“ORTA KATMAN ZAYIFLIYOR”
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Karadeniz’in sürekli ısınmasında küresel iklim değişiminin etkisine dikkat çekerek, “Kışın ne kadar sıcak oluyorsa Kuzey Avrupa’dan Karadeniz’e gelen sular da o kadar sıcak oluyor. Karadeniz’deki orta katmanın zayıflamasına sebep olan bu durum, derin katmanın zehirli gazlarla doymuş olmasıyla büyük bir risk oluşturuyor” dedi.
“TEMEL ALANIN 3’TE 1’İ YOK OLDU”
Prof. Dr. Bektaş, geçen şubat ayının yaşanan en sıcak şubat ayı olmasının tehlikelerine de değinerek, “Karadeniz’de oksijenli alanın 3’te 1’i yok oldu. Bu durum, içerisinde yaşayan canlıların yaşam alanını daraltarak ekolojik dengenin bozulmasına neden oluyor. Küresel iklim değişimi, Karadeniz’in ölümüne yol açabilir” şeklinde konuştu.
“ÖLÜM KAÇINILMAZ OLABİLİR”
Prof. Dr. Bektaş, küresel iklim değişiminin Karadeniz’de olumsuz koşullara neden olduğunu belirterek, “Eğer bu gidiş devam ederse, Karadeniz’in ekolojik dengesi bozulacak ve eninde sonunda ölüme mahkum olacak. Derin katmanın zehirli gazları üst katmanlara sızarsa canlılar için felaket olabilir” uyarısında bulundu.