Hızlı Erişim Başlıkları
- 1 Hamilelikte Ciltte Renk Değişikliği Ve Kurtulmak İçin Önerimiz
- 2 Hamilelikte Mantar Sorunu
- 2.1 Gebelikte El ve Ayaklar Hassaslaşır İşte Önerimiz
- 2.2 Gebelik Döneminde Dişlerde Çürük Ve Diş Etlerinde Şişme Artar, Önerimiz;
- 2.3 Hamilelikte Zayıf ve Çatlar Dudaklar İçin Tavsiyemiz
- 2.4 Hamilelikte Cilt Kuruluğu ve Ödem , Çözümü Çok Kolay
- 2.5 Gebelikte Çatlaklara Çözümler
- 2.6 Hamilelikte Kızarıklık ve Kaşıntı, Çözümü Belli
- 2.7 Hamilelikte Akne ve Sivilce İçin Önerimiz
- 2.8 Parlak Saçlar
Hamilelik annenin cildini fazlasıyla etkileyen hatta büyük ölçüde deforme eden bir süreçtir. Her anne adayının yaşadığı hamilelik birbirinden farklıdır. Bu farkı yaratan en büyük unsur beslenmedir, ondan sonra da bünye gelmektedir. Hamileliğin en iyi ve başlıca cilt ve vücut bakım yöntemi doğru beslenmektir. Eğer hamilelikten önce ve bu süreçte doğru beslendiyseniz ki bunun anlamı vücudunuzun ihtiyacını doğru karşılamaktır, hamilelik dönemini her açıdan rahat geçirebilirsiniz.
Hamilelik kimyasal temelli ürünlerden bunun yanında elektronik dalga yayan tüm aletlerden uzak durulması gereken bir dönemdir. Anne adayı ne kadar iyi beslenirse bebeğini de o kadar iyi besler, böylece bu süreci doğru ve sağlıklı tamamlamış olur. Anne vücudu bebeği her durumda beslemeye yetecek alt yapıya sahiptir. Bebek büyümek için kendisine gereken tüm maddeleri öyle ya da böyle annesinin vücudundan alır. Bebeğin diş gelişimi de anne karnında başlar. Hamileliğin 5. Ve 6. haftalarında bebeğin diş gelişimi başlamaktadır. Bu sebeple anne adayı sadece kendi dişleri için değil bebeğinin dişleri için de iyi beslenmek zorundadır.
Bu durumda anne vücudunun hem içten tüm vücudunun hem de cildinin dengesi ve sağlığı için doğru ve ihtiyacına yönelik beslenmesi ilk ve en doğru adımdır.
Genel olarak anne adaylarının hamilelik döneminde cildinde şu değişiklikler oluşabilir, size bu başlıklar altında tek tek önerilerimizi de sunuyoruz:
- Ciltte renk değişikliği, kurtulmak için önerimiz
- Mantar sorunu
- El ve ayakta hassaslaşma
- Dişlerde çürük, diş etlerinde şişme ve önerimiz
- Zayıf ve çatlak dudaklar, tavsiyemiz
- Cilt kuruluğu ve ödem, çözümü çok kolay
- Çatlaklar ve önerilerimiz
- Kızarıklık ve kaşıntı, çözümü belli
- Akne ve sivilce , önerimiz
- Ve parlak saçlar.
Hamilelikte Ciltte Renk Değişikliği Ve Kurtulmak İçin Önerimiz
Ciltteki renk değişikliği sadece güneşin etkisi ile olmaz. Bunun yanında anne adayının yaşadığı döneme uygun hormonal değişikliği etkisi ile vücudun bebeği taşımaya uygun hale getirilirken de renk değişiklikleri oluşur. Meme uçları koyulaşır ve büyür. Göbek ve göğüs arasındaki dikey çizgi daha belirgin hale gelir. Vücuttaki benlerin sayısı artar ve büyürler.
Buna ek olarak güneşin de etkisi ile yüzde özellikle elmacık kemikleri, alın ve burunda gebelik lekeleri oluşur. Bunlara kloazma denir; gebelik hormonları pigment hücrelerinin fazla üretimine yol açar. Koyu ten renkli anne adaylarında bu değişiklik daha belirgindir. Buna “gebelik maskesi” denir. Artmaması için önlem almak gerekir. Önerimiz, güneşe çıkmadan önce kimyasal içermeyen bir koruyucu kullanın. Ayrıca akşamları elma sirkesi ile yüzünüzü silebilirsiniz. Kendinize doğal karışımlarla çilek sirkesi hazırlayıp bunu da yüzünüzde kullanabilirsiniz. Hücre yenileyici özelliği yüksek kremleri de tercih edebilirsiniz.
