Magazin

İztuzu Plajı’nda Caretta Caretta Yavrularının Denizle Buluşma Süreci

DEKAMER Görevlileri Yavruların Hayata Tutunması İçin Çalışıyor

Muğla’nın Ortaca ilçesinde bulunan ünlü İztuzu Plajı’nda yumurtadan çıkan caretta caretta yavruları, denizle buluşma sürecine başladı. Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) görevlileri, yavru kaplumbağaların hayatta kalması ve denize ulaşması için özveriyle çalışmalarını sürdürüyor.

Prof. Dr. Yakup Kaska: “Yavruların Gelişimi ve Cinsiyeti Ortamın Sıcaklığına Bağlı”

DEKAMER Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Yakup Kaska, ağustos ortasına kadar devam etmesi beklenen yumurtlamalar hakkında açıklamalarda bulundu. Kaska, deniz kaplumbağalarının deniz suyunun ısınmasıyla çiftleşmelerinin erken başladığını belirterek, yavruların gelişim sürecinde ortamın sıcaklığının önemli bir rol oynadığını vurguladı. Yavru kaplumbağaların kromozoma sahip olmadığını ve cinsiyetlerinin gelişim sürecinde ortam sıcaklığına göre belirlendiğini ifade eden Kaska, yapılan sıcaklık ölçümlerinde yavruların büyük çoğunluğunun dişi olduğunu belirtti.

Denize Ulaşan Yavru Sayısı ve Gelecek Hedefler

İztuzu Plajı’nda şimdiye kadar 730’u aşkın yuva tespit ettiklerini ve yaklaşık 250 annenin yuva yaptığını söyleyen Kaska, ekiplerin şu ana kadar 4-5 bin civarında yavruyu denize gönderdiğini aktardı. Sezon sonunda 40 bin civarında yavrunun denize ulaşmasını beklediklerini belirten Kaska, çalışmaların bu doğrultuda sürdüğünü ifade etti.

2050 Yılında Yavruların Cinsiyeti ve İklim Değişikliği

2050 yılında dünyanın 1 derece daha ısınması durumunda yavruların tamamının dişi olacağını belirten Kaska, bu durumun popülasyon için olumsuz etkiler doğurabileceğini dile getirdi. Bu nedenle, olası iklim değişikliği senaryoları için şimdiden önlemler almaya başladıklarını söyleyen Kaska, caretta caretta kaplumbağalarının geleceği için çalışmaların devam edeceğini vurguladı.