Eğirdir Gölü’nde Su Yosunları ve Otçul Balıkların Tehlikeli Durumu Türkiye’nin en büyük dördüncü gölü olan Eğirdir Gölü, son zamanlarda kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya. Göldeki kirliliğin belirtileri arasında su yosunları olarak da bilinen algler hızla çoğalıyor. Bu durum, göldeki otçul balıkların tükenmesine ve su bitkilerinin göl yüzeyini kapatmasına neden oluyor. TTKD Bilim Danışmanı Dr. Erol…
Türkiye’nin en büyük dördüncü gölü olan Eğirdir Gölü, son zamanlarda kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya. Göldeki kirliliğin belirtileri arasında su yosunları olarak da bilinen algler hızla çoğalıyor. Bu durum, göldeki otçul balıkların tükenmesine ve su bitkilerinin göl yüzeyini kapatmasına neden oluyor.
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, gölün yüzeyini kaplayan alglerin kirliliğin göstergesi olduğunu vurgulayarak, bu durumun çok tehlikeli olduğunu belirtiyor. Eskiden gölde dokuz çeşit otçul balık bulunduğunu ancak balıklandırma çalışmaları sonucunda bu balıkların popülasyonunun azaldığını ve su bitkilerinin hızla arttığını ifade ediyor.
Dr. Erol Kesici, göldeki su bitkilerinin aşırı gelişmesinin, su seviyesinin azalmasıyla güneş ışınlarının dip kısma daha çok etki etmesinden kaynaklandığını belirtiyor. Bu durumun çözümü için liyakatli bilim insanlarının devreye girmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Dr. Kesici, göldeki su bitkilerinin ve su yosunlarının oluşturduğu kirliliğin görsel olarak da belirgin olduğunu vurgulayarak, özellikle güney kısmında görülen sarımsı, yeşilimsi tabakanın tehlikeli olduğunu belirtiyor. Gölün güney kısmında yaşanan kötü koku ise su canlılarının ölümüne ve gölde oksijen miktarının azalmasına neden oluyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]