Hamilelikte Mantar Sorunu
Cildin havasız ve nemli kalması, hijyene önem verilmemesi, ayakkabıların konforlu olmaması mantara sebep olur. Gebelikte derinin doğal yağ salgısı olan sebumda görülen artış mantar oluşumunu tetiklemektedir. Bu sebeple hijyene her zamankinden daha çok önem verilmesi gerekmektedir. Mutlaka bir doktora başvurun.
Gebelikte El ve Ayaklar Hassaslaşır İşte Önerimiz
Tırnaklarımız keratin adı verilen sertleşmiş proteinden oluşur. Hamilelikte tırnakların kırılması ve üzerindeki beyaz lekelerin artması yetersiz beslendiğimizin işaretidir. Daha çok keratin içeren gıdalarla beslenmeli veya takviye edici doğal bir destek alınmalıdır.
Hamilelik döneminde oje kullanmakta doğru bir uygulama değildir. Bunun iki farklı zararı mümkündür. Birincisi oje kimyasal bir maddedir. Ve her tür kimyasal maddeden uzak durmak hem hamilelik dönemi hem emzirme dönemi hem de daha sonraki yaşam için gereklidir. İkinci olarak da eğer sürekli tırnakların üzerini oje ile kaplarsanız tırnaklarınız nefes alamayacağı için bu hassas dönemde neme ihtiyacı olan tırnaklarınız kendi gücünü kaybetmeye başlayacaktır.
Gebelik Döneminde Dişlerde Çürük Ve Diş Etlerinde Şişme Artar, Önerimiz;
Hamilelikte yaşanan hormon değişikliği ağız içi salgılara da etki eder. Reflü, bulantı ve kusma durumlarında ağızdaki asit oranı artar, bu da dişlere zarar verir. Hormonların etkisiyle diş eti şişmeleri de sıkça görülür. Hamilelik gingivitisi dediğimiz dişeti şişmesi doktor müdahalesi ile hafifler. Normal yaşamımızda günde iki kez diş fırçalamak yeterli olsa da hamilelikte dişlerin günde üç kez fırçalanması daha doğrudur. Ağız hijyenine dikkat etmek hamilelikte diş çürüğü ile acı çekmemek için önemlidir. Kullanacağınız diş macunu da büyük öneme sahiptir. Eğer kimyasal maddeler içerdiğini düşünüyorsanız mutlaka uzak durmanız, o diş macununu kullanmamanız gerekmektedir.
Hamilelik döneminde dişlerinizin daha rahat olmasını istiyorsanız dişlerinizin ihtiyacını da unutmadan kalsiyum yönünden zengin gıdalarla beslenmelisiniz.
Ağız ve diş sağlığı açısından tüm hamilelik döneminde A-C-D vitaminleri fosfor ve kalsiyumdan zengin temel gıdalar, meyve, sebze, tahıl, süt ve mandıra ürünleri, et, balık ve yumurta dengeli olarak alınmalıdır. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum açısından zengindir. Günlük 1200 ile 1500 mg arasında kalsiyum almak gerekmektedir.
Hamilelikte diş sağlığı için dikkat edilmesi gereken birkaç maddeyi şu şekilde sıralayabiliriz ;
- Kustuğunuz her seferinde ağız hijyenini tekrar sağlayın.
- Eğer dişetleriniz kanıyorsa fırçalamaya devam edin. Biraz acı verecektir ama aksi durumda sorun daha da büyüyecektir. Fırçaladıkça normale dönecektir.
- Günde üç kez diş fırçalanmalı, tatlı yedikten belli bir süre sonra mutlaka fırçalanmalıdır.
- Hamilelere uygun ağız gargarası kullanabilirsiniz veya tuzlu su ile gargara yapabilirsiniz. Tuzlu su diş hassasiyetini ortadan kaldıracaktır.
- Kalsiyum alımına özen göstermelisiniz.
- Röntgenden zorunlu değilseniz uzak durun.
- İlk üç ay ve son üç ay çok önemlidir. Mecbur iseniz diş tedavisini ara dönemde yaptırmanız daha doğrudur.
- Ağrı kesici ve antibiyotik kullanımını doktor kontrolünde kullanmamalısınız.
Hamilelikte Zayıf ve Çatlar Dudaklar İçin Tavsiyemiz
Hamilelikte yeterli su tüketmeyen anne adaylarında sık sık dudak çatlaması görülmektedir. Anne adaylarının her gün en az 10 bardak su tüketmesi gerekir. Dudaklardaki çatlakları yalayarak ıslatmak durumu daha da kötü hale getirir. Bunun yerine zeytinyağı sürülebilir.
Hamilelikte Cilt Kuruluğu ve Ödem , Çözümü Çok Kolay
Cilt kuruluğu vücudun ihtiyacı olan suyun alınmamasına bağlı iken ödem, hamileliğin son dönemlerinde vücutta su tutulumu olur. Hamille bir kişinin kan hacmi %50 arttığı için vücuttaki sıvının fazla olması normaldir. Önemli olan doğru beslenerek bunu ödem haline getirmemektir. Ödemler can yakıcı olabilir. Üzerine basıldığında renk değiştiren büyük şişkinliklerdir. Ayakkabılara ayağınız sığmaz, yüzükleri takamazsınız, uzun süre sandalye de oturamazsınız.
Proteini eksik hamilelerde ödem daha çok görülür. Bu dönemde tuzu hayatınızdan tamamen çıkarmak sizi çok rahatlatacaktır. Sürekli aynı pozisyonda oturmamalı, ayakları yükseğe kaldırarak dinlenmelisiniz.
Gebelikte Çatlaklara Çözümler
Gebelik de kilo aldıkça, gerginleşen deri de çatlaklar oluşur. Doğumdan sonra 6 ay içinde bu çatlaklar beyazlaşır. Vücut yapısı ile yakından ilgili olan çatlaklardan kurtulmak çok kolay olmamakla birlikte en aza indirgemek mümkündür.
Kilo alımına dikkat etmek gerekir. Besleyici özellikte gıdalar almalı, E vitamini, C vitamini ve çinko yönünden zengin alınmalıdır.
Yağlı kremlerle masaj yapmak çatlaklar için faydalı olacaktır. Özellikle Hindistan cevizi yağı, aloe veralı, kakao yağı, yumurta beyazı ve patates suyu ile yapacağınız karışımlar çatlakların tedavisinde kullanılabilir.
Hamilelikte Kızarıklık ve Kaşıntı, Çözümü Belli
Gebelikte vücut ısısı çok artabilir. Bu durumda cildin hassaslaşmasına ve kızarıklıkların oluşmasına sebep olur. Gebelikte avuç içi ve ayak tabanları da kızarabilir hatta şişebilir. Ortamın rahat edeceğiniz bir ısıda olmasına dikkat etmelisiniz. Kızaran yerler kaşınabilir. Vücuttaki çatlaklar kaşınabilir, göbek, kol ve bacaklarda da görülebilir. Bu kaşıntılar döküntü haline dönüşebilir. Bu durum normal boyutlarda kaldığı sürece hamilelik süreciyle kısıtlı kalacak doğumdan sonra normale dönecektir. Cildin kuru bölgeleri nemlendirilmeli ve su tüketimi artırılmalıdır.
Hamilelikte Akne ve Sivilce İçin Önerimiz
Hamilelik döneminde sebum denilen cilt altındaki yağ bezleri hormanal değişiklikler sebebiyle daha çok salgılanır. Özellikle hamileliğin ilk dönemlerinde salgı düzeyi oldukça yüksektir. Fazla salgılanan sebum ölü deri ile birleşerek cildin hava almasını engeller, böyle ce akne ve sivilceye uygun bir ortam yaratılmış olur. Evinizde doğal elma sirkesi ile cildinizi silmeniz sizi rahatlatacaktır. İleri boyutlarda bir sorun ile karşılaşırsanız bir dermatoloğa başvurmanız yerinde olacaktır.
Parlak Saçlar
Artan hormonlar sebebiyle daha hızlı uzayan ve daha parlak görünen saçlara sahip olmanız normaldir. Bu dönemde dökülme problemi de son bulur. Doğumdan sonraki 6 ay bu durum devam eder sonra yavaş yavaş kendi normaline geri dönecektir.