Sağlık

Uyuz Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?

Uyuz hastalığı scabies olarak adlandırılır ve uyuz akarları adı verilen küçük parazitlerin neden olduğu bulaşıcı bir cilt hastalığıdır.

Cilt iltihaplanır ve kaşınır. Uyuz hastalığının etkeni sarcoptes scabiei variatio hominis adı verilen bir kaşıntı akarıdır. Bu parazit insanlarda özellikle cilt yüzeyinde çoğalarak kaşıntıya sebep olur. Akar yumurtalarını cilt altına bırakır. Ancak dişi yumurtaları ve küçük artıklar da orada kalır. Bağışıklık sisteminin aktive olmasıyla ciltte iltihaplı ve kaşıntılı bir görünüme neden olur. Kuluçkadan sonra larvalar cildin yüzeyine taşınır ve kaşıntı yaşam döngüsü tekrar başlar.

Uyuz riski kişisel hijyene dikkat edilerek, etkilenen fiziksel temastan kaçınarak ve ucuz konaklamalar gibi eylemleri minimal düzeylerde gerçekleştirerek atlatılabilir.

Uyuz Belirtileri Nelerdir?
Uyuz Belirtileri Nelerdir?

Uyuz Belirtileri Nelerdir?

Uyuz hastalığına yol açan erkene mağduriyetten sonra semptom ve belirtilerin ortaya çıkması yaklaşık 6 hafta sürebilir. Semptomlar genellikle hastalığı daha önce atlatmış insanlarda daha hızlı bir şekilde gelişir. Uyuzların ayırt edici özellikleri geceleri artan yoğun kaşıntı ve ciltte döküntüdür. Enfekte bölgenin sürekli kaşınması ile beraber yaralar oluşabilir. Bu yaraların oluşması ile cilt enfeksiyonu için antibiyotiklerle ek tedavi önerilir.

Büyük çocuklarda ve yetişkinlerde uyuz için kaşınan ve ciltte döküntü yaşanan yerler şu şekildedir;

Bebeklerde, küçük çocuklarda ve bazen çok yaşlı hastalarda zayıflamış bağışıklığın üzerine uyuz hastalığı yaşanıyorsa kafa, yüz, boyun, eller ve ayak tabanları gibi bölgelerde hastalığın belirtileri ve semptomları görülebilir. Döküntünün kendisi küçük ısırıklar, kurdeşen, cildin altında sivilce benzeri küçük yumrular şeklinde seyredebilir. Akarların yuva izleri bazen deride görünür.

Uyuz Hastalığına Bitkisel Çözüm
Uyuz Hastalığına Bitkisel Çözüm

Uyuz Hastalığının Nedeni Nedir?

Uyuz küçük, 8 ayaklı akarların deriyi enfekte etmesi sonucunda meydana gelir. Ciltte enfekte oluşturduğu zaman uyuz hastalığına yol açan mikroorganizmalar gözle görülmez. Ancak hasta etkilerini hissedebilir. Uyuz hastalığına yol açan akarlar yaşamak ve beslenmek için cildinizin üst katmanına girer. Dişi akarlar buraya yumurtalarını bırakır. Cildiniz akarlara ve atıklarına tepki verir. Dolayısıyla ciltte kırmızı, kaşıntılı bir döküntü meydana gelir. Bu akarlar insanlar arasında kolayca bulaş gösterir. Doğrudan cilt-cilt teması yoluyla bulaşabilir. Mobilya, çamaşırlar gibi ürünlerin ortak kullanımı da yakın temas halinde bulunulduğu için uyuz hastalığının bulaşını arttırabilir. Bakım evleri ve yaşlıların bulunduğu huzur evlerinde bu yüzden uyuz hastalığı artış gösterir.

Uyuz Hastalığının İlacı
Uyuz Hastalığının İlacı

Uyuz Hastalığının Tedavisi Nasıldır?

Uyuz hastalığının tedavisi genellikle doğrudan cilde uygulanabilen ve uzman bir hekim tarafından reçete edilebilen merhemler, kremler ve losyonlar sonucunda gerçekleşir. Bununla birlikte oral olarak kullanılan ilaçlar da mevcuttur. Hekim genellikle ilacı uyuz hastalığına neden olan akarların en aktif olduğu geceleri uygulamanızı söyleyecektir. Tüm cildinizi uyuz hastalığından kurtarmak için ilaçları uygulayabilir ve ertesi sabah uyandığınızda yıkayabilirsiniz. Bununla beraber topikal tedavi alıyorsanız 7 gün boyunca bu tedaviyi sürdürmeniz gerekir.

Uyuz hastalığı için tedavide kullanılan bazı farmasötik ilaçlar şu şekildedir;

Uyuz hastalığının tedavisi için başvurduğunuz doktor genellikle geceleri yaşadığınız rahatsız edici belirti ve semptomların etkilerini azaltmak için difenhidramin veya pramoksin losyonu gibi antihistaminik ilaç önerebilir. Ayrıca kaşıntı sonucunda ciltte oluşan enfeksiyonları öldürmek için antibiyotikler ve şişme, kaşıntıyı tedavi etmek için steroid kremler reçete edilebilir.

Şiddetli ve kronik uyuz hastalığının tedavisinde agresif bir yöntem izlenebilir. İvermektin yani  stromectol adı verilen oral tablet ilk tedaviden sonra semptomlarında herhangi bir iyileşme görülmeyen, vücudunun çoğunu kaplayan uyuz hastalığına sahip kişilere verilir. Ayrıca bunun yanında kükürt sabunu merhem, şampuan veya sıvı olarak kullanılabilir.

Tedaviye başladığınız ilk haftadan beri yaşanan semptomlar kötüleşiyor gibi görünebilir bununla birlikte tedavide ilk haftaya atlattıktan sonra deride kaşıntı istenen azaldığını göreceksiniz tedavinin 4 haftasında ise uyuz hastalığından tamamen kurtulmanız mümkündür 4 haftalık bir tedaviden sonra belirti ve semptomları hala vücudumuzda devam ettiğini fark ederseniz hemen doktorunuza başvurun.