Gebeler hamileliğine başından sonuna kadar çeşitli testlere tabi tutulacaktır. Gebelikte yapılan testler sayesinde sağlıklı bir gebelik hedeflenmektedir.
Hangi Testler Yapılır?
Gebeliğin öğrenilmesinden itibaren rutin olarak ultrasonla bebek kontrol edilir. Boy, kilo ve organ gelişimi gibi gelişimleri takip edilecektir.
- 11-14. haftalarda ikili tarama testi yapılacaktır. Anneden kan alınır ve ultrason verileri ile birleştirilerek down sendromu riski hesaplanır. Ultrason ile bebeğin ense kalınlığı ölçülecektir ve burnu gözlemlenecektir. Çünkü down sendromu olan bebeklerde burun gelişimi geç olmaktadır.
- 16-18. haftalarda üçlü tarama testi yapılır. Down sendorumu, trizomi 18, beyin ve omurilik taraması ile kromozom bozukluklarına bakılır.
- 16-21. haftalarda dörtlü tarama yapılır. İki ve üçüncü taramayı yaptırmayanlar için önerilir ve aynı riskler hesaplanır. Bu testlerden birinde riskin yüksek çıkması halinde doktor önerirse bebeğin amniyon sıvısı alınarak testlere devam edilebilir.
- 24-28. Haftalarda gebelik şekerini ölçmek için glikoz yüklemesi yapılır.
- haftada ise anne ve baba arasında kan uyuşmazlığına bakılacak ve varsa iğne yapılacaktır.
- haftadan sonra annenin çatı muayenesi yapılacaktır ve normal doğuma uygunluğu incelenecektir. Aynı zamanda bebeğin baş çevresi ölçülecektir ve çatı ile uyumu kontrol edilecektir. Bebeğin başının büyük olması ya da annenin çatısının dar olması halinde normal doğum riskli olacaktır.
- Renkli doppler ve biyofizik profil inceleme rutin bir uygulama değildir. Riskli ya da çoğul gebeliklerde doktor onayı ile yapılır. Anne ve bebek arasındaki damar gelişimini ölçen bir yöntemdir.
Ayrıntılı Ultrason
Hamilelikte yapılan testler arasında önemli veriyi veren testlerden biri ayrıntılı ultrasondur. Gebelikte 3 kez yapılması mümkündür. İlki 11-13 haftalarda, ikincisi 18-23 haftalarda veya son olarak 28-32 haftalarda yapılabilmektedir. Bu 3 dönemde de ayrıntılı ultrason yaptırmak gerekmez. Sadece biri yeterlidir. Ülkemizde en iyi verilerin alındığı 18-23 haftalarda ayrıntılı ultrason yapılır. Eğer risk varsa 1 ya da 3. Ayrıntılı ultrasonlar yapılabilmektedir.
Ayrıntılı ultrason ileri düzey bir ultrasondur ve bebeğin organ incelemesi yapılır. Annenin her zaman girdiği ultrason gibidir sadece ultrason cihazı daha gelişmiştir. Bebekte anomali olup olmadığı, kalp kapakçığı ve bölmeleri, böbrek ve akciğerler, beyinde sıvı olup olmadığı gibi pek çok veri incelenecektir. Fiziksel bir engelin varlığı incelenecektir. Eğer bebekte bir anomali varsa bu yöntemle belirlenebilecektir.