Lenfoma olarak bilinen lenf kanseri, lenf bezlerindeki lenfosit denilen kan hücrelerinin kontrolsüz çoğalmasıdır.
Lenfoma Nedir?
Boğaz, koltuk altları, kasıklar gibi vücudun belirli yerlerinde lenf bezleri bulunur. Lenfoma boğazdaki lenf bezlerinde ortaya çıkan kötü huylu hücrelerdir. Buradan da tüm vücuda yayılabilir.
Kötü huylu olan hücreler karaciğer, dalak, kemik iliği gibi diğer organlara da yayılır ve çoğalmaya devam eder. lenfomanın pek çok çeşidi vardır. Hastalarda yapılan tetkikler ile hastalığın türü belirlenir ve ona göre tedavi uygulanır. Lenfoma, kadınlarda erkeklere göre daha çok görülen bir hastalıktır.
Belirtileri Nelerdir?
Lenfoma hastalığında lenf bezleri şişer ve büyür. Boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, yüksek ateş, bademciklerin şişmesi, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemeleri, kaşıntı gibi pek çok belirtisi vardır. Lenfoma pek çok hastalıkla ortak belirtilere sahiptir ve diğer hastalıkları taklit edebilir. Bu nedenle teşhis koymak uzun sürebilir.
EBV ve HIV enfeksiyonu taşıyan kişilerin lenfomaya yatkınlığı ispatlanmıştır. Ayrıca genetik faktör de etkilidir. Bağışıklık bozukluğu yaşayan insanlarda daha yaygın görülen bir hastalıktır.
Nasıl Teşhis Edilir?
Hastalar genellikle boğazdaki şişlik ile doktora başvururlar. Çeşitli kan testleri ve fiziki muayene yapılır. Hekim lenf kanseri şüphesi duyarsa lenf bezi biyopsisi ister. Kesin teşhis biyopsi sonucuna göre konulacaktır. Patoloji sonucu teşhis için yeterlidir.
Ancak hastalığın hangi evrede olduğunun anlaşılması için kemik iliği biyopsisi ile bazı röntgenler gerekir. Hastanın durumuna göre istenen testler farklılık gösterecektir. Ne kadar lenf bezinin büyüdüğü ve diğer organlara dağılımına göre hastalığın evresi belirlenir.
- Evredeki lenfomada tek lenf bezinde ya da tek organda kötü huylu hücreler mevcuttur.
- Evredeki lenfomada ise diyaframın tek tarafında birden fazla lenf bezi tutulur.
- Evredeki lenfomada diyaframın her iki tarafında da lenf bezleri ile organlar büyür.
- Evre son evredir ve pek çok organda yaygın olarak tutulum mevcuttur.
Tedavi seçenekleri
Lenf kanseri tedavisi onkoloji ile hematoloji servislerinde yapılır. Kemoterapi ile hastaların yüzde 80’i iyileşmektedir. Gerekli ise kemoterapi ile radyoterapi beraber uygulanabilir. Hastanın bağışıklığını koruyacak ilave tedaviler de eklenebilir.
İmmünoterapi yöntemiyle laboratuar ortamında üretilen antikorlar damar yoluyla vücuda verilir. Bu antikorlar kanserli hücreleri yok eder. son çare ise kemik iliği ya da kök hücre naklidir.