, nizamiye, koğuş, karargah, menfez yapıları, topçu ve pusu odaları ile yeşil alan bulunmaktadır. Tabya, Milli Savunma Bakanlığından Kültür ve Turizm Bakanlığı kullanımına devredilmiştir.
Şükrü Paşa’nın Kahramanlığı ve Tabyadaki Anıt Mezarı
Şükrü Paşa, 1912-1913 yıllarındaki Balkan Savaşları sırasında Edirne’yi 40 gün boyunca başarılı bir şekilde savunmuş ve kenti 5 ay 5 gün süreyle direnişle korumuştur. Tabyadaki Şükrü Paşa Anıtı, 27 Temmuz 1998’de açılmıştır.
Şükrü Paşa’nın vasiyeti gereği naaşı İstanbul’dan Edirne’ye getirilerek tabyadaki anıt mezara defnedilmiştir. Tabya ziyaretçileri, Şükrü Paşa’nın vasiyetini içeren duvar yazısını da görebilirler.