Hızlı Erişim Başlıkları
Mimar Sinan’ın Eseri Rüstem Paşa Camii’nin Çevresindeki Durum
Eminönü’nde bulunan ve Mimar Sinan‘ın önemli eserlerinden biri olan Rüstem Paşa Camii‘nin çevresindeki dükkanlara ait tabela, tente ve masaların oluşturduğu görüntü kirliliği dikkat çekiyor. 1561 yılında yapılan bu tarihi eserin çevresindeki kebapçı, balıkçı ve börekçiye ait tente ve eşyaların, yapının görünümünü olumsuz etkilediği gözlemlendi.
Yapının Tarihi Dokusuna Uyumsuzluk
Rüstem Paşa Camii’nin çevresindeki LED tabela ve restoranların yapının tarihi dokusuna uyumsuzluğu, vatandaşların tepkisine neden oldu. Caminin giriş kapısının bulunduğu Ragıp Gümüşpala Caddesi‘ne yakın konumda bulunan bir kebap dükkanının, sandalye, tabela ve tentesiyle girişi kapatması ve abdesthane kısmını sınırları içine alması da dikkat çekti.
Arkeolog Yavaşçay’ın Değerlendirmesi
Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay, sokakta motosiklet park alanlarının bulunduğunu belirterek, turistik açıdan da bir değer kaybı yaşandığını ifade etti. Ayrıca, Rüstem Paşa’nın Osmanlı tarihindeki önemine dikkat çekerek, caminin çevresindeki görüntü kirliliğiyle ilgili belediyenin bir çalışma yapması gerektiğini vurguladı.
Rüstem Paşa ve Cami Hakkında Bilgiler
Arkeolog Yavaşçay, Rüstem Paşa’nın Osmanlı tarihindeki yerine değinerek, kendisinin Hırvat asıllı bir devşirme olduğunu ve Osmanlı’da yüksek mevkilere kadar yükseldiğini belirtti. Rüstem Paşa’nın, Kanuni Sultan Süleyman‘ın eşi olan Hürrem Sultan‘ın doğan kızı Mihrimah Sultan‘ın da eşi olduğunu ve uzun süre sadrazamlık yaptığını kaydetti.
Özellikle camide kullanılan İznik çinileri ve özel çiniler hakkında bilgi veren Yavaşçay, caminin korunması gereken tarihi eserler barındırdığını ve kötü niyetli kişilerin bu eserleri çalabileceğine dikkat çekti.