Anne - ÇocukÇocuk

Evde Bebek Bakımı İle İlgili Pratik Bilgiler

Evde bebek bakan anneler ve bakıcılar için dikkat edilmesi gereken hususları ve pratik ipuçlarını sizler için derledik.

Bebek bakımı oldukça zorlu bir dönem olduğu kadar da keyif verici bir durumdur. Evde bebek bakımı ile sizlere paylaştığımız bu bilgiler hem sizlerin işlerini kolaylaştıracak hem de daha sağlıklı sonuçlar alabileceksiniz.

Bebekler de Emzirme Düzeni Nasıl Olmalı?
Bebekler de Emzirme Düzeni Nasıl Olmalı?

Bebekler de Emzirme Düzeni Nasıl Olmalı?

Yeni doğan bebekler için ilk 6 ay anne sütü ile beslenme çok önemlidir. İlk 6 ay boyunca sadece anne sütü yeterli olacaktır ek olarak su yermeye gerek yoktur. Bebek emmeye başladıktan 10 dk sonra gelen süt daha yağlı olduğu için doyma hissi verir. Bu yüzden tek göğsü en az 15 dk veya daha fazla emzirmek gereklidir. Emzirirken her iki göğsü de emzirmek gerekir. Fakat yeni doğan bebekler çabuk doyacağı için iki göğsü dönüşümlü olarak emzirebilirsiniz. Günde 10-12 kes emzirmek yeterlidir. Bebekleri 6 aya kadar gece beslenmeleri normaldir. Meyve püresi veya mama tarzında olan ek besinler 6 aydan sonra verilmeye başlanmalıdır.

Bebekler de Dışkı ve İdrar Sıklığı
Bebekler de Dışkı ve İdrar Sıklığı

Bebekler de Dışkı ve İdrar Sıklığı

Bebekler ilk ayında 6-8 kez dışkılar bu sıklık normaldir. Özellikle anne sütüyle beslenen bebeklerin dışkıları sıvı ve cıvık şekilde olur. Rengi ise yeşilimsi olur fakat daha sonra altın sarısı renge dönüşmeye başlar. Mama ile beslenen bebeklerin dışkıları anne sütü ile beslenen bebeklere göre daha katı olabilir. Hatta mama ile beslenen bebeklerde kabızlık sorunu yaşanabilir. Yeni doğan bebeklerin idrar sıklığı ise 6-8 kez olur. Bu ise bebeğin yeterli beslendiğini gösterir. Bebekler 1 veya 2 aylık olduğunda 2-3 günde 1 kez dışkı yapmaya başlayabilir. Bu da normal bir durumdur.

Yenidoğan Alt Değiştirme
Yenidoğan Alt Değiştirme

Yenidoğan Alt Değiştirme

Yeni doğan bebeklerin bezi sık sık değiştirilmelidir. Bebeğin beslenmesinden sonra bağırsak hareketleri arttığı için beslenme sonrasında bezi değiştirmek gerekir. Bebeğin altı değiştirilirken ıslak pamuk ile silmek iyi olacaktır. Yeni doğan bebeklerin ciltleri hassas olduğu için ıslak mendillerin tahriş yapma ihtimali vardır bu yüzden ıslattığınız bir pamuk ile silebilir veya bebeğinizin altını yıkayabilirsiniz. Islak mendiller, seyahatlerde veya evde olmadığınız durumlarda daha pratik olacaktır. Bebeğiniz altı kirli olarak kaldığında pişik olabilir. Bu yüzden sık sık kontrol etmeli ve bezini değiştirmelisiniz. Eğer bebeğiniz pişik olursa cildine uygun pişik kremi kullanabilirsiniz. Kız bebeklerinin altını önden arkaya doğru silmeniz en sağlıklısıdır.

Bebekler de Göbek Bakımı Nasıl Olmalı?
Bebekler de Göbek Bakımı Nasıl Olmalı?

Bebekler de Göbek Bakımı Nasıl Olmalı?

Bebeğin göbek kordonunun sağlıklı bir şekilde düşmesi için kuru kalması gerekir. Göbeğin bezin dışında kalmasına dikkat edin ve göbek bağı kullanmayın. Günde 2 defa alkollü pamuk ile göbek kordonunu dibinden silmeniz gerekir. Sağlıklı bir bebeğin göbeği 7-14 gün içinde düşecektir. Göbek düştükten sonra hafif bir kanama olması normaldir ve alkol ile silebilirsiniz.

Bebek Banyosu İçin Pratik Bilgiler
Bebek Banyosu İçin Pratik Bilgiler

Bebek Banyosu İçin Pratik Bilgiler

Yeni doğan bebeğin göbeği düşene kadar banyo ettirilmesi tavsiye edilmez. Göbeği düşene kadar bebek cildine uygun sabunla yumuşak bir bezle bebeğinizi silip durulayabilirsiniz. Göbeği düştüğünde ise gün aşırı banyo yaptırmak yeterli olacaktır. İçme suyu kullanmanıza gerek duymadan kolunuzun iç kısmıyla sıcaklığı ölçerek yıkanmalıdır. Bebeğinizi yıkarken durulamayı dikkatli yapmalısınız. Sabun bebeğinizin hassas olan cildini tahriş edeceği için kesinlikle sabunlu kalmamasına dikkat edin. Eğer bebeğinizin cildinde yara varsa veya ameliyat geçirdiyse bu konuda doktorunuzun tavsiyelerini uyarak banyosunu yaptırmalısınız.

Bebek Cilt Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Bebek cildi çok hassas olduğu için her banyo sonrası nemlendirici kremler veya yağlar kullanmaya gerek yoktur. Kullanılan krem ve yağlar cildin terlemesini önlediği için bebeğin cildinde küçük sivilceler ve isilikler oluşabilir. Bebeğin cildi kuruyup çatlaklar oluşmaya başlarsa bebek losyonunu günde 2 defa olmak üzere kullanabilirsiniz. Bebeğiniz kuru bir cilde sahip ise her gün banyo yaptırmamalısınız. Banyo yaptırırken banyo suyunun içine bebe yağı eklemenizde faydalı olacaktır.

Bebek Tırnak Bakımı Nasıl Olmalı?
Bebek Tırnak Bakımı Nasıl Olmalı?

Bebek Tırnak Bakımı Nasıl Olmalı?

Bebeklerin tırnağını keserken bebeklere özel olan tırnak makaslarını kullanmalısınız. Tırnağı kestikten sonra köşelerini törpü ile yumuşatabilirsiniz. Bebekler yüzünü, gözünü ve göz korneasına tırnak ile zarar vereceği için tırnaklarını sık sık kontrol etmelisiniz. Bebeğiniz hareketli ve tırnakları çok küçük olduğu için tırnak bakımını yaparken yardım almanızda fayda var.

Bebekler de Hapşırık Ve Hıçkırıklar
Bebekler de Hapşırık Ve Hıçkırıklar

Bebekler de Hapşırık Ve Hıçkırıklar

Bebeklerde hıçkırık sık sık olur. Bunun nedeni Diyaframın uyarılmasıyla oluşan bir reflekstir. Diyafram ise solunum kasıdır. Hıçkıran bebeği emzirmek bu refleksi ortadan kaldıracaktır. Hapşırık ise genze kaçan damlacıkların temizlenmesi için oluşan bir reflekstir.

Bebeklerin Yatma Pozisyonu
Bebeklerin Yatma Pozisyonu

Bebeklerin Yatma Pozisyonu

Son yıllarda yapılan araştırmalar bebeklerin sırt üstü yatmasını öneriyor. Bebeğinizi sırt üstü yatırıp başını sağa veya sola doğru çevirebilirsiniz. Bebeğinizin kol kaslarının kuvvetlenmesi için uyanıkken yüzüstü yatırmanız iyi olacaktır. Kuş tüyü yorganlar ve yastık kullanmanız tavsiye edilmez. Bebeğiniz uyurken yorgan veya battaniyeyi başına kadar çekmek yerine göğüs hizasına kadar çekmelisiniz. Bebeğinizi çok ısıtmayın ve yatağında yumuşak tarzda oyuncaklar bırakmayın. Bu tavsiyeler SIDS yani nedensiz beşik ölümlerini önlemek için dünya geneli tüm annelere önerilmektedir.

Bebek İçin Oda Isısı
Bebek İçin Oda Isısı

Bebek İçin Oda Isısı

Normal bir insanın rahat ettiği oda sıcaklığı bebek için de idealdir. 21-24 C derece oda sıcaklığı normaldir. Eğer klima olan bir odada durmanız gerekiyorsa bebeğin üzerine üflemeyecek şekilde durabilirsiniz. Aralık duran kapı ve pencereden gen hafif soğuklukla bebek hasta olmaz. Bebeği çok sıcak ortamda bulundurmak bebekte iştahsızlık ve uyku haline neden olur. Bebeğin üşüyüp üşümediğini elleri ve burnunu kontrol ederek anlayabilirsiniz. Elleri ve burnu soğuk olan bebek üşüyor demektir. Bebeğin üzerine battaniye örterek vücut ısınının normale dönmesini sağlayabilirsiniz. Fakat devamlı soğuk ortamda olan ve üşüyen bebekler sağlıklı büyüyemez. Bu yüzden ortam ısısı bebeklerin gelişimi ve büyümesi için önemlidir.

Bebek Araba Koltuğu

Bebekler ve çocuklar için araba ile seyahatte araba koltuğu kullanmak küçük de olsa kaza anında çok büyük hayati önem taşır. Bu yüzden araba koltuğu kullanmak çok önemlidir. Bebeğiniz için bebeklere özel olan araç koltuklarını kullanmanız gerekir.

Ziyaretler de Daha Titiz Davranmalıyız

Yeni doğan bebeğin bakımı zor olduğu için en kolay bakım kendi ev ortamında yapılır. Bu yüzden ziyaretlere gitmekten kaçının veya eve çok kalabalık misafir kabul etmeyin. Özellikle kış aylarında üst solunum enfeksiyonları sık görüldüğü için virüslerin kapalı ortamlarda bulaşma olasılığı da yüksek olduğundan bebeğinizi çok kalabalık ortamlarda bulundurmayın. Bebeğinizi küçük çocuklardan uzak tutun ve öpmelerine izin vermeyin. Lohusa döneminde olan annelerin de bağışıklık sistemi zayıf olacağından bu dönemde anne bebeğin hastalıklara karşı önlem olarak kalabalık ortamlardan ve hasta olan insanlardan uzak durmasını sağlayın.

Bebeğinizin İlk Kontrolü

Bebek doğduktan 1 hafta sonra kontrole çağrılır. İlk kontrolde tüm tıbbi muayeneleri yapılır. Daha sonrası için doktorun verdiği tarihlerde kontrol ve aşılar için gidilmesi gerekir. Bebeğin ayı ve yaşına göre beslenmesi, büyümesi ve gelişimi kontrol edilir. Belirlenen tarihlerde kansızlık, idrar yolu enfeksiyonu, verem, işitme testi gibi önemli test ve değerlendirmeler yapılır. Eğer olumsuz bir durum görülürse gerekli bölüme yönlendirilir. Bebek büyüdükçe ve yaşı ilerledikçe ev kazaları İçin korunma yolları, tuvalet eğitimi, dikkatsizlik, davranış bozukluğu gibi konularda aileler desteklenir.

Şu Durumlarda Derhal Doktorunuzu Aramalısınız