Kardeş Kıskançlığı Ve Kardeş Kavgalarını Önlemenin Yolları
Yetişkinlerden çocuklara birçok bireyin yaşamını olumsuz yönde etkileyen ruh hali kıskançlığı tanımlamaktadır. Bu duygu içerisinde kurgu, rekabet ve nadiren şüpheyi barındırır. Genellikle iki şekilde kendisini gösterir. Birincisi rakibinin malı ve manevi değerlerinin neden kendinde olmadığıyla ilgili yakınmalar ve rahatsız edici tavırlardır. İkincisi ise kardeşler arasında yaşanan özel ve önemli olma isteği, diğer kardeşten daha çok sevilme ve ilgi isteği olarak değerlendirilebilir.
Doğumdan itibaren var olan kıskançlık duygusunu aslında ebeveynler pekiştirerek tehlikeli bir hale getirebilirler. Yada tam tersi olumlu davranışlarıyla çocuklarının bu durumu yok denecek kadar az yaşamalarına sebep olabilirler.
Kardeş Kıskançlığının Önüne Geçmek İçin Bazı Öneriler
- İlk çocuğunuzla hamilelik süresince bol bol sohbet edin. Ona kardeşi doğduğunda neler olacağına dair sevimli bilgiler verebilirsiniz. Hayatınızda olacak bazı değişikliklerden anlayacağı dilde anlatarak rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
- Bebek doğduktan sonra abla (abi) dan bakımıyla ilgili destek alabilirsiniz. Bebeği birlikte beslemek, birlikte uyutmak gibi basit işleri paylaşarak durumu eğlenceli hale getirebilirsiniz.
- Zamanınızın çoğunu yeni gelen misafirle geçirip, büyük çocuğunuzu uzun süre ilgisiz ve yalnız bırakmamalısınız. Bu durum onun öfkelenmesine ve kardeşiyle ilgili olumsuz düşüncelere kapılmasına sebep olacaktır.
- Kardeşler arasında asla kıyaslama yapılmamalıdır.
- Çocuğa kardeşini kıskanma diye öğüt vermek yerine dikkatini başka yere çekebilirsiniz.
- İki kardeş kavga ederlerken onları ayırmak asıl görevinizdir. Bunu yaparken haklı olanı söylemek yerine önce onları sakinleştirmeli, ortamı yumuşatmalı uygun bir zamanda ise doğru davranışları yumuşak bir üslupla ikisine de ayrı ayrı anlatmak daha doğru olacaktır.
- Çocuklarınıza kesinlikle şiddet uygulamalı, eğer ceza verilmesi gerekiyorsa bir süre sevdiği oyuncakla oynamamak, çizgi film izlememek gibi basit cezalar vererek bir daha yapmaması gerektiğini anlatabilirsiniz.
- Onlara aynı şartlar altında sık sık sevdiğinizi söyleyin. Her olumlu davranışlarını hatırlatarak övün ve ödüllendirmeyi ihmal etmeyin.
- Ortada paylaşılması güç bir oyuncak varsa bunu adil bir şekilde kullanmalarını sağlayın. Eğer hala başarılı olamadıysanız geçici bir süreliğine oyuncağı tamamen ortadan kaldırmanız daha uygun olacaktır.
Kardeş Kavgalarını Önlemenin En Basit Yolları
Kardeş Kavgalarını Önlemenin En Basit Yolları
Var olan bir düzene yeni bir üyenin dahil olması büyük çocuk için zor bir durumdur. Bu zorluğu aşmak tabiî ki ebeveynlerin görevidir. Evde var olan değişiklikleri olması gerektiği gibi sabırla çocuğunuza anlatmalı hatta ondan yardım istemelisiniz.
- Öncelikle iki kardeş arasında geçen kavgaları normal olarak karşılamalı, sakin kalmalı ve olayları gereğinden fazla abartmamalısınız.
- Çocuklarınıza birbirlerine saygı duymayı, birbirlerini dinlemeleri gerektiğini öğretin.
- Yaşadıkları sorunu birlikte aşmaları gerektiğini her zaman hatırlatın. Kavga esnasında problemi onların çözmesi için zaman verin.
- Onlarla geçirdiğiniz kaliteli zamanlar çatışmaları azaltacaktır.
- Birbirinize eşit zaman ayırın.
- Onlara hatalı tarafı suçlamadan anlatın ve hatayı onarmaları için yardım edin. Özür dilemeye teşvik edebilirsiniz.
Anne ve babalar çocuklarının tamda merkezindedirler. Mutlu ve huzurlu ailelerin çocukları kavgaya daha az eğilim gösterirler. Mutlu aile mutlu çocuklar ve mutlu geleceği beraberinde getirir